Fotogrāfijas muzejā apskatāma izstāde "Vīrietis no Strenču fotodarbnīcas" • IR.lv

Fotogrāfijas muzejā apskatāma izstāde “Vīrietis no Strenču fotodarbnīcas”

20
Fotogrāfija no izstādes "Vīrietis no Strenču fotodarbnīcas"

Vīrietis darbā, atpūtā, mājās, savā vidē – nelielajā Strenču pilsētā

Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālē atklāta muzeja krājuma izstāde “Vīrietis no Strenču fotodarbnīcas”, raksta aģentūra LETA. Izstādes fotogrāfijās redzams vīrietis darbā, atpūtā, mājās, savā vidē – nelielajā Strenču pilsētā. 

Fotogrāfiem labi izdevies uztvert un attēlot vīriešu raksturus un tipāžus, to atraktivitāti un atraisītību. Izstādē tiek parādīti dažādu sociālo slāņu vīrieši, dažādu vecumu un profesiju pārstāvji. Izstādē var nolasīt arī pēctecību – kā zēns, kas pirmo reizi apsēdies uz velosipēda, izaug par draugu, darbabiedru, tēvu un vectēvu. 

Izstādes mērķis ir parādīt muzeja krājuma vērtības, kas ikdienā glabājas fondos, un skatītājiem nav pieejamas. Tie ir gandrīz 12 tūkstoši stikla plašu un filmu negatīvi, uzņemti no 1910. līdz 1950.gadam. Vēsturiskās fotogrāfijas ne tikai sniedz priekšstatu par sadzīvi agrākos laikos, bet arī rosina pārdomas par izmaiņām cilvēku dzīvesveidā un pasaules uztverē ilgākā laika posmā, skaidroja muzejā. 

Strenči ir neliela pilsēta Vidzemē, Gaujas krastos. Senākā norāde par to ir atrodama 17.gadsimta beigu Rīgas-Tērbatas pasta ceļu kartē. Kā informēja muzejā, 1909.gadā fotogrāfs Dāvis Spunde atklāja Strenču fotodarbnīcu. 1914.gadā tur par mācekli tiek pieņemts Jānis Krauklis, vairāk pazīstams kā dzejnieks Jānis Ziemeļnieks. Vēlāk darbnīcā par mācekli tika pieņemts Jāņa brālis Konrāds Krauklis, savukārt 1930.gadu vidū Dāvis Spunde viņam darbnīcu pārdeva, pats gan turpinot fotografēt izbraukumos – svētkos, talkās, strencēniešu ikdienas gaitās. Krauklis fotogrāfa darbu turpināja līdz aiziešanai pensijā, turklāt fotogrāfe bija arī viņa māsa Paulīne. Pēc Konrāda nāves fotogrāfa darbu turpināja viņa sieva Elza Alvīne Kraukle.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu