Jūrmalas mēra aizvietotājas deklarācijā VID nav pamanījis 600 000 eiro kļūdu • IR.lv

Jūrmalas mēra aizvietotājas deklarācijā VID nav pamanījis 600 000 eiro kļūdu

10
Rita Sproģe. Foto: Ieva Makare, LETA

Zaļo partijas pārstāve Sproģe neprecizitāti skaidro ar sistēmas automātiskajiem aprēķiniem

Jūrmalas domes mēra pienākumu izpildītājas Ritas Sproģes (LZP) valsts amatpersonas gada deklarācijā Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav pamanījis kļūdu par 600 000 eiro parādsaistībām, aģentūrai LETA pastāstījti deputāte. Viņa tikai no žurnālistiem ir uzzinājusi, ka pērnā gada valsts amatpersonas deklarācijā ir minētas 683 013 eiro parādsaistības.

“Es vispār nezināju, ka šāda summa manā deklarācijā ir minēta. Tur ciparu kombinācija ir jāvada elektroniski, un, ja ievadot ciparus, kāds ir lieks, tad summa aprēķinās automātiski. Tā summa, kas tur ir, ir tikai tehniska kļūda,” pauda Sproģe.

Viņa pastāstīja, ka šodien dodas uz banku un VID, lai deklarāciju izlabotu. Jautāta, cik lielas ir viņas parādsaistības, Sproģe pastāstīja, ka bankas izziņā 18.jūlijā parāds ir 67 414 eiro. Sproģe pauda neizpratni, kā VID darbinieki pamana, ka dzīvesvietas deklarācijas ailītē nav uzrādīta dzīvesvietas adrese, bet nepamana, ka, iespējams, ir radusies kļūda ar skaitļiem.

Sproģes aizdevumi teju 90 000 eiro apmērā esot no 2010.-2013.gada perioda, kas radušies, palīdzot dzīvokļa pirkšanā, un deklarācijā ierakstīti ar cerību kādreiz tos atgūt.

Kā vēsta LETA, VID mājaslapā pieejamajā Sproģes pērnā gada valsts amatpersonas deklarācijā uzrādītas 683 013 eiro parādsaistības. Amatpersonas deklarācija liecina, ka Sproģe pērn nopelnījusi 27 047 eiro un 409 eiro saņēmusi kā pabalstu. Turklāt viņa ir deklarējusi divus aizdevumus teju 90 000 eiro apmērā.

Pēc Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) gāšanas no amata Sproģe pilda domes priekšsēdētājas pienākumus. Sproģe aģentūrai LETA pastāstīja, ka vadīs pašvaldību līdz brīdim, kad tiks izraudzīts jauns domes vadītājs. Viņa arī norādīja, ka labprāt kļūtu par domes priekšsēdētāju, ja deputāti tā lems un paudīs viņai savu atbalstu.

Zaļo un zemnieku savienības deputāti vēl neesot runājuši par iespējamo nākamo pilsētas mēru, bet pēc ārkārtas domes sēdes piektdien sanāks kopā, lai minēto jautājumu pārrunātu un lemtu.

Savukārt domes deputāte Iveta Blaua (V) aģentūrai LETA pastāstīja, ka tuvākajā laikā plānota tikšanās astoņiem domes deputātiem, kuri domē nepārstāv ZZS. To apstiprināja no partijas “Tev, Jūrmala” ievēlētais domes deputāts Mārtiņš Stulpiņš. Blaua, jautāta, vai redz kādu konkrētu cilvēku, kas varētu tikt virzīts pilsētas mēra amatam, bija lakoniska: “Mums katram ir viena balss.”

Domes deputāts Boriss Doņņikovs (S) aģentūrai LETA atklāja, ka “Saskaņas” deputātiem ir paredzētas tikšanās ar divām deputātu grupām, bet nevēlējās stāstīt, kuras tās ir. Vēl neesot zināms ne laiks, ne vieta, kur tikšanās varētu notikt.

Gunta Liepiņa, kura Jūrmalas pilsētas domē pārstāv “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, pastāstīja, ka gaida, kad ZZS organizēs tikšanos un uz to aicinās arī citus deputātus. Viņa teica, ka deputāti patlaban gaida ZZS piedāvājumus.

Komentāri (10)

zanE. 14.10.2016. 15.38

– “Sproģes aizdevumi teju 90 000 eiro apmērā esot no 2010.-2013.gada perioda, kas radušies, palīdzot dzīvokļa pirkšanā, un deklarācijā ierakstīti ar cerību kādreiz tos atgūt.”

…mjā…bagātas mums tās amatpersonas…piepalīdz dzīvokļa pirkšanā, aizdod tādu nieku kā 90 tūkstošus eirīšus – ar cerību, eh, gan jau varbūt kādreiz atdos…tāda sīknauda 90 tūkstoši!…

…bet…varbūt, tas ar cerību, ja, nu, parādās neparedzēta “aploksnīte”, drošības pēc jāieraksta deklarācijā kā aizdevums un…tad varēs atrakstīt, kā godprātīgu aizdevuma atgūšanu…

…un, kas tad to pārbaudīs?…

+14
-2
Atbildēt

1

    J.Biotops > zanE. 14.10.2016. 23.11

    „……un, kas tad to pārbaudīs?…” -Protams, ka VID nav jātērē dārgais laiks godīgu ierēdņu pārbaudei. Tas vajadzīgs, lai kārtīgi izpētītu visādu privātu darboņu, pašnodarbināto un citu blēžu deklarācijas.

    Manējās pārbaudīšanai nekad laika nav trūcis. Pēc rūpīgas pārbaudes reiz atrada kļūdu par trīs ar pusi eirikiem (tajā gadā atļāvos paslimot un deklarācijai pievienoju kaudzi sīku čeku) Togad apsvēru – pārbaudes kopējās izmaksas (visu iesaistīto darbinieku un priekšnieku – vēstules parakstītāju kantorlaiks ar visiem izdevumiem, telpas, datori, pasts, atkārtotā pārbaude…) varēja pārsniegt atklāto zaudējumu ne vairs 10, bet visas 100 reizes.

    VID strādā nopietni un neniekojas ar uzticamu cilvēku tramdīšanu.

    Ticu, ka arī savu darbinieku dažu simttūkstošu eiriku vērtu darījumu pārbaudei esot trūcis kapacitātes, kā to tālrādē skaidroja iepriekšējā priekšniece. Kur lai rodas, ja valstī savairojušies visādi pašdarbnieki, spēj nu visus izkontrolēt…

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 15.10.2016. 09.12

kats deputaatelis kurš noleemis pelniit po;itbiznesaa, pirms staašanaas amataa nodklaree aizdoto summu , kuru veelaak atmazgaa kaa atguuto paraadu , kaartiibai jaabuut taadai , liidzko deklaree aizdevumu , jaanoraada perzona kurai aizdots un tai perzonai , neatkariigi no taa kaadaa amataa sastaav , jaadeklaree saņemtaa zumma un no kaa saņemta un nevis skaidraa no rokas rokaa , bet caur banku, visus kuri šaadi atmazgaa savus bezstraades ienaakumus uzskatiit par valsts aptiiriitaajiem , KNABa tiešajos pienaakumos buutu šiis lietas kontroleet.

+10
-1
Atbildēt

0

traductrice 14.10.2016. 15.33

Varbūt, ka pašam deklarācijas iesniedzējam bija rūpīgāk jāpārbauda cipari, ja jau tā ir tikai “ciparu kļūda”?

Deklarācijas jau no pirmās dienas ir degradētas līdz aprakstīta papīra līmenim – jo nav nekādas kontroles, no vienas puses, un nav nekādas atbildības, no otras.

+5
-1
Atbildēt

1

    Centrum > traductrice 14.10.2016. 19.26

    Par ko Liepiņu tiesāja un atņēma deputāta mandātu?Deklarācijas vajadzīgas,lai izrēķinātos ar tiem,kuru kļūdas acīgi pamana.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu