Skotu lorda mantojums • IR.lv

Skotu lorda mantojums

4
Padures muižas saimnieki Jānis un Aiva ar bērniem Elvīru un Ernestu.

Latvija ir viena no tukšākajām vietām Eiropā, gandrīz vienīgā valsts, kur galvaspilsētā nav saglabājies neviens pilsoņu dzīvoklis un laukos – neviena muiža ar seno iedzīvi un iemītniekiem. Tik skarba ir Rundāles pils direktora Imanta Lancmaņa diagnoze. Un tomēr ir muižas, kurās atkal dzīvo cilvēki. Ir vasaras ekspedīcijās dodas radošo industriju portāla Fold.lv redaktore Veronika Viļuma un LTV raidījuma Adreses autors Mārtiņš Ķibilds

Padures muižu atrast ir viegli. Izbraucot no Kuldīgas, pēc nepilnām 15 minūtēm pa gludu asfalta ceļu nonāku dižā liepu alejā, un pāri Padures upītei skatam paveras majestātiska celtne. Tai blakus atrodas rūpīgi iekopti mazdārziņi ar vasaras puķēm pilnā plaukumā, ķieģeļu daudzdzīvokļu mājas un labības lauki, bet muižas kungu māja joprojām ir pagasta centrs.

Zem papes ir parkets

Padures muižas iegāde bijis visai spontāns lēmums. «Bija 2007. gada janvāris, nebija, ko darīt, un nejauši internetā pamanīju, ka Padures muiža nonākusi izsolē. Atbraucu un izdomāju, ka jānopērk,» saka Jānis Lazdāns, kurš īpašumu iegādājies par 200 tūkstošiem latu. Savām acīm pieredzējis, kā nebūtībā aizgājusi muiža dzimtajā Valdgalē Talsu rajonā, Jānis vēlējies paglābt Padures muižu no līdzīga likteņa.

Pirmos soļus vēsturiskā nama iepazīšanā palīdzējuši spert Arhitektoniskās izpētes grupas speciālisti. Noraujot grīdas papes gabalus, atklājies lieliski saglabājies senais parkets rombiņu rakstā. Muiža lepojas ar astoņām autentiskām vēlā klasicisma krāsnīm un iebūvētiem skapjiem. Padomju laikā gandrīz viss pārklāts ar pamatīgu krāsas kārtu, kas pasargājusi senās vērtības no bojāšanās. Uz sienām atklājas gan vijīgi vīnogu ķekaru raksti, gan ģeometriski 19. gadsimta beigu historisma frīžu gleznojumu fragmenti. Koši zila dekoratīva līnija atdzīvinājusi pat tumšā muižas pagraba sienu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu