Ceturtdien "Splendid Palace" notiks dokumentālās filmas "Augusta kinosprādziens" pirmizrāde • IR.lv

Ceturtdien “Splendid Palace” notiks dokumentālās filmas “Augusta kinosprādziens” pirmizrāde

39
Viens no filmas varoņiem, kinofestivāla "Arsenāls" dibinātājs Augusts Sukuts. Foto Gatis Dieziņš, LETA

Filma par 1986.gadu, kad Rīgā septiņas dienas  norisinājās “Kino dienu” svētki , atzīmējot brāļu Limjēru pirmā kinoseansa 90 gadus Latvijā

Ceturtdien, 26. janvārī plkst.19 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē notiks filmas “Augusta kinosprādziens” pirmizrāde, raksta aģentūra LETA. Filma ir par laiku, kad 1986.gada augustā Rīgā, par spīti padomju varai, norisinājās “Kino dienu” svētki septiņu dienu garumā, atzīmējot brāļu Limjēru pirmā kinoseansa 90 gadus Latvijā. 

“Kino dienas” organizēja grupa Latvijas talantīgāko mākslinieku un citu radošo darbinieku Augusta Sukuta un Māra Gaiļa vadībā. Septiņas dienas Rīga pārvērtās līdz nepazīšanai. Rīgā pirmo reizi tika plaši izrādītas “plaukta filmas”, ko padomju vara bija aizliegusi, un daudzviet norisinājās līdz tam brīdim aizliegtas kino cilvēku un citu mākslinieku diskusijas. 

Svētku pasākumi norisinājās Pētera baznīcā, Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē, Alberta ielā un Vērmanes dārzā. Arkādija parku piepildīja s instalācijas un Māras dīķī pirmo un vienīgo reizi kuģoja mākslinieku pašdarināti kuģi-instalācijas. Svētku laikā notika pirmais leģendārā kino foruma “Arsenāls” kinoseanss, kā arī tika likti pamati Kino muzejam un Videocentram. 

Filmā “Augusta kinosprādziens” svētku organizatori un dalībnieki atceras šos notikumus uz apjomīgas tā laika kino un video hronikas fona. Filmā piedalās Bruno Birmanis, Māris Gailis, Vladis Goldbergs, Kristaps Ģelzis, Ivars Mailītis, Juris Pakalniņš, Inga Pērkona-Redoviča, Augusts Sukuts un Anna Viduleja. 

Filma ir veidota studijā “Studija2”, režisors-operators ir Zigurds Vidiņš, savukārt komponists – Mārtiņš Brauns.

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu