Oligarhu renesanse • IR.lv

Oligarhu renesanse

5
Aivars Ozoliņš

Oligarhu lietas izbeigšana ir solis valsts varas privatizēšanas virzienā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pērn decembrī izbeidzis tā dēvēto oligarhu lietu, uzzinājām pagājušonedēļ. Lietas klusā izčākstēšana citu, skaļāku tiesībsargāšanas iestāžu nevarības vai apzinātas bezdarbības gadījumu fonā simboliski parāda, taču arī praktiski nodrošina savulaik it kā apturētās koruptīvās politbiznesa kultūras nostiprināšanos Latvijā.

2011. gada 20. maijā KNAB sāka kriminālprocesu par vairāku valsts uzņēmumu amatpersonu veiktiem koruptīviem noziegumiem – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. 2011. gada 25. maijā birojs veica kratīšanas vairāk nekā 40 ar Aināru Šleseru, Andri Šķēli un Aivaru Lembergu saistītos objektos. Taču 26. maijā Saeima noraidīja Ģenerālprokuratūras un KNAB lūgumu atļaut veikt kratīšanas arī Šlesera dzīvesvietās.

«Saeima parādīja, ka vispirms tā aizstāv šauru grupu vai konkrētu cilvēku personiskās intereses, nevis valsts intereses,» Valsts prezidents Valdis Zatlers 28. maijā paziņoja un ierosināja tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu, un 23. jūlijā referendumā tauta atlaida Saeimu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu