Dekoratīvās mākslas muzejā izstāde "Bērnu pasaule. 18. - 20.gadsimts" • IR.lv

Dekoratīvās mākslas muzejā izstāde “Bērnu pasaule. 18. – 20.gadsimts”

28
Kompānijai RE&RE uzticēta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija, restaurācija un jaunas piebūves celšana, kā arī citas nozīmīgas būves

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 1.oktobrim varēs aplūkot modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva un Latvijas muzeju kolekciju izstādi “Bērnu pasaule. 18. – 20.gadsimts”

Šī būs jau devītā Vasiļjeva kolekcijas izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Tā apmeklētājiem sniedz iespēju apskatīt modes tendencēs bērnu tērpu un aksesuāru dizainā no 18.gadsimta beigām līdz 20.gadsimta vidum.

Vienlaikus, kā liecina izstādes nosaukums, bērnu apģērbs daudz lielākā mērā nekā pieaugušo mode atspoguļo arī sabiedrības attieksmi pret bērnu, viņa statusu, audzināšanu un priekšstatu maiņu par bērnību kā ļoti būtisku periodu cilvēka attīstībā.

Ekspozīcija veidota nosacīti hronoloģiski, parādot tipisku mājas vidi, ikdienu un dzīvesveidu, pastaigas brīvā dabā, skolas gaitas, kopīgus ģimenes svētku brīžus, atpūtu un citas aktivitātes.

Katrā iepriekšējā izstādē Vasiļjevs centās iekļaut arī kādas Latvijas slavenības tērpus. Šoreiz viņa kolekciju papildina rotaļlietas, sadzīves priekšmeti un ievērojamu Latvijas kultūras personību bērnības fotogrāfijas, kas apkopotas no vairāku Latvijas muzeju krājumiem.

Izstādes nosaukums pamatoti asociējas ar agrāko Rīgā pazīstamo universālveikalu “Bērnu pasaule”, kurā savulaik popularitāti mazo rīdzinieku vidū bija iemantojis centrālais skatlogs ar tajā izvietotajām tematiskajām kustīgo leļļu grupām.

Šī skatloga izkārtojuma darinātājs bija mākslinieks Adrians Pabians, kura skices, fotogrāfijas un rotaļlietas pirmo reizi tiks eksponētas plašākai auditorijai. Vēl viena izstādes sadaļa iepazīstina ar padomju laika rūpnieciski ražotajiem apģērbiem un cilvēku pašu izgatavotajiem apģērbiem, raksturojot tālaika sabiedrības gaumi un skaistuma izpratni.

Papildu priekšstatu par to, kā evolucionēja bērnu mode Latvijā, var gūt projektam “Bērnu pasaule. 18. – 20.gadsimts” veltītajā satelītizstādē, kas līdz 9.augustam apskatāma tirdzniecības centrā “Galerija Centrs”. Tajā eksponētas īpaši atlasītas fotogrāfijas, kurās iemūžināti gan daudzi izcili Latvijas kultūras darbinieki bērnībā, gan veikala “Bērnu pasaule” centrālās vitrīnas noformējums dažādos gados.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu