Jurašs oficiāli prasīs prokuratūrai izmeklēt kukuļa piedāvāšanu Magoņa lietā • IR.lv

Jurašs oficiāli prasīs prokuratūrai izmeklēt kukuļa piedāvāšanu Magoņa lietā

9
Juris Jurašs. Attēls no lsm.lv.

Gada garumā rīcības par šo informāciju neesot bijis ne no KNAB, ne ģenerālprokurora puses

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs plāno prokuratūrā iesniegt oficiālu lūgumu sākt izmeklēšanu par kukuļa piedāvāšanas faktu, par kuru viņš KNAB informējis pirms gada, vēsta aģentūra LETA.

Jurašs iepriekš žurnālā Ir pavēstīja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi. Par šo faktu viņš KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku bija informējis pirms gada, taču nekāda rīcība neesot notikusi. Vēlāk mutiski informēta arī prokuratūra, tostarp ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, taču bez izmaiņām, norāda Jurašs.

Kā aģentūrai LETA norādīja Jurašs, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, kriminālprocess līdz šim nav sākts, arī viņu neviens nav pratinājis. “Gatavojos vērsties prokuratūrā par notikušo noziegumu, par kuru esmu informējis KNAB iepriekš. Lūgšu manā rīcībā esošās ziņas, kas jau pirms gada izmeklēšanas iestādei tika paziņotas, vērtēt kriminālprocesuālā kārtībā, lai notiek izmeklēšana,” uzsvēra Jurašs.

Ģenerālprokurors 15.jūlijā paziņoja – “kompetenta iestāde” pārbaudīs Juraša paziņojumu, ka viņam piedāvāts kukulis. TV3 raidījums “Nekā personīga” svētdien ziņoja, ka 1 miljona eiro kukuli Jurašam pagājušā gada septembrī piedāvājis viņa kādreizējais kursabiedrs, Laimdotas Straujumas (V) valdības finanšu ministra Jāņa Reira (V) padomnieks Jānis Dambītis, kurš pats šo faktu neapstiprināja un nekomentēja.

Jurašs aģentūrai LETA norādīja, ka žurnālistiem nekādus uzvārdus neesot minējis un publiski konkrētas personas nevēlas saukt, tāpēc bijušā kursabiedra pieminēšanu nekomentēs. Osinovska un Magoņa advokāti Saulvedis Vārpiņš un Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA apliecināja, ka viņu klienti nav pratināti par Jurašam it kā piedāvāto kukuli. Magoņa aizstāvība pēc Juraša publiskā paziņojuma vērsās KNAB, lai palīdzētu patiesības noskaidrošanā, taču, kā norādīja Rozenbergs, saņemta īsa atbilde, ka advokātu iesniegums “tikšot izvērtēts atbilstoši kompetencei”.

Jau ziņots, ka par Juraša rīcību, publiskojot informāciju par miljona eiro kukuļa piedāvājumu ir sākts kriminālprocess, ko izmeklē Drošības policija (DP). Streļčenoks ar augusta vidu Jurašu nolēma atbrīvot no darba KNAB. Streļčenoka rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem un vakantajiem amatiem KNAB. Jurašs lēmumu apstrīdējis tiesā.

Komentāri (9)

dzeris49 07.09.2016. 13.45

Ir gan lohs tas Jurašs, nesaprot, kādā valstī dzīvo, būtu to kukuli paņēmis, būtu sistēmā un viss būtu OK

Nē, nu nopietni, tie, kas iedomājas, ka šai valstī, kur viss ir pērkams, kāds grib cīnīties ar korupciju, patiešām ir vai nu naivi, vai galīgākie lohi, jauns cilvēks, būtu tinies projām, un dzīvojis normālā valstī, šeit neko mainīt nav iespējams, kāda jēga izniekot savu dzīvi cīnoties ar vējdzirnavām.

+7
-4
Atbildēt

4

    klusais > dzeris49 07.09.2016. 15.20

    dzeris – un Tu domā , ka kukulis patiesībā bija piedāvāts ? :)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 07.09.2016. 17.20

    dzeris – lai izskatītos kā KNAB moceklis :)

    Nevajag aizmirst par astoņkāja stāstu , kur ļoti daudz kas korelē ar realitāti.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    KoKatrina > dzeris49 07.09.2016. 23.22

    J.Jurašam ir pierādījumi. Tāpēc arī nebaidās nākt klajā. KNAB izmeklēt kukuļošanu nav prioritāte, ja iesaistītas noteiktas personas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 07.09.2016. 17.17

    Ko es varu domāt, vados pēc preses.

    Un vēl pēc pieredzes, vairāk uzticos Jurušam, nekā prokuratūrai vai Streļčenokam, un pēc tā, kā mums “cīnās” ar korupciju vispār.

    Un kāda vajadzība viņam būtu to visu izdomāt?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

zanE 07.09.2016. 13.11

….hmmm…Dambītis?…

– “Jurašs aģentūrai LETA norādīja, ka žurnālistiem nekādus uzvārdus neesot minējis un publiski konkrētas personas nevēlas saukt, tāpēc bijušā kursabiedra pieminēšanu nekomentēs.”

+5
-2
Atbildēt

0

andrejs 07.09.2016. 17.47

Ja būtu bijis reāls kukuļa piedāvājums, kas liedza Jurašam organizēt savus darbiniekus kukuļdevēju atmaskošanai. Un ko ta viņš klusēja visu šo laiku?

+2
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu