ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Donalds Tramps (papild.) • IR.lv

ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Donalds Tramps (papild.)

118
Hilarija Klintone un Donalds Tramps. Foto: Paul J. Richards, AFP/ LETA

Savā uzvaras runā Tramps solīja būt prezidents “visiem amerikāņiem”.

ASV otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps, amerikāņu telekanālu aplēses ziņo LETA. 

Tās rāda, ka Tramps ieguvis vismaz 288 no uzvarai nepieciešmajām 270 elektoru balsīm, bet viņa sāncense Klintone no Demokrātu partijas Hilarija Klintone saņēmusi 215 balsis. Klintone piezvanījusi Trampam un atzinusi savu sakāvi. 

Savā uzvaras runā Tramps solīja būt prezidents “visiem amerikāņiem”, kā arī veltīja atzinīgus vārdus Klintonei. Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts 20.janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

Savukārt par viceprezidentu kļūs Indiānas štata gubernators Maiks Penss, kurš šajā amatā nomainīs Džo Baidenu. 

ASV prezidentu neievēl tieši valsts balsstiesīgie pilsoņi, bet gan elektoru kolēģija. Katrs štats uz elektoru kolēģiju deleģē konkrētu skaitu elektoru, kas ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Gandrīz ikvienā štatā kandidāts, kurš ieguvis vairākumu vēlētāju balsu, iegūst arī šā štata elektoru kolēģijas locekļu balsis. Lai gan tā notiek reti, kandidātam ir iespējams iegūt vairākumu balsu elektoru kolēģijā, neuzvarot valsts mēroga vēlētāju balsojumā.

Tā pirmo reizi vairāk nekā simt gadu laikā notika 2000. gadā, kad Džordžs Bušs jaunākais ar ļoti nelielu balsu pārsvaru uzvarēja Floridas štatā, iegūstot visas tā elektoru balsis, ar kuru palīdzību viņš kļuva par prezidentu, lai gan valstī kopumā par demokrātu kandidātu Alu Goru nobalsoja vairāk vēlētāju nekā par Bušu. Pavisam elektoru kolēģijā ir 538 balsis. 

Katra štata balsu skaits elektoru kolēģijā līdzinās štata pārstāvju skaitam Kongresa Pārstāvju palātā un Senātā. Tas dod mazajiem štatiem nelielu priekšrocību, jo katram štatam ir divi senatori, savukārt Pārstāvju palātas deputātu skaits ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Tā, piemēram, Kalifornijai ir 55 elektoru balsis jeb nepilni 10%, lai gan Kalifornijā mīt aptuveni 12% no visiem ASV iedzīvotājiem. Savukārt Vaiomingai ir trīs elektoru balsis jeb 0,56% no visām balsīm, kaut gan Vaiomingas iedzīvotāju skaits ir 0,18% no visa Savienoto Valstu iedzīvotāju skaita. Ja neviens kandidāts neiegūtu vairākumu balsu elektoru kolēģijā, prezidents būtu jāievēl Kongresa Pārstāvju palātai. Prezidenta amata termiņš ir četri gadi, un prezidentu nevar ievēlēt vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Komentāri (118)

traductrice 09.11.2016. 11.34

Ja neņemam vērā mērogus, ar Klintoni ir noticis precīzi tas pats, kas reiz notika ar mūsu pašu Aboltiņu. Tā apsēstība ar varu bija kļuvusi tik uzmācīga, ka tika pārkāptas visas robežas, ko vien var pārkāpt, un viņa ir saņēmusi pienācīgu sodu par to, jo 2x ciestā sakāve ir primāri jau sods viņai pašai. Domāju, no tā viņai būs ļoti grūti atkopties.

Ja par Trampu, tad laikam šodien neviens nevarēs pateikt, kādā pasaulē mēs dzīvosim rīt. Taču tā būs pilnīgi cita pasaule – dievs, dod, lai labāka. Dievs, dod.

+14
-3
Atbildēt

2

    DD1 > traductrice 09.11.2016. 15.41

    > traductrice

    “ar Klintoni ir noticis precīzi tas pats, kas reiz notika ar mūsu pašu Aboltiņu. Tā apsēstība ar varu bija kļuvusi tik uzmācīga, ka tika pārkāptas visas robežas, ko vien var pārkāpt, un viņa ir saņēmusi pienācīgu sodu par to”

    Analoģija vietā. Arī Āboltiņai sava karma jāatstrādā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > traductrice 09.11.2016. 11.41

    .

    laikam šodien neviens nevarēs pateikt, kādā pasaulē mēs dzīvosim rīt

    ——-

    Kā tā – neviens!

    Vismaz Putinam vajadzētu būt skaidrībai par nākotni, jo uzvarējis taču viņa cilvēks. Tā vismaz stāstīja visi streipi :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 09.11.2016. 11.23

Nu nevajag tās histērijas, kā pateica Obama, Saule rīt uzausīs un Amerika tāpat paliks par spēcīgāko un ietekmīgāko valsti, lai kas nebūtu Am. prezidents.

R.A. – varbūt, Tramps nevis vājinās, bet stiprinās NATO?

Ko tad viņš pieprasa – tikai to, lai Eiropa savai aizsardzībai novirza to, kas ir paredzēts NATO līgumā, un neparazitē uz Amerikas rēķina, kāpēc gan amerikāņiem jāmaksā no saviem nodokļiem par to, lai Eiropa būtu pasargāta, ja Eiropa to naudu var maksāt “bēgļiem”, utt?

Ja NATO tiks vājināts, pie tā būs vainīga pati ES, nevis Tramps.

Un tas murgs par to ES armijas izveidi – tas nāk no Krievijas vai Kr. draugiem, un domāts NATO vājināšanai, nekam citam, tas taču, manuprāt, skaidrs.

+13
-4
Atbildēt

2

    Anonīms > dzeris49 09.11.2016. 12.15

    ES vajag savu armiju! ceru , ka tramps parādīs un pierādīs, ka asv prioritāte ir savas intereses un ES ir savas intereses.

    Viena lieta, ka ES uzkarināja kaklā āfrikas un ta bēgļus, tad visi šie mums neizevīgie bt līgumi un beigu galā , mūsu atkarība no asv bruņotā atbalsta – nē un vēlreiz nē, es esmu par patiesi brīvu , spēcīgu un neatkarīgu Eiropu !

    To var salidzināt ar mājas aizsargāšanu – tavam kaimiņam mājās var būt ložmetejs, bet ja tev nebūs savs – tad tev būs tikai cerības , ka kaimiņš tevi arī glābs, bet to kaimiņš varēs darīt tikai pēc tam,kad būs sevi aizstāvejis

    un vēl – trolli – džeri – ideja par ES bruņotajiem spēkiem nāk no ES dalībvalstim, nevis no Putina – nebāz te visur savu putinu

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 09.11.2016. 13.48

    Problema jau nav Eiropas spekos, problema ir tani kas noteiks toni, es loti apsaubu Francu, Vaciesu un Italu speju krizes situacija nostaties pret Krieviju, skaidrs ka 2% ir jabut aizsardzibas budzetam, un ja Tramps izjauks vai vajinas NATO, tas gan vel nav teikts, tad cita cela ka Eiropas armijas izveide nav.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 09.11.2016. 09.26

west. Laikam pēdējais, kas iedomājās, ka ir valsts lielākā persona bija Kenedijs un viņa klans. Ka viņi tagad visu regulēs. Rezultātu visi zinām.

Tāpēc nevajag iespringt par Trampu. Viņu ātri noliks pie vietas un procesi notiks tā, ka tiem ir jānotiek.

________________________

To visu var pateikt citiem vārdiem – ASV ir varas līdzsvars, svaru, atsvaru sistēma. Tāda boļševiku retorika: tauta, viņu ātri noliks pie vietas…”Pie vietas nolika” ne tikai demokrātiski ievēlēto Kenediju, bet arī Staļinu, Hitleru, Musolīni… Prezidentam liela loma ASV. Kurš tad nolika pie vietas Obamu?

+11
-3
Atbildēt

8

    atrium > lno 09.11.2016. 10.56

    lno

    ASV ir varas līdzsvars, svaru, atsvaru sistēma.

    Ne īpaši darbojas tā “svaru atsvaru” sistēma. Protams, pateicoties tai nelietīgais melnādainis nepadarīja ASV par Krievijas guberņu, tomēr tāpat iemanījās daudz sūdu sataisīt.

    Nenostrādāja svaru un atsvaru sistēma, kad nolādētais fiziskais un morālais kroplis, Rūzvelts un ASV cionisti, gatavoja karu, industrializējot absolūto ļaunumu, fašistu Krieviju un līdz zobiem apbruņojot drausmīgāko briesmoni civilizācijas vēsturē, Staļinu. Bez tā visa krievs nebūtu uzdrīkstējies pat Baltijā iebrukt. Tā nemaisīja čekas kuces, Normas Gean, apsēstam idiotam, Kenedijam, novest planētu līdz Karību krīzei.

    Svaru un atsvaru sistēma bija bezspēcīga, kad izcilākais ASV Prezidents, Reigans, izbeidza absolūto ļaunumu, neizdarot nevienu šāvienu.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > lno 09.11.2016. 10.07

    PSRS sabruka – kāda tur graušana – milzim uz māla kājām piedūra pirkstiņu un tas apkrita.

    Ja PSRS būtu sarauta – tad tagad Krievijā un Latvijā un vel citās bijušajās PSRS pie varas nebūtu čekisti , tad būtu cits stāsts

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > lno 09.11.2016. 12.03

    atrium. Sistēma nedarbojas, kad prezidentam liela popularitāte, tad viņu atbalsta abu partiju pārstāvji.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > lno 09.11.2016. 12.17

    lno

    Sistēma nedarbojas, kad prezidentam liela popularitāte

    Kā nu kuro reizi. Reizēm popularitāte, reizēm populisms un ienaidnieka atbalsts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 09.11.2016. 12.59

    skaisle: tad tagad Krievijā un Latvijā pie varas nebūtu čekisti

    ————

    tas tikai dēļ okupācijas laikā iebaidītajiem cilvēciņiem (un izčakarētajām smadzenēm), kas balsoja par komunistu līderiem, kolhozu priekšsēdētājiem un citiem gaišajiem spēkiem. Viss bija mūsu pašu rokās, bet mēs “demokrātiski” atdevām varu komunistiem.

    Krievija faktiski bija sabrukusi, vienīgā alternatīva – ZKorejas variants – tad vecie komunisti iespējams būtu noturējušies

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > lno 09.11.2016. 10.09

    kāpēc tikai Obama – visa pasaule pret Ukrainu izturējās kā nodevēji – redz , ka varo , ka sauc pēc palīdzības, bet aizgriezās un aizgāja uz krogu iedzert un parunāties … nu visi lielie demokrāti agresoru nosodīt, kad jau par vēlu ….

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > lno 09.11.2016. 09.37

    nu veel jau bija neprognozeejams holivudas aktieris , arīi taapat nekas nemainiijaas , vieniigi pēzderesu sagraava , par ko paldies ,pareizi šoriit komenteeja radiofonaa analiitiķis , ka Ameerika ir kaa liels kuģis , kura kursu tik viegli nevar izmainiit

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > lno 09.11.2016. 10.04

    Ebenemezers. Baida ar Trampa sadarbību ar Putinu, bet aizmirst, ka Obama nepildīja ASV garantijas Ukrainai. Dzīvosim, redzēsim.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu