Telefonkrāpšanas lietā aizturētie izraidīti uz Taivānu • IR.lv

Telefonkrāpšanas lietā aizturētie izraidīti uz Taivānu

Policijas auto. Foto: BNS/LETA

Aizdomās par telefonkrāpšanu augusta vidū Rīgā un Pierīgā aizturētie 110 Taivānas pilsoņi ir deportēti uz dzimteni, nevis izdoti Ķīnai, raksta “Latvijas Avīze”.

Pēc Valsts robežsardzes datiem, 105 no viņiem, balstoties uz iekšlietu ministra lēmumu, iekļauti personu sarakstā, kuriem liegta ieceļošana Latvijā.

Taipejas misijas Latvijā vadītāja vietnieks Herberts Ši apstiprinājis, ka visi 110 Taivānas pilsoņi pašlaik atrodas dzimtenē. Pārstāvniecība saviem pilsoņiem odrošinājusi konsulāro un administratīvo palīdzību. Ši apliecināja, ka izmeklēšanu par iespējamo telefonkrāpšanu un savu pilsoņu saistību ar to tagad veic Taivānas kompetentās iestādes.

Iepriekš Ķīna bija lūgusi izdot sešus no Latvijā aizturētajiem Taivānas pilsoņiem, tomēr tiesa Latvijā noraidījusi šo izdošanas lūgumu. Ši uzsvēra, ka Taivānā notiek sava izmeklēšana, un, ja Ķīnai ir pierādījumi, tā ir aicināta tos sniegt Taivānai saskaņā ar Ķīnas un Taivānas savstarpējo tiesiskās palīdzības vienošanos. Ķīna uzskata Taivānu par savu teritoriju un to kā valsti nav atzinusi lielākā daļa pasaules.

Taivānas pilsoņu aizstāvību Latvijā uzņēmās advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš pastāstīja, ka tiesu neesot apmierinājis Ķīnas izdošanas lūgums. Pēc tā nav bijis skaidrs, kāpēc šie cilvēki būtu jāizdod un šis lūgums, pēc advokāta teiktā, esot bijis veidots no virspusējām apsūdzībām. Viņam bijis kontakts ar trim personām, kuras lūgusi izdot Ķīna. “Viens no viņiem man skaidroja, ka Latvijā ieradies, lai meklētu darbu, citam Latvijā bijis medusmēnesis, bet trešais Latvijā interesējies, kā darbojas interneta kazino un kā pašam darboties šajā biznesā,” stāsta Vārpiņš.

Zināms, ka Taivānas pilsoņi Latvijā ieradušies legāli, jo starp Latviju un Taivānu pastāv bezvīzu režīms.

Kā ziņots, Valsts policija augusta vidū, reaģējot uz informāciju par vairāk nekā divu miljonu eiro izkrāpšanu no Ķīnas iedzīvotājiem, Rīgā un tās apkaimē aizturēja 110 ārzemniekus. 105 aizturētie tika izvietoti Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Muceniekos, līdz tika noskaidrota viņu pilsonība un uzturēšanās tiesības valsti.

Latvijas drošības iestādes neatklāj, kā aizturētie pastrādāja krāpšanu. Taču ar līdzīgiem telefonkrāpšanas gadījumiem saskārušās arī citu valstu varas iestādes. Piemēram, kā ziņoja “South China Morning Post”, pērn decembrī Spānijas policija arestēja vairāk nekā 200 ķīniešu, kuri bija izkrāpuši 16 miljonus eiro no saviem tautiešiem Ķīnā. Bandas locekļi bija izveidojuši nelegālus zvanu centrus īrētās savrupmājās Spānijas pilsētās un no turienes zvanījuši uz nejauši izvēlētiem numuriem Ķīnā. Zvanītāji teikuši, ka ir ierēdņi vai policijas izmeklētāji un sazvanītajam upurim iestāstīja, ka viņa bankas konts ticis izmantots nelikumīgām darbībām, piemēram, notikusi nelegāla naudas atmazgāšana. Tāpēc, lai varētu izsekot vainīgos, vajagot naudu pārlikt uz citu bankas kontu. To patiesībā pārvaldīja noziedzīgais grupējums. Noziedznieki uzdevušies arī par apdrošināšanas aģentiem un interneta iepirkšanās vietņu aģentiem. Tādējādi tūkstošiem Ķīnas pilsoņu, kuri iekrita krāpnieku slazdā, zaudēja savus ietaupījumus.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu