Ministre budžeta portfeli aiznes uz Saeimu, neaprunājoties ar protestējošajiem mediķiem • IR.lv

Ministre budžeta portfeli aiznes uz Saeimu, neaprunājoties ar protestējošajiem mediķiem

28
Mediķi protesta akcijā pie Finanšu ministrijas. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pirmo reizi iesniedz elektroniski parakstītu valsts budžeta projektu

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) budžeta portfeli šodien aiznesusi uz Saeimu, neapstājoties un neaprunājoties ar mediķiem, kuri pie Finanšu ministrijas (FM) šorīt rīkoja protesta akciju “Zaļās nāves paklājs”, vēsta aģentūra LETA.

Pēc brīža ministre gan žurnālistiem norādīja, ka saprot mediķus, kuri šobrīd “izliek savu sāpi”, tomēr jau nākamgad veselības aprūpei, reformām, rindu mazināšanai, kā arī atalgojuma palielināšanai ir piešķirti vairāk nekā 60 miljoni eiro. Ministre uzskata, ka valdība no savas puses ir darījusi visu, kas bijis tās spēkos, lai nodrošinātu gana lielu finansējumu veselības nozarei.

“Es domāju, ja mēs labi parādīsim, ka protam veselības nozari sakārtot, un gudri izmantosim piešķirtos līdzekļus, tad nākamajos divos gados būs daudz vieglāk un arī izmantotais finansējums būs stipri lielāks,” sacīja finanšu ministre.

Kopā ar Reiznieci-Ozolu no FM iznāca arī veselības ministre Anda Čakša. Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka bija ieradusies uz protestu, jo tā ir viņas nozare. Čakša sacīja, ka, pirmkārt viņa aizstāv pacientu intereses, tomēr pacientiem nebūs labi, ja nozarei nebūs labi.

Veselības ministre sacīja, ka nākamā gada budžetā līdzekļi paredzēti minimālās algas celšanai un reformām, “kas būs pietiekami sāpīgas”, jo ir jārunā par pakalpojumu kvalitāti un pakalpojumu tīkla izveidi, proti, par slimnīcu tīkla optimizāciju. “Zinot, ka tas jau būs sāpīgi, man ir jārunā ar nozari un ir jābūt pārliecinātai, ka mēs varēsim to iznest,” sacīja veselības ministre.

Taujāta, vai pēc tikšanās ar finanšu ministri veselības aprūpes budžets plānots tādā pašā apmērā, Čakša atbildēja apstiprinoši, tomēr piebilda, ka šis ir lielākais veselības aprūpes budžeta pieaugums pēdējos gados.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien pie FM rīkoja protesta akciju “Zaļās nāves paklājs”. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta projekts neatbilst starptautisko organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā.

Šogad pirmo reizi Saeimā iesniegts elektroniski parakstīts nākamā gada valsts budžets, parlamenta spīkerei Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) pasniedzot budžeta portfeli, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Viņa norādīja, ka šogad budžeta portfelis ir netradicionāli viegls tāpēc, ka Saeimā šogad nolemts iesniegt ar elektronisko parakstu parakstītu budžetu.

Ministre Saeimas spīkerei nodeva budžeta portfeli ar pavadvēstulēm, kā arī nelielu kastīti ar zibatmiņu. Nelielo kārbiņu rotāja šaha figūriņa – zirdziņš. Ministre uzvēra, ka, strādājot pie nākamā gada budžeta un meklējot nepieciešamos papildu resursus, tas pārsvarā tika darīts ministriju pašu budžetos, kā arī ar ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

Reizniece-Ozola pateicās Finanšu ministrijas komandai par lielo darbu, kas pēdējās nedēļās ieguldīts budžeta un to pavadošo likumprojektu sagatavošanā. Savukārt Mūrniece, saņemot budžeta portfeli, pauda cerību, ka budžets izstrādāts “ar gudra šahista ziņu”. Vienlaikus viņa bija gandarīta, ka budžetā pievērsta uzmanība tādām jomām kā drošība, veselība, izglītība un demogrāfijas jautājumi.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) apliecināja, ka komisijas deputāti budžeta sagatavošanai sekojuši jau no procesa sākuma un piedalījušies vairākās sanāksmēs, lai pārliecinātos, ka budžeta izstrādē tiek pievērsta uzmanība parlamenta spīkeres minētajām prioritātēm. Viņš sacīja, ka Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij budžeta pieņemšanas process ir ilgs un sarežģīts.

Budžeta komisija darbu sāks nākamnedēļ, 17.oktobrī, un pirmajā lasījumā Saeima par budžetu varētu lemt 31.oktobrī. Pēc budžeta portfeļa pieņemšanas Mūrniece uzaicināja finanšu ministri un Budžeta komisijas vadītāju apspriest iesniegto budžetu viņas kabinetā.

Valdība vakar, 13.oktobrī, atbalstīja 2017.gada valsts budžeta projektu, kurā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2016.gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki. Valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro lielāki nekā šogad.

Budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātā rasti papildu 60 miljoni eiro, kurus novirzīt kopējām iniciatīvām un nozaru prioritārajiem pasākumiem. Budžeta izdevumu pārskatīšana turpmāk būs regulāra prakse, uzsver FM.

Komentāri (28)

zanE. 14.10.2016. 13.26

…ko tur niekoties ar mazu kastīti un zirdziņu uz vāka…būtu jājusi baltā zirgā ar kroni galvā – lūk, dāma, ar veiksmīgu PR…i vēsturē ieietu/iejātu uz mūžīgiem laikiem…

+14
-2
Atbildēt

0

kimsk 14.10.2016. 15.40

Lai velns parauj Čakšu kopā ar viņas saimnieku. Nupat saņēmu e-pastu no ziedot.lv:

Austris ir 25 gadus jauns dzīvespriecīgs un daudzpusīgs jaunietis no Iecavas. Pēdējos 8 gadus viņš sadzīvo ar reti sastopamu slimību, kuras rezultātā attīstās aknu ciroze, kas ietekmē ne tikai aknas, bet arī citus iekšējos orgānus, to darbību un funkcijas. Šī gada 1. jūnijā ārstu konsīlijs pieņēma lēmumu, ka Austrim steidzami nepieciešama aknu transplantācija, citādi jaunietis var nomirt. Tobrīd bija cerīga informācija, ka aknu transplantāciju no 2017. gada 1. janvāra Latvijā veiks par valsts līdzekļiem, taču šī gada 27.septembrī šis termiņš ir mainīts un valsts apmaksātas transplantācijas plānotas tikai no 2018. gada. Austris to var nesagaidīt. Tādēļ jaunietis vērsies Tartu slimnīcā, kura uzņēmusies veikt aknu transplantāciju, taču, lai to izdarītu, nepieciešami 40 000 eiro. Valsts šo operāciju Austrim neapmaksās. Austris lūdz jūsu palīdzību, lai viņa dzīve neaprautos jau 25 gadu vecumā! Glābsim Austri!

Tā maita esot parakstījusi dokumentu par 2017. gadu un pēc tam pārcēlusi uz 2018. gadu. Es neesmu Jūlis, taču pārdesmit eiro noteikti ziedošu, bet tad, kad lasu par pietuvinātajiem ierēdņiem Putru un it īpaši Vāni, kā arī citiem “konsultantiem”, kuru barošanai noteikti aizies vairāk par 40 000, man rodas vēlme sakontaktēties ar Smita un Vesona kungiem.

+13
-2
Atbildēt

1

    atrium > kimsk 14.10.2016. 15.57

    kimsk

    Uzraksti Vienotības saimniekiem, čekistiem, lai tie no 16 miljoniem VM budžeta naudas, ko tiem par Stradiņa slimnīcas brāķi uzdāvināja Vienotība, noziedo tos sūda 40 000 Austra ārstēšanai! Čakšas partijas biedrs, Belēvičs, bija pret veselībai domātās naudas izvazāšanu un tikai pēc Maizīša draudiem, atņemt pielaides valsts noslēpumiem, piekrita.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

dzeris49 14.10.2016. 11.46

Kuram te vispār interesē “kvaukšķu” veselība un dzīvība, jo vairāk nomirs, jo labāk, budžets tiks no liekā “balasta”, kā iztecas kāds deputāts.

NA ministrei cilvēki, kas savu ātrstēšanu nespēj apmaksāt, nav nekāda “tauta”, par ko tā “rūpējās” šie klauni, tāpat gan, kā arī visi pārējie Saeimas klauni.

Tas ikgadējais pielikums ves. budžetam pat inflāciju un sadārdzināšanu nenosedz.

Un ko, vispār, ākstīties, darām, kā Krievijā, kura mums nu jau piemērs gandrīz visur, samazinām ves. budžetu uzreiz par 30% un novirzākm to naudu “kur vajag”, kas izdzīvos, tas izdzīvos, un normāli!

+12
-7
Atbildēt

13

    atrium > dzeris49 14.10.2016. 16.15

    kimsk

    Visas šīs novirzes ir jūsu, fekāliju dzenātāju, prerogatīve. Visos zināmos pedofīlijas gadījumos noziedznieki, kā piemēram: Birkavs, Sončiks, Eisaks, Tūns un pārējie, primāri bija sodomīti.

    Kāpēc gan lai “šis vīrelis” sūdzētos par veselības problēmām, ja viņš, atšķirībā no jums, vārguļiem, mīl latviešu valsti, viņam ir augsts testosterona līmenis un viņa tonusam neļauj kristies sievietes?

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 14.10.2016. 14.47

    dzeris49

    Tu to par savu veselību?

    Neesmu izmantojis mediķu pakalpojumus vairākus desmitus gadu, tikai reizi pirms gadiem 25 traumas gadījumā un tā kā ar saviem nodokļiem es apmaksāju citu, nepareiza dzīvessveida izraisīto kaišu ārstēšanu, uzskatu, ka varu tos tēvišķi pamācīt. Visa mana ārstēšanās ir badošanās, ko periodiski izmantoju arī profilaksei un organisma atjaunošanai. Ja es dzīvotu ar naidu pret latviešiem svētā latviešu zemē, man nepietiktu gribasspēka badoties un iespējams jau būtu atņirdzies no aknas cirozes vai aizkuņģa dziedzera kaites.

    Par dzimumumtieksmes apmierināšana netiklā formā pac labi zini, kuru es domāju.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 14.10.2016. 23.12

    ozolnieki

    Reizi nedēļā vai mēnesī, tā nav badošanās, tā ir atslodze. Badošanās pēc mana uzskata ir minimums 15 dienas.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 14.10.2016. 11.54

    dzeris49

    Pirmkārt labas veselības ķīla Latvijā ir mīlestība pret latviešu valsti un tautu.

    Nevar sapņot par labu veselību, apmierinot dzimumtieksmi netiklā formā, ko nepielūdzami apstiprina statistika.

    Tas, ka Čakša vai Ozola ir NA ministres, gan ir jaunums.

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 15.10.2016. 20.19

    Skaisle

    Es domāju, ka tu vairāk tici tam, ko saka Vienotības koprofāgi un rusofīļi. Danilāna kungs, droši, pret latviešiem nav zvēriska naida pārņemts.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 14.10.2016. 13.51

    to atrium

    dzeris: “NA ministrei cilvēki”

    Vai tad Tu nezini, ka Melbārde atbild par budžeta veidošanu un slimnieku ārstēšanu, bet Rasnačs – par ekonomikas attīstību valstī.

    Dombrovskis atbildēja par Briseles komandu precīzu izpildi. Ne par ko citu.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 15.10.2016. 01.01

    ozolnieki

    Ilgākais 40 dienas, kuras laikā man pazuda neārstējamā psoriāze. Nekā smaga tur nav, ja ir pārvarētas pirmās trīs dienas, kamēr organisms pilnībā pāriet uz pašapgādi. Pirmajās dienās var būt neliela endogēna intoksikācija, kas izpaužas, kā vieglas galvas sāpes vai sajūta aknā. Mans paziņa, sekojot maniem ieteikumiem, badošanās laikā likvidēja A hepatītu un tas neradīja nekādas komplikācijas, tāpēc bija iespējams atteikties no saudzējošām diētām pēcslimības periodā.

    Cenšos to praktizēt divas reizes gadā, bet ne vienmēr izdodas, jo cilvēks pēc savas būtības ir vārgs. Šaubos, ka badošanās kādreiz tiks publiski atzīta, jo tas būtu spriedums lielākai daļai ārstu un farmaceitu.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > dzeris49 14.10.2016. 23.32

    Atceros jau kaut ko par šo runājām . Tātad precizēsim Tu reizi gadā vairāk par 15 dienām ?Cik ? Izklausās smagi . Bet nemaz nebrīnīšos ja pēc gadiem uzskati arī zinātnes pasaulē mainīsies atiecībā uz ilgstošu badošanos . Piemēri kur lielā zinātne bremzējas , bet entuziasti empīriski atrod pareizo ceļu ir pietiekami .

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > dzeris49 16.10.2016. 08.57

    atrium

    Skatījos vienu natonal geografic “dokumentālo ” filmu par ārstniecisko badošanos . Tad tur filmēja katru dienu vienu pārīti . Filmas sižetā tā organisma pašapgāde ,vai kā to sauc ..keton vielmaiņa ? , Notika pēc nedēļas . Tad filmas varoņi jutās pacilāti atbrīvoti ,kā viegli apreibuši no laimes . bet tad arī pēc dažām dienām sekoja straujš pašsajūtas kritums . Pēdiņās liku apzināti , jo visi national geografic un tamlīdzīgi reizēm smagi savos dokumentālos sagroza . It sevišķi vēsturē . klimata pārmaiņās .

    Bet kā jau minēju , tagad tāda badošanās atdzimšana arī lielajā zinātnē .

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > dzeris49 14.10.2016. 19.03

    cik dienas badojies . kāda regularitāte . reizi ned . reizi mēnesī ,reizi gadā ?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 15.10.2016. 20.00

    Tagad skaidrs,no kurienes tev taa nekontroleetaa lamaashanaas -no badoshanaas. Nu labi tas nebeigsies. Es ticu visam,ko saka Danilaans un vinsh saka…,ka badoties nedriikst

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 14.10.2016. 13.36

    Tu to par savu veselību?

    Kā izlasīji kaut ko par ministri, lai tā būtu Čakša, Ozola, vai kāda cita, vai ZZS vai NA, tā pirmās asociācijas, kas tev rodas, ir “dzimumumtieksmes apmierināšana netiklā formā”?

    Tev tiešām par savu veselību nopietni jādomā, tikai ar “mīlestību pret Latvijas tautu un valsti” diezin vai savas problēmas atrisināsi, griezies, labāk, pie specialista.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    kimsk > dzeris49 14.10.2016. 16.07

    dzeris, šis kungs runā par visiem zināmo zoofilu un incesta (dzimumsakari ar ASINSRADINIEKIEM)cienītāju, kurš savu nevaldāmo dzimumtieksmi apmierina visos iespējamajos veidos un pie viena uztur privātu bērnudārzu spiedīgas vajadzības reizēm. Tiesa, par veselības problēmām gan šis vīrelis nesūdzas,vienīgi par matu zušanu.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu