Miljoni inovācijām • IR.lv

Miljoni inovācijām

3
Biomedicīnas centra komanda, kas pētnieka Kaspara Tāra (ar acenēm) vadībā strādā pie universālas pretgripas vakcīnas.
Gunita Nagle

Tuvākajos gados zinātnieki saņems vairāk nekā 200 miljonus eiro ES struktūrfondu projektos. Bet kas notiks pēc 2020. gada, kad šis finansējums izsīks?

Latvijā pret gripu vakcinējies tikai nepilns procents iedzīvotāju. Maz. Viens no galvenajiem iemesliem – ja Pasaules Veselības organizācijas speciālistiem neizdodas precīzi paredzēt nākamās sezonas vīrusa paveidu, no vakcīnas ir maza jēga. Universāla pretgripas vakcīna ir sapnis, ko gatavs piepildīt Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs. Šiem pētījumiem tuvākajos gados centrs saņems 1,2 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Šī vakcīna ir tikai viens konkrēts piemērs, kā nākamo gadu laikā Latvijas zinātnes attīstībā tiks ieguldīta ES fondu nauda un valsts līdzfinansējums – dažādi praktiskas ievirzes pētījumi līdz 2020. gadam saņems gandrīz 67 miljonus eiro. Vēl 115 miljoni eiro tiks zinātnisko institūtu infrastruktūras modernizācijai un nepilni 45 miljoni augstskolu kapacitātes celšanai tā sauktajās STEM programmās (dabaszinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika). Kopsumma ir milzīga, salīdzinot ar finansējumu, ko zinātnes pētījumiem atvēl pati Latvija – kopš 2004. gada tas nav pārsniedzis astoņus miljonus eiro gadā. Tāpēc zinātnieki ir norūpējušies, kas notiks pēc 2020. gada – kā modernizēto infrastruktūru darbinās, kad ES fondu nauda beigsies?

Nauda praktiskiem pētījumiem

Ceļu uz universālo pretgripas vakcīnu Biomedicīnas centrs bruģē ar diviem pētījumiem. Vienā taps pilnīgi jauna tehnoloģija, lai izstrādātu vakcīnas, kas nesatur vīrusu, tomēr mudina imūnsistēmu izstrādāt antivielas, stāsta Biomedicīnas centra direktors Jānis Kloviņš. «Vīrusi sastāv no genoma, un tiem apkārt ir apvalks. Mēs mākam šo apvalku – kapsīdu – izdalīt bez vīrusa genoma, tāpēc tas nav infekciozs. Iegūsim apvalkus, pētīsim to īpašības un iespējas izmantot vakcīnu izstrādē,» konkretizē vadošais pētnieks Kaspars Tārs. Izmantojot šo tehnoloģiju, otrajā pētījumā plānots izstrādāt tieši universālo pretgripas vakcīnu. «Mūsu ideja ir modificēt vīrusu apvalku tā, lai organisma imūnsistēma to atpazītu kā vīrusu. Tādā veidā varam sistēmu «apmānīt» un likt tai ražot antivielas pret daudziem gripas paveidiem,» skaidro Tārs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu