«Tas nav uz manīm» • IR.lv

«Tas nav uz manīm»

8
Kaspars Upaciers.
Ieva Alberte

«Puse no nomenklatūras ir jāatlaiž! Lai brauc uz Īriju strādāt!» saka Kaspars Upaciers, kurš vēlas izturēt pārbaudes laiku jaunajā amatā Latvijas Gāzē un atvainojas tautai par to, ka Artuss Kaimiņš ir deputāts

Matīsa ielas Franču maize ir tuvākā kafejnīca Kaspara jaunajai darbavietai. «Ēst negribas, bet kādu pīrāgu jau varētu,» Ufo saka, raudzīdamies uz vitrīnu. «O! Vīra pīrādziņš!» viņš pasūta. Radio SWH kādreizējais jokdaris ir smaidīgs, taču nopietns. Kopš 21. novembra viņam ir jauns amats sabiedrisko attiecību jomā uzņēmumā Latvijas Gāze. Vaicāts, cik maksā kubikmetrs gāzes, viņš atjoko, ka to var atrast mājaslapā, un piebilst, ka patlaban apmeklē mācības, lai spētu profesionāli atbildēt uz šādiem žurnālistu jautājumiem. «Es neesmu runasvīrs, kā iepriekš medijos izskanējis. Esmu projektu vadītājs,» Upaciers skaidro. Viņa uzdevums ir domāt, kā runāt ar sabiedrību. Piemēram, ja plānotas tarifu izmaiņas, tad Ufo atbildīgs, kā to vislabāk izskaidrot. Kā sarežģīto pateikt vienkārši. «Tas ir tas, ko es visu mūžu daru – runāju ar cilvēkiem.» Lielo ainu Latvijas Gāzē viņš saprotot, taču niansēs neesot pietiekami erudīts. Nebūs tas, kurš atbildēs televīzijas kameru priekšā, bet deleģēs tam konkrēto ekspertu. Preses relīzes raksta kolēģes. «Tas pagaidām nav uz manīm. Situācija mainīsies nākamgad, kad uzņēmumu pārstrukturēs, piemēram, atdalīs lielos pārvades tīklus. No aprīļa sākas gāzes tirgus liberalizācija.» Upaciers pagaidām nezina, kā pārmaiņas ietekmēs viņa pienākumus nākotnē. «Es jau arī vēl neesmu izturējis pārbaudes laiku,» viņš piebilst. Darbu turpināt gribētos, jo «šobrīd man tas viss šķiet aizraujoši».

Amatā Kasparu uzaicināja bērnības draugs un klasesbiedrs, Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Satikušies kādā pasākumā, kuru Ufo rīkoja Latvijas Gāzei. «Domāju divas nedēļas, vai piedāvājumu pieņemt. Zināju, kāda būs sabiedrības reakcija. Vēlāk lasīju komentārus: «Piezīdies pie valsts pupa.» Tā ir Latvijas Gāzes neizdarība, ka joprojām cilvēki domā – tas ir valsts uzņēmums, nevis privāts.»

Piedāvājumam viņš piekritis, jo sapratis, ka ar interneta radio Latvijā nopelnīt nevar. Upaciera uzņēmums Boom FM bankrotēja, jo nenesa peļņu, taču radio platforma internetā joprojām pastāv. «Radio tagad ir manās mājās – tas ir dators, kas straumē.» Ufo stāsta, ka par darbošanos tajā neviens nesaņem algu. «Mūs aizvien vairāk klausās ārzemēs, taču tagad man ir jauns izaicinājums Latvijas Gāzē, kas sniedz arī zināma veida stabilitāti. Un man tiešām patīk. Nejūtu daudz aprunāto Krievijas ietekmi.» Kā ir strādāt kopā ar cilvēkiem, kas bijuši nelojāli Latvijas valstij? «Kāpēc domājat, ka bijuši nelojāli?» vaicā Ufo. Piemēram, bijušais drošības jautājumu padomnieks Raimonds Lazdiņš, kurš Kalvīša valdības laikā sagatavoja drošības likumu grozījumus, kas ļautu politiķiem kontrolēt SAB. Lai tos nepieņemtu, prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pat izsludināja referendumu. Latvijas Gāzē strādā arī bijusī Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane, kura zaudēja darbu, jo nedabūja pielaidi valsts noslēpumam. «Acīmredzot viņi spēj pildīt darba uzdevumus Latvijas Gāzē. Ja redzēšu, ka kaut kas notiek galīgi šreijā, darbu neturpināšu,» komentē Ufo. Piemēram, par kolēģi Vinetu Veldri – kādreizējo Kalvīša valdības ministru, kas tagad strādā Latvijas Gāzē – viņam priekšstats esot mainījies uz pozitīvo pusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu