Lombardijas un Veneto iedzīvotāji Itālijā referendumos atbalsta plašāku autonomiju • IR.lv

Lombardijas un Veneto iedzīvotāji Itālijā referendumos atbalsta plašāku autonomiju

1
Referenduma rezultāti Lombardijā, Milānā. Foto: AP/LETA

Itālijas Lombardijas un Venēcijas (Veneto) reģionos svētdien notikušajos referendumos vairākums dalībnieku atbalstījuši reģionu autonomijas paplašināšanu, paziņojušas reģionu varasiestādes, ziņo LETA/AFP.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Lombardijā plašāku autonomiju atbalstījuši 95% balsotāju, bet Venēcijas reģionā – 98% referenduma dalībnieku. Lombardijā referendumā piedalījušies 40% balsstiesīgo, taču šajā reģionā nav noteikta minimālā aktivitāte, lai referendumu uzskatītu par notikušu. Savukārt Venēcijas reģionā referendumā piedalījušies 59% balsstiesīgo.

Lai gan šo referendumu rezultāti nebūs tiesiski saistoši, pārliecinošs atbalsts lielākai autonomijai var stiprināt politiķus, kas vēlas vairāk nodokļu maksātāju naudas atstāt savos reģionos, kā arī lielāku teikšanu tādās jomās kā drošība, migrācija, izglītība un vide.

Lombardijas prezidents Roberto Maroni un Venēcijas reģiona prezidents Luka Dzaija pēc referendumu rezultātu publiskošanas paziņoja, ka vēlas sarunas ar Itālijas premjerministru Paolo Džentiloni par to, kā šos rezultātus īstenot.

Lai gan referendumi, kurus atļāvusi Itālijas konstitucionālā tiesa, nemudina uz neatkarību, centieni pēc lielākas autonomijas ir vērā ņemams drauds Romai.

Lombardijas un Venēcijas reģionu ekonomika nodrošina gandrīz trešdaļu no Itālijas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Labējā Ziemeļu līga, kas atrodas pie varas Lombardijā un Venēcijas reģionā, ir galvenā referendumu atbalstītāja.

Neviena partija neaģitē pret plašāku autonomiju, savukārt kritiķi norāda, ka referendums ir naudas izšķiešana un Ziemeļu līgas reklāmas pasākums.

Komentāri (1)

BardainaisSigne 23.10.2017. 11.55

Cīk tad ilgi var izturēt,ka valsti pārpludina ar agresīviem,nestrādājošiem migrantiem.un to uzturēšanai izplakarē vietējo nopelnīto naudiņu.Tas ir galvenais iemesls neatkarības centieniem Eiropā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu