Jaunākajā Jūrmalgeitā figurē arī eksprezidenta Bērziņa un Brigmaņa vārdi • IR.lv

Jaunākajā Jūrmalgeitā figurē arī eksprezidenta Bērziņa un Brigmaņa vārdi

24
Prezidentūras laikā Andris Bērziņš viesojās Gata Trukšņa vadītajā Jūrmalā.
Indra Sprance

Miljonārs Jūlijs Krūmiņš stāsta, kāpēc un kā atbalsta Jūrmalas mēru Gati Truksni

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) augustā ierosinātajā kriminālprocesā par Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) nelikumīgu finansēšanu figurē arī eksprezidenta Andra Bērziņa un ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa vārdi, ceturtdien vēsta žurnāls “Ir”.

Kā informē žurnāls, eksprezidentam Bērziņam kā labam uzņēmēja Jūlija Krūmiņa kaimiņam Siguldā, iespējams, uzticēts atrast turīgus formālos ziedotājus ar atbilstošiem ienākumiem, kas īsto naudas devēju vietā iemaksātu vairākus desmitus tūkstošu ZZS priekšvēlēšanu kampaņai. Likums aizliedz partijas finansēt ar trešo personu starpniecību.

Savukārt Brigmanis figurē kā par finansējumu ZZS atbildīgais vadības pārstāvis, kuru Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) informējis par to, kā viņam sokas ar naudas piesaistīšanu. Tieši Truksni kā Jūrmalas mēru atbalsta miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš par ZZS kopumā izsakās negatīvi, jo apvienības ietekmīgo pārstāvi Aivaru Lembergu uzskata par zagli.

Bijušā prezidenta Bērziņa komentāru “Ir” neizdevās noskaidrot – viņš neatbildēja uz telefona zvaniem un īsziņām. Savukārt Brigmanis atbildēja izvairīgi: “Es šobrīd neizdalīšu nevienu individuālu sarunu. Mans kā Zemnieku savienības priekšsēdētāja pienākums ir rūpēties par to, lai ir ziedojumi.” Uzsverot, ka likums precīzi nosaka ziedošanas kārtību, Brigmanis norādīja, ka ikviens “ziedotājs nes savu personīgo atbildību” par tās ievērošanu. Par eksprezidenta Bērziņa iespējamo lomu šajā stāstā viņam nekas neesot zināms.

Tāpat “Ir” vēsta, ka likumsargu redzeslokā nonākušas arī Krūmiņa attiecības ar Truksni – tiek izmeklēts, vai vairāk nekā miljonu vērts dzīvoklis Krūmiņa būvētajā Turaidas kvartālā Dzintaros nav uzņēmēja slēpta atlīdzība Jūrmalas domes priekšsēdētājam par šī vērienīgā un ātri īstenotā projekta sekmēšanu. Truksnis šajā dzīvoklī ievācies šogad, KNAB kratīšanā tur atrastas viņa mantas. Pats Truksnis uz zvaniem neatbild, bet Krūmiņš intervijā “Ir” skaidroja, ka augstu vērtē Truksni un pats piedāvājis viņam dzīvot smalkajos apartamentos. Kā Truksnis to var atļauties, nav skaidrs, jo viņa mēnešalga ir stipri zemāka par ekskluzīvā dzīvokļa īres maksu.

Jau vēstīts, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu par ZZS un Ingunas Sudrabas partijas “No sirds Latvijai” nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Aizdomās par šiem pārkāpumiem pagājušā nedēļā tika aizturēts uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, viņa finansists Jorens Raitums un Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS). Intervijā “Ir” Jūlijs Krūmiņš atzīst, ka Ingunas Sudrabas partijas atbalstam ir organizējis citus ziedotājus, kuri savu naudu pārskaitījuši, izmantojot trešās personas. “Viņi nevarēja paši ziedot viena iemesla dēļ – viņi visi ir atkarīgi no Amerika un Ušakova,” par ostā strādājošajiem uzņēmējiem stāsta Krūmiņš.

Tāpat KNAB atsevišķā kriminālprocesā izmeklē iespējamu koruptīva piedāvājuma pieņemšanu, ko veikusi Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa.

Žurnāls “Ir” vēsta, ka Orniņa tiek turēta aizdomās, ka piekritusi koruptīvam piedāvājumam par 5000 eiro palīdzēt Krūmiņa senam čomam – uzņēmējam Jurim Miķelim, kuram Orniņas vadītajā tiesā pie citas tiesneses tika skatīta kāda piedziņas lieta. Orniņa intervijā “Ir” apstiprināja, ka šādas aizdomas pret viņu ir izvirzītas, taču viņa savu vainu neatzīst.

Bez tam arī tiesnese Orniņa ir apmetusies Krūmiņa ekskluzīvo apartamentu kompleksā – viņa “Ir” skaidroja, ka tas bijis pagaidu risinājums ziemas sezonai, lai pārlaistu remontu viņas dzīvesvietā.

Vairāk par lietas apstākļiem un Jūlija Krūmiņa lomu partiju finansēšanā lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu