Baidens: NATO līguma 5.pants ir ASV svēts pienākums • IR.lv

Baidens: NATO līguma 5.pants ir ASV svēts pienākums

9
Ziedus pie Brīvības pieminekļa nolika Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite, ASV viceprezidents Džo Baidens, Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: Evija Trifanova, LETA

Viceprezidents apšauba Trampa izpratni par NATO kolektīvās drošības saistību nozīmi

ASV ir apņēmušās pildīt NATO līguma 5.pantu, un tas ir svēts pienākums, otrdien, 23.augustā, pēc tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem pavēstīja ASV viceprezidents Džo Baidens, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. “Mēs nekad neesam atteikušies no saviem pienākumiem. Likme ir mūsu gods,” sacīja Baidens.

Viņš uzsvēra, ka līgums ir rakstveida vienošanās, kur viena no līgumpusēm ir ASV, un tāpēc viņš vēlas vēlreiz apstiprināt, ka ASV pilnībā uzņemsies saistības un pienākumus, kas līgumā paredzēti. Viesojoties Rīgā, Baidens vēlas apspriest nianses NATO samitā pieņemto lēmumu īstenošanai.

“Es gribu absolūti skaidri pateikt: Amerikas Savienotās Valstis ir apņēmušās ievērot NATO līguma 5.pantu, un tas ir mūsu svēts pienākums. Mēs sakām, to, ko mēs domājam, un mēs nekad neesam atteikušies no saviem solījumiem. Uz spēles ir mūsu gods,” sacīja ASV viceprezidents.

Baidens sacīja, ka diez vai ASV prezidenta amata kandidāts no republikāņiem Donalds Tramps, kurš vairākos izteikumos spriedis, ka draudu gadījumā Baltijas valstu aizsardzība būs atkarīga no pašu rīcības, saprot, ko nozīmē NATO līguma 5.pants. “Bažas, ka ASV kaut kādā mēra mazina savu iesaisti reģionā, vienkārši nav pamatotas,” norādīja Baidens. “Faktiski pie Krievijas robežas būs vairāk NATO partneru.”

ASV viceprezidents pauda gandarījumu par paveikto kopš Baltijas ceļa, atzīstot, ka savulaik, kad vērojis šo notikumu, tas tiešām bijis pārsteidzošs brīdis. Pirms Baidena uzrunas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savukārt atgādināja, ka 23.augusts ir diena, kad 1989.gadā notika akcija “Baltijas ceļš” – atbilde uz 1939.gada 23.augustā slēgto Molotova-Rībentropa paktu un tā slepeno papildprotokolu, ar kuru tika pārdalītas nacistiskās Vācijas un PSRS ietekmes zonas Eiropā un kura rezultātā bija cietušas Baltijas valstis.

Vējonis pauda, ka pusotru mēnesi pēc NATO samita Varšavā diskusiju pamatjautājums ir drošības stiprināšana Baltijas reģionā un veidi, kā labāk izpildīt samita lēmumus dzīvē. Pēc sarunām Baltijas valstu prezidenti un ASV viceprezidents pieņēma kopīgu deklarāciju par pastiprinātu sadarbību drošības un aizsardzības jomā.

NATO sabiedrotajiem ir viens uzdevums – aizstāvēt kopīgās vērtības, kas ir brīvība, demokrātija un likuma vara, uzsvēra Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. “Mēs nekad neesam apšaubījuši NATO līguma 5.pantu,” viņš piebilda. Viņaprāt, ir jāstājas plecu pie pleca cīņā ar terorismu un ārējo agresiju.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzsvēra – atkārtoti tiek apstiprināts, ka NATO līguma saistības tiks pildītas. Viņa pauda pārliecību, ka pēc prezidenta vēlēšanām ASV joprojām uzņemsies saistības, ko paredz 5.pants. “Mēs esam gatavi vēlreiz apstiprināt stratēģisko partnerību. Šis ir vēstījums, kas ir jānodod mūsu tautām,” noteica Grībauskaite.

Baidens otrdien tikās arī ar Latvijas premjerministru Māri Kučinski (ZZS), apspriežot abu valstu divpusējās attiecības un īpašu uzmanību pievēršot drošības jautājumiem un divpusējās ekonomiskās sadarbības tālākai paplašināšanai. “Esam apmierināti ar NATO samita rezultātiem, īpaši par lēmumu paplašināt NATO klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Tagad ir būtiski lēmumus ieviest dzīve,” paziņojumā medijiem pauž Kučinskis.

Tika apspriesta enerģētikas politika. Amatpersonas esot vienisprātis, ka enerģētikas jomā pastāv labas sadarbības iespējas, ņemot vērā, ka Latvija pašlaik īsteno gāzes tirgus liberalizāciju. Baidens pozitīvi novērtējis Latvijā sāktās reformas izglītībā un veselībā, norādot, ka stabilitāte te ir neatņemama katras valsts iekšējās drošības sastāvdaļa.

Latvijas Radio aptaujātie eksperti akcentē, ka Baidena vizīte ir signāls Krievijai. “Ir skaidrs, ka šie signāli ir domāti pirmām kārtām Austrumu virzienā,” norāda ārpolitikas speciālists Ainārs Lerhis. Viņš paskaidroja, ka ASV viceprezidenta vizīte simboliski norāda uz Baltijas valstu teritoriālo neaizskaramību. Eksperts Andris Sprūds sacīja – ja hipotētiski Baltijā būtu kāds konflikts, tad NATO kontekstā ir jārunā par ASV, tāpēc viceprezidenta vizīte Latvijā ir tik nozīmīga.

Vakarā Baidens Latvijas Nacionālajā bibliotēkā teica uzrunu baltiešiem.

Komentāri (9)

Anonīms 24.08.2016. 10.27

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds būtu piesardzīgs par vārdiem, ka ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumi nav jāuztver nopietni, jo viņš īsti nezina, ko runā. To viņš otrdien atzina raidījumā “LNT Ziņas”, vērtējot ASV viceprezidenta Džo Baidena teikto vizītes laikā Latvijā.

0
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 24.08.2016. 03.27

Trampu paklausīsimies, kad viņš kā ASV prezidents ieradīsies līdzīgā vizītē. padaidām aiz garlaicības varam imitēt satraukumu.

0
0
Atbildēt

5

    Anonīms > Valdis Eiserts 24.08.2016. 08.48

    kā tad , sapņo vien, Trampam citi apgriezieni , ja var ticēt mediju ziņām – tad Tramps ir ciešāk saistīts ar kremli kā ar jebkuru citu no pasaules valstu galmiem

    Tā jau arī tāda mūsu nelaime, ka uzskatām un sagaidām , ka visiem citiem vairāk jāgādā par mūsu drošību kā mums pašiem , jo kā balto kaķīšu nācija – vainojam tikai citus , paši kā svētie …. ar čekistu godasardzi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 24.08.2016. 09.12

    Atkal textu Tev miegā nodiktējuši kremlini – nomodā murgi parasti nerodas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Valdis Eiserts 24.08.2016. 09.48

    nu un kas tev eisertiņ pačuksteja, ka Tramps būs ASV prezidents? No gaidīšanas un nepacietības ķepiņas niez?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 24.08.2016. 10.02

    Turpini imitēt satraukumu.

    P.S. Kur Tavi palātas biedri? kāpēc nevelk strīpiņas? Tik daudz taču mācēja!?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Valdis Eiserts 24.08.2016. 10.09

    nu protams, es imitācija, bet tu patiesības vēstniecība … labi, neauglīgs kašķis, pat kodienam tev vairs nav dukas !

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 23.08.2016. 19.54

Nu bet Tramps saka – pigu jums,t.i. mums,kam tad tagad ticēt? Un ANO ar kremli kopīgā kampaņa? Tā arī ir nejaušība?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu