Prasa anulēt Kultūrkapitāla fonda mediju atbalsta konkursa rezultātus • IR.lv

Prasa anulēt Kultūrkapitāla fonda mediju atbalsta konkursa rezultātus

25
Foto: Ieva Čīka, LETA

Protestētāji iebilst pret pārāk lielu piešķīrumu vienam medijam un viena lēmēja iespējamo interešu konfliktu

Pirmo reizi Latvijā medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai piešķirts gandrīz pusmiljons eiro, ko konkursa kārtībā sadalīja Valsts Kultūrkapitāla fonds (VVKF), taču ne visi ar rezultātu ir apmierināti un vairāki konkursa dalībnieki plāno prasīt anulēt rezultātus, jaunajam konkursam mainot komisiju, vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji informēja deputātus par mediju atbalsta programmu. Kā šorīt intervijā Latvijas Radio norādīja KM Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis, konkursā pieprasīts piecas reizes vairāk līdzekļu nekā ir pieejami. Trešdien, 26.aprīlī, Latvijas preses izdevēju asociācijā plāno apspriest situāciju ar kultūras ministri Daci Melbārdi (NA).

Vēstuli KM un premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS) nosūtījuši vairāku mediju pārstāvji, paužot neizpratni par konkursa iznākumu, kurā naudu saņēma arī sabiedriskā televīzija, bet portāls “Delfi” saņēma finansējumu trīs projektiem, kopumā iegūstot teju ceturtdaļu no visas 16 projektiem sadalītās naudas. Protestētāji iebilst pret komisijas dalībnieku Andi Mizišu, kas ir LTV raidījuma ”4.studija” producents. Vēstuli parakstījuši SIA ”Mediju nams”, SIA ”Rīgas Apriņķa Avīze”, SIA ”Ventas Balss”, izdevniecības ”Dienas mediji”, valsts SIA ”Latvijas Vēstnesis” un citu mediju uzņēmumu vadītāji.

VVKF norāda, ka konkursa rezultāti ir korekti un nav pamata to atcelšanai. Savukārt Kučinskis aicinājis KM novērtēt pretenzijas. KM mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis skaidroja, ka sabiedriskie mediji var pretendēt uz atbalstu, ja konkursā iegūto finansējumu skaidri nodala no sabiedriskā pasūtījuma. Latvijas Televīzija saņēma 30 000 eiro filmas veidošanai, un televīzijai būs jānodala šī projekta grāmatvedība no sabiedriskā pasūtījuma.

Kritiku par viena medija vairāku projektu atbalstu viņš atspēkoja, norādot, ka projektus vērtē pieci eksperti, kuriem katram ir savs viedoklis, un šie projekti savās kategorijās bija kvalitatīvākie. Turklāt portāla “Delfi” iesniegto projektu tāmes tika būtiski samazinātas, norādīja Putnis.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izpilddirektors Andris Ķēniņš iebildis, ka konkursa ideja bija atbalstīt komercmedijus, bet tā vieta naudu saņēma LTV, aizbildinoties, ka projekta finansējums būs nodalīts. Turklāt līdzekļi piešķirti nevis medijiem, bet projektu atbalstam, un, piemēram, radio nav saņēmis neko, televīzijas saņēma 25% finansējuma, atbalstot saturu, nevis mediju, kas nebija programmas mērķis, pauda Ķēniņš.

Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) atbalstam medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai piešķīrusi 490 000 eiro. Lielāko finansējumu – 58 000 eiro – saņēma reģionālais laikraksts “Kurzemes Vārds” projekta “Reģionālo mediju spēks” īstenošanai. 50 000 eiro saņēma SIA “Red Dot Media” producētais TV3 raidījums “Melu teorija”. 41 000 eiropiešķirti interneta portālam “Delfi” multimediāla populārzinātniskam lekciju ciklam par Latvijas kultūrvēsturi. 40 000 eiro saņēma “Re:TV” ar SIA “Vidzemes televīzija” televīzijas diskusiju ciklam “Īsi un Konkrēti”. Portāls “Delfi” saņēma 40 000 eiro projekta “Latvija 2020” īstenošanai un 35 000 eiro projektam “Latvijas pašvaldību temperatūra 2017”, ziņoja aģentūra LETA.

No VKKF finansējuma atbalstam medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai 31 000 eiro ieguva biedrība “Ascendum” interneta žurnāla “Satori.lv” autoru dienasgrāmatu veidošanai, 30 000 eiro piešķirti VSIA “Latvijas Televīzija” raidījuma “Laimes zeme” veidošanai, 25 000 eiro saņēma AS “Cits medijs” pētnieciskās žurnālistikas darbam izdevumā “Ir” par tiesiskumu, ēnu ekonomiku un būvniecību.

AS “Lauku Avīze” projekts “Atmaskots” ar mērķi radīt ātru pretestību viltus ziņu izplatībai, SIA “Dienas Mediji” projekts “Ziņu anatomija” un AS “Cits medijs” nozīmīgu notikumu atspoguļošanai “Ieraugi, saproti, dalies!” žurnālā “Ir” katrs saņēma 20 000 eiro no VKKF.

Pa 20 000 eiro ieguva SIA izdevniecība “Dienas žurnāli” projekts “Latvijas simtgades simboli”, SIA “Izdevniecība Auseklis” projekts “Ar saknēm Latvijā”, SIA “Red Dot Media” televīzijas publicistikas filmas un pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” projekts “Kas sargās Latviju pēc”.

Komentāri (25)

TT 25.04.2017. 18.43

Lemberga-Šlesera un NA mediji ir neapmierināti, jo neko nedabūja

+6
-5
Atbildēt

7

    andrejs > TT 25.04.2017. 19.26

    V mediji dabūja? Cik daudz?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    TT > TT 26.04.2017. 14.06

    …tad man tomēr ir jāpaskaidro, ka ar NA medijiem tika domāts mediji, kuriem ir saimnieciskā saikne ar NA cilvēkiem ;)

    Ko tajos raksta īsti nezinu, izņemot atsevišķus pārstāstus citos medijos.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    TT > TT 26.04.2017. 08.00

    Pirmkārt , šo vēstuli parakstīja Rīgas apriņķa avīze, kas ir, kā zinams, bij. NA ģen.sekr. sievas bizness.

    Otrkārt, Ogres Balss/Vēstis – te jau sajaucu kurš ir kas, bet nu tik un tā.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    fretka > TT 25.04.2017. 20.29

    Vai varu lūgt bešā palikušo “NA mediju” sarakstu?

    Nu, tos daudzos nacionālistu žurnālus un avīzes, kas tiek izplatīti visā Latvijā.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    fretka > TT 26.04.2017. 08.53

    Paldies, tagad zināšu, ka ar skaļo frāzi “NA mediji” Jūs apzīmējat divu rajonu avīzes, kas nopērkamas tikai attiecīgo rajonu robežās.

    “Rīgas apriņķa avīzi”, kuru, starp citu, nevar nopirkt pat Rīgā, ir gadījies pāršķirstīt. Reti provinciāla lupatiņa, iznāk divas reizes nedēļā, un to nespēj glābt Dzintra Kolāta vadītais pielikums “Kodols”.

    Un līdz šim nezināju, ka Dz. Kolāts ir NA cilvēks :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    TT > TT 25.04.2017. 20.23

    Ir.lv 30,000€

    DomJu, tas ir Ok – pētniecības žurnālistikai

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > TT 26.04.2017. 14.24

    Apskaužu Jūsu lielisko informētību.

    Es gan nepārzinu visu Latvijas mediju saimnieciskās saites ar dažādu partiju cilvēkiem.

    Tā kā atzīstat žurnālu IR par Vienotības mediju, tad, domāju, ne tikai man būtu interesanti uzzināt, kādas ir šī it kā neatkarīgā preses izdevuma saimnieciskās, nevis tikai ideoloģiskās saites ar Vienotības cilvēkiem.

    Savukārt “NA mediju” jautājumā esam palikuši pie divu rajonu avīzēm, kas nav nopērkamas visā Latvijā.

    Nupat atcerējos: Vienotībai vēl taču ir ar žurnālu IR saistītie izdevumi IR Nauda, Domuzīme, IR Brīvbrīdis (šim neatceros precīzu nosaukumu, atvainojiet). Arī tie tiek pārdoti visā Latvijā.

    Vai Jums joprojām šķiet, ka NA, salīdzinot ar Vienotību, ir kaut kādi vērā ņemami “mediji”? :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu