Pētījums: "Islāma valsts" savervētie kaujinieki ir labāk izglītoti nekā viņu līdzpilsoņi • IR.lv

Pētījums: “Islāma valsts” savervētie kaujinieki ir labāk izglītoti nekā viņu līdzpilsoņi

24
"Daesh" kaujinieks Mosulas pilsētā Irākā. Foto: Stringer, Reuters/LETA

Pasaules Bankas pētījumā secināts, ka nabadzība nav iemesls, kas liek pievienoties ekstrēmistiskiem grupējumiem.

Džihādistu grupējuma “Daesh” savervētie kaujinieki ir labāk izglītoti nekā viņu līdzpilsoņi, LETA ziņo par jauno Pasaules Bankas pētījumu.

Turklāt tie, kas gatavi kļūt par pašnāvniekiem vidēji ir starp izglītotākajiem džihādistu vidū, atklāts pētījumā “Ekonomiskā un sociālā iekļaušana, lai novērstu vardarbīgu ekstrēmismu”.

Pētījuma autori mēģināja noskaidrot sociāli ekonomiskās pazīmes, kas skaidrotu noteiktu cilvēku iesaistīšanos ekstrēmistiskos grupējumos. Pētījuma secinājumi liecina, ka nabadzība nav iemesls, kas liek pievienoties šādiem grupējumiem.

Gandrīz bez izņēmuma visi kaujinieki, kas pievienojas “Daesh” spēkiem Sīrijā un Irākā ir mācījušies vidēji par pāris gadiem vairāk nekā viņu līdzpilsoņi. Turklāt tas attiecas uz ikvienu reģionu – Āfriku, Eiropu vai Tuvajiem Austrumiem.

No 331 kaujinieka, par kuriem informācija iegūta no noplūdināta džihādistu dokumenta, tikai 17% nav pabeiguši vidusskolu, bet ceturtajai daļai ir augstākā izglītība.

Tikai no Austrumeiropas ieradušies kaujinieki vidēji bija nedaudz mazāk izglītoti nekā viņu līdzpilsoņi.

Apmēram 30% savervēto kaujinieku norādījuši, kādu pozīciju “Daesh” rindās vēlas ieņemt. Katrs devītais brīvprātīgi pieteicies pašnāvnieku operācijām, un viņu izglītības līmenis bija līdzīgs kā tiem, kas vēlējušies ieņemt administratīvās pozīcijas.

Vairumam ārvalstu kaujinieku pirms pievienošanās “Daesh” arī bijis darbs. Liels skaits to, kas vēlējušies kļūt par pašnāvniekiem gan atzinuši, ka iepriekš bijuši bez darba vai arī dienējuši bruņotajos spēkos.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu