Savčenko sāk jaunu badastreiku, lai atbrīvotu visus Krievijas ķīlniekus • IR.lv

Savčenko sāk jaunu badastreiku, lai atbrīvotu visus Krievijas ķīlniekus

22
Ukrainas deputāte Nadija Savčenko preses konferencē, paziņojot par jaunu badastreiku. Foto: Reuters/LETA

Ukrainas deputāte ierosina izmainīt valsts Konstitūciju un “restartēt” Ukrainu

Ukrainas parlamenta deputāte no partijas “Batkivščina” Nadija Savčenko otrdien paziņoja, ka sākusi jaunu badastreiku, šoreiz protestējot pret “varas un pasaules bezdarbību” Ukrainas ķīlnieku atbrīvošanā, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Preses konferencē Savčenko teica, ka patlaban “pēc tam, kad šis jautājums pārcēlās uz politisko laukumu, vairs nenotiek Krievijā ieslodzīto Ukrainas karagūstekņu un politisko ieslodzīto apmaiņa”.

“Es prezidentam ierosināju reālas darbības, lai apmainītos ar gūstekņiem: jāsāk pirmajiem atdot cilvēki. Taču gūstekņu vidū nav Petro Aleksejeviča [Porošenko] bērnu, bet uz mūs bērniem viņam ir nospļauties. Tāpēc katram ir jācīnās par savu, tāpat kā to par mani darīja mana māte un māsa. Nāciet uz Banku [ielu Kijevā – tur atrodas prezidenta administrācijas ēka – red.], prasiet tikšanos ar prezidentu kā valsts Konstitūcijas garantu un atskaiti no viņa…” paziņoja Savčenko.

Viņa atgādināja, ka ir apritējuši divi mēneši un sešas dienas kopš viņa ir atbrīvota no ieslodzījuma Krievijā. Savčenko teica, ka viens no viņas atbrīvošanas mehānismiem savulaik kā protesta forma bija lidotājas īstenotie badastreiki Krievijas cietumos.

“No šodienas es atkal paziņoju par badastreika sākumu. To daru, lai pārtrauktu pasaulē pie varas esošo bezdarbību, nerisinot Ukrainas ieslodzīto atbrīvošanas jautājumu, līdz dienai, kad būs sasniegts pozitīvs rezultāts,” teica Ukrainas parlamenta deputāte.

Viņa preses konferencē arī ierosināja uzrakstīt jaunu valsts Konstitūciju, tāpat ierosināja Ukrainas Augstākās radas vietā izveidot Tautas radu, bet valsts prezidentu padarīt tikai par simbolisku figūru. Tas Ukrainai, pēc Savčenko domām, varētu dot jaunu restartu.

“Es eju revolūcijas ceļu. Es pirmā eju pa politikas mīnu lauku, sperot skandalozus, nepopulārus un varbūt priekšlaicīgus soļus un paziņojumus, jo saprotu, ka pašreizējos apstākļos neizlēmības cena ir cilvēku dzīvības. Tāpēc es nebaidos, ka mani nesapratīs pareizi, kritizēs un pat iznīcinās, bet to darīs un no manis atteiksies opozīcija, kas atbalsta varu,” paziņoja Savčenko.

Viņasprāt, līdz ukraiņu prātiem jānonāk Maidanā sāktajam un “nepieciešams valsts restarts”. “Ierosinu: nacionālā ideja – Ukrainas valsts tautas celtniecība,” teica Savčenko.

Vairāk par Savčenko ideju Ukrainas valsts “restartam” lasiet šeit.

 

Komentāri (22)

DD1 02.08.2016. 14.41

Lai cik patētiski izklausās Savčenko vārdi “eju pa politikas mīnu lauku, sperot skandalozus, nepopulārus un varbūt priekšlaicīgus soļus … jo saprotu, ka pašreizējos apstākļos neizlēmības cena ir cilvēku dzīvības. Tāpēc es nebaidos, ka mani nesapratīs pareizi, kritizēs un pat iznīcinās”, es ticu, ka viņa ir cilvēks ar misijas apziņu līdzīgi kā krievs Vjačelavs Maļcevs. Viņi ir gatavi ziedoties par cēlu mērķi. Tas ir tāds retums šajā pasaulē, ka cilvēkiem grūti noticēt, viņiem vajag upuri, lai pārliecinātos par nodomu tīrību.

+1
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu