FOTO: Notiek nesaskaņoti būvniecības darbi Lielajos kapos • IR.lv

FOTO: Notiek nesaskaņoti būvniecības darbi Lielajos kapos

26
Skats Lielajos kapos ar betona bluķiem. Foto: Andris Gobiņš

Uz vācu karavīru kapavietām celtnieki izvietos divus konteinerus

Tikko, pēc saziņas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītāju J. Dambja kungu, uzzinājām, ka vietējo kaimiņu un citu Lielo kapu draugu atklātā būvnieciskā darbība Lielajos kapos NAV saskaņota ar VKPAI. 

VKPAI eksperti notikuma vietu apsekojuši. Kā redzams fotoattēlos, šobrīd vācu karavīru piemiņas teritorijā Lielajos kapos tikai dažus metrus no piemiņas plāksnes un krusta izrakņāta zeme, savesti smagi betona bloki, izraktā zeme sabērta Lielo kapu teritorijā. 

Pēc sarunām ar iesaistītajiem cilvēkiem Lielo kapu draugi noskaidroja, ka vācu karavīru piemiņas vietā plānots izvietot divus būvniecības konteinerus un, iespējams, tiem pievienot arī kanalizāciju un ūdensvadus. 

Lielo kapu draugi jau daudzkārt norādījuši uz pašreizējās Rīgas domes vadības un tās uzraudzībā esošo uzņēmumu nekontrolēto, brīžiem pat kaitniecisko darbību Lielajos kapos, kā arī uz dažādām būvniecības iecerēm Lielo kapu teritorijā. Dziļu neizpratni rada situācija, kā šāda patvaļīga darbība vācu karavīru piemiņas vietā ir iespējama un kāpēc iespējamu pagaidu celtņu izvietošanai nav izmantota iespēja vienoties ar Augšāmcelšanās draudzes vadību, kuras pārziņā ir ēkas un teritorija pie kapiem, kā arī nav izmantota iespēja pagaidbūves izvietot plašajos Lielo kapu stāvlaukumos (iepriekš nodrošinoties, ka šajās vietās vēsturiski nav atradušās kapa vietas). 

Atgādinām, ka, pēc E.Upmaņa informācijas, tie karavīri, kas bija apbedīti zem kokiem vai to saknēm, netika pārapbedīti, bet vēl tagad atrodas šajā teritorijā. Jebkurā gadījumā teritorija ir piemiņas vieta, kurā nekāda būvēšanās nav pieļaujama – to vēl par visam nesen, citā sakarībā, arī dokumentāli apliecināja Rīgas domes amatpersonas.

Andris Gobiņš, 

Lielo kapu draugs

Komentāri (26)

Edite Gornova 01.09.2017. 10.03

Vaikulis no ” Rīgas mežiem” domā citādi. Jauni laiki un cita. morāle! Samaksās administratīvo sodu un turpinās būvēt palīgtelpas un tualetes uz cilvēku kauliem ar krustu un piemiņas plāksni priekšā. Viņaprāt, sevišķi labi izvēlēta vieta – vācu karavīru kapi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu