Sazvērestība pret ASV • IR.lv

Sazvērestība pret ASV

Aivars Ozoliņš

FIB uzrādījis pirmās apsūdzības par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās

Pirmdien sākās jauns posms ASV politiskajā krīzē, kuras īsais nosaukums ir «prezidents Donalds Tramps». ASV varas iestādes izvirzīja pirmās apsūdzības izmeklēšanā par Krievijas iespējamo iejaukšanos vēlēšanās pagājušogad. Viena no 12 apsūdzībām bijušajam Trampa vēlēšanu kampaņas vadītājam Polam Manafortam un viņa biznesa partnerim Rikam Geitsam ir «sazvērestība pret Savienotajām Valstīm».

Šīs ir pirmās apsūdzības īpašā prokurora Roberta Millera vadītajā izmeklēšanā un ir galvenoties par Manaforta un Geitsa iespējamiem finansiāliem noziegumiem, kuri izdarīti pirms viņu pievienošanās Trampa kampaņai 2016. gada martā, kā arī par melošanu Federālajam izmeklēšanas birojam. Abi apsūdzēti par to, ka, strādādami bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un viņa prokremliskajai partijai, darbojušies kā nereģistrēti ārvalstu aģenti, turklāt noslēpuši nopelnītos miljonus dolāru. Manaforts apsūdzēts vairāk nekā 18 miljonu dolāru atmazgāšanā.

Naudas atmazgāšana un melošana varas iestādēm ir noziegums, tomēr par Manaforta strādāšanu Janukoviča un citu autoritāru valdnieku labā bija zināms jau sen. Šāda pagātnes bagāža bija viens no iemesliem, kāpēc viņš pērn augustā pameta Trampa vēlēšanu kampaņas vadītāja darbu.

Daudz nopietnākas sekas var būt citam pirmdien publiskotajam faktam — ka oktobra sākumā Trampa vēlēšanu kampaņas ārpolitikas padomnieks Džordžs Papadopuls atzinies, ka bija melojis izmeklētājiem par saviem kontaktiem ar Krievijas pārstāvjiem, kuri viņam piedāvājuši informāciju par Trampa vēlēšanu konkurenti Hileriju Klintoni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu