Kučinskis: Finanšu problēmas veselības aprūpē jārisina, "kādam atņemot un kādam iedodot" • IR.lv

Kučinskis: Finanšu problēmas veselības aprūpē jārisina, “kādam atņemot un kādam iedodot”

48
Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto: Ieva Čīka, LETA.

“Papildus līdzekļu šobrīd budžetā, protams, nav,” skaidroja ministru prezidents.

Akūtās problēmas veselības aprūpē ir jārisina, pārdalot naudu nozares ietvaros, jo valstij brīvu līdzekļu nav, šorīt LNT paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Taujāts, kā risināt aktuālās problēmas veselības aprūpē, kad vairākas mediķu grupas prasa algu pielikumu, premjers risinājumu nepiedāvāja, uzsverot, ka problēmu risinājumi pašlaik esot iespējami vien resora ietvaros, “kādam atņemot un kādam iedodot”. Viņš zinot, ka šodien veselības ministre tiekoties ar mediķiem, lai risinātu šos jautājumus, atstāsta LETA.

“Papildus līdzekļu šobrīd budžetā, protams, nav,” noteica Kučinskis.

Tikmēr Finanšu ministrija ir izstrādājusi trīs ieteikumus veselības budžeta uzlabošanai, no kuriem ministrija dod priekšroku pirmajam scenārijam, kas paredz sociālās apdrošināšanas maksājumos iezīmēt 1%, tādējādi budžetā papildu dodot 167 miljonus eiro. Otrs scenārijs paredz palielināt pacienta līdzmaksājumus, ja nav veikta sociālā apdrošināšana. Bet trešais scenārijs paredz palielināt PVN par vienu procentpunktu, kas ļautu iekasēt papildu 80 miljonus eiro.

Kučinskis uzsvēra, ka jautājums par naudas meklēšanu veselības nozarei vēl ir atvērts, un tuvākā mēneša laikā par to gaidāmas plašas diskusijas. Viņš atzīmēja, ka šajā jautājumā netiks pieņemts lēmums, kamēr tam netikšot sajusts sabiedrības atbalsts.

 

Komentāri (48)

no tuvienes 01.03.2017. 19.42

Cik gadu nepieciešams neatkarīgā valstī, lai beidzot reformas veselībā tiktu veiktas “pēc būtības”, nevis “jānim”-(lasi- mums nelojāliem)naudu atņemot un “jurim”- (lasi- mums lojāliem) naudu iedodot. Tiek vnk sagrauts ne tikai medicīna, bet arī ticība valstij. Un, diemžēl, ar “panākumiem”!

+1
0
Atbildēt

0

J.Biotops 01.03.2017. 11.51

„Atņemt un pārdalīt” – kaut kur dzirdēta ideja. Galvenais, kā parasti – lai paši dalītāji nepaliek bešā. Par to varam nebaidīties.

Vai vēl kādam šaubas, kādā krāsā dolārzaļo dīvānzemnieku pēcpuse?

+1
0
Atbildēt

2

    andrejs > J.Biotops 01.03.2017. 13.09

    Dieva vārds nesaprotu, kas domāts ar atņemt un pārdalīt…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > J.Biotops 01.03.2017. 12.05

    Vot interesanti,kādā krāsā ir maksas medicīnas pieprasītāju pēcpuses.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ugis 01.03.2017. 20.59

Ka jau teicu, nekas Veselibas Aprupe nemainisies, jo ta ZZS Lembergam/Brigmanim nekad nav bijuli prioritate.

2016 gada veselibas budgets bijou 805 miljoni, 2017 gada 786miljoni, kuriem laikam sola pielikt 8.5%, vai 66miljoni. Lai mes nonaktu lidz Igaunijas limenim samazinot pacientu iemaksas un palielinot valsts dalu papildus vajadzetu ~600miljoniem Eiro. PIRMAJAM solim ir jabut ka no budzeta pieskir 12%, tagad tie ir 8.6%!!!!, Lietuva, Igaunija ir 12%, avkal skaidri passkot ka veselibas aprupe nav prioritate!!!!

0
0
Atbildēt

1

    robotron > Ugis 01.03.2017. 21.20

    Ugis

    Varbūt vienkārši būtu diezgan, ja Karātavu laukumā striķī šūpotos čekistu piesmietais izdzimtenis, Dombrobskis?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu