Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Francijas prezidenta vēlēšanās centriski noskaņotais proeiropeiskais kandidāts Emanuels Makrons ieguvis 66% balsu. Par viņa sāncensi Marinu Lepēnu balsojuši 34% vēlētāju. Svētdien pie balsošanas urnām devās vairāk nekā 35 miljoni franču, no kuriem vairāk nekā četri miljoni tajās iemetuši vai nu neaizpildītus, vai sabojātus biļetenus, bet ceturtā daļa no visiem balsstiesīgajiem izšķīrās vēlēšanu otrajā kārtā nepiedalīties — tā ir zemākā vēlētāju aktivitāte, kāda reģistrēta kopš 1969. gada.

Nedēļas notikumi pasaulē


Sabojāto un tukšo biļetenu skaits


Pāris dienas pirms vēlēšanām internetā tika publicēti Francijas jaunievēlētā prezidenta Emanuela Makrona kampaņas iekšējie dokumenti – tūkstošiem e-pasta vēstuļu, grāmatvedības dokumentu un citu materiālu. Vairākas kiberdrošības izpētes firmas šos hakerus  saista ar grupējumu, kuram ir sakari ar Krieviju un kas tiek vainots par uzbrukumiem Demokrātu partijai neilgi pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Francijas policija Parīzes ziemeļos evakuējusi nelegālo imigrantu patvaļīgi izveidoto nometni, kur spiedīgos apstākļos mitinājās aptuveni 1000 cilvēku, lielākoties afgāņi un sudānieši. Nometne atradās netālu no jaunā patvēruma meklētāju centra, ko pagājušajā gadā izveidoja Parīzes varas iestādes, lai uzņemtu patvēruma meklētājus, kas dzīvo uz ielas. Taču centrs spēj uzņemt ierobežotu skaitu cilvēku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu