Pirmdien Mākslas muzejā "Rīgas birža" norisināsies koncerts "Skaņu reformācija" • IR.lv

Pirmdien Mākslas muzejā “Rīgas birža” norisināsies koncerts “Skaņu reformācija”

35
Viena no koncerta dalībniecēm - pianiste Līsa Ulēna

Uzstāsies psihedēliskā folka mūziķe Lau Nau kopā ar zviedru brīvās improvizācijas duetu – Līsu Ulēnu (klavieres) un Nīnu de Heniju (kontrabass)

Pirmdien, 6.martā mākslas muzejā “Rīgas birža” notiks koncerts “Skaņu reformācija”, raksta aģentūra LETA. Muzeja ātrijā uzstāsies somu psihedēliskā folka mūziķe Lau Nau kopā ar zviedru brīvās improvizācijas duetu – Līsu Ulēnu (klavieres) un Nīnu de Heniju (kontrabass). Koncerts aizsāks koncertsēriju “Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā”

Koncerts notiks plkst.19. 

Jēdziens “reformācija” cēlies no latīņu valodas vārda “reformatio”, kas nozīmē “pārveidošana, pārkārtošana”. Mūzikas vēsturē Reformācija saistās ar baznīcas mūzikas attīstību, īpaši – Lutera laika garīgās mūzikas skaņdarbiem. 

“Lietojot šo terminu plašākajā izpratnē, varam domāt par mūzikas evolūciju un to, kā viens otru nomainījuši publikas iemīļoti mūzikas stili, instrumenti, komponisti un mūziķi, ik reizi veicot savdabīgu “reformācijas” procesu. Turklāt būtiski atcerēties, ka gandrīz katra jauna tendence mūzikā vai mākslā savulaik sākusies kā eksperiments, autoram meklējot oriģinālus izpausmes veidus,” aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva. 

Koncerta “Skaņas reformācija” apmeklētājiem būs iespēja ieklausīties mūsdienu skandināvu eksperimentālajā mūzikā. Tajā dzirdamās izpildītājas guvušas klasisku muzikālo izglītību, tomēr savu profesionālo ceļu turpinājušas, kultivējot netradicionālu, taču vilinoši pievilcīgu un intriģējošu klasisko mūzikas instrumentu skanējumu. 

Lau Nau un Līsas Ulēnas/ Nīnas de Henijas dueta priekšnesumi aizsāk “Skaņu meža” koncertsēriju “Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā”, kas ilgs visu 2017.gadu un iepazīstinās ar izcilām Ziemeļvalstu mūziķēm. Projekts ilustrē faktu, ka Ziemeļvalstu eksperimentālajā mūzikā, kas citviet ir vīriešu dominēts lauks, ar panākumiem darbojas ievērojams skaits sieviešu.

Vairāk informācijas “Skaņu mežs” mājas lapā

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu