Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Ziemeļkoreja svētdien neveiksmīgi izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa raķeti, kas eksplodējusi dažas sekundes pēc palaišanas no Sinpo valsts austrumu piekrastē, paziņojušas ASV amatpersonas. Phenjanas kodolieroču ambīcijas ir nonākušas uzmanības lokā pēdējo nedēļu laikā, kad ASV prezidents Tramps solījis ieņemt stingru nostāju pret Ziemeļkoreju un draudējis ar vienpusēju rīcību, ja Ķīna nepalīdzēs ierobežot Phenjanas kodolieroču programmu. Uz šo izmēģinājumu Trampa reakcija bijusi klusa. Attēlā: TV ziņu pārraide par neveiksmīgo raķetes izmēģinājumu redzama kaimiņvalsts Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas dzelzceļa stacijā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Francijas prezidenta kandidāte no galēji labējās partijas Nacionālā fronte Marina Lepēna paziņojusi, ka savas uzvaras gadījumā viņa divu mēnešu laikā apturēs Francijas dalību Šengenas zonā un izraidīs ārzemniekus, kas ir novērojamo islāma radikāļu sarakstā. Tāpat arī Lepēna uzvaras gadījumā sola sākt sarunas par ES daļēju izformēšanu, bet, ja tas neizdosies, organizēt Frexit.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka vēlas ierosināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, valstij gatavojoties sākt sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības. Viņa norādīja, ka šobrīd valsts apvienojas, taču ne parlaments, apsūdzot opozīciju «politiskās spēlēs», kas traucē valstij Brexit sarunās.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka Beslanas ķīlnieku krīzes risināšanas gaitā, kas prasīja 330 dzīvību, Krievija 2004. gadā pieļāvusi «nopietnas nepilnības», tapēc tai kompensācijās slaktiņa upuriem un viņu tuviniekiem jāmaksā trīs miljoni eiro. Smagi bruņotu kaujinieku grupa 2004. gada 1. septembrī Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 1100 bērnu, viņu vecāku un skolotāju, pieprasot Krievijas valdībai apturēt karadarbību Čečenijā. Pēc divām dienām Krievija ēku ieņēma triecienā, kas izvērtās par asinspirti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu