Ābrama: Kropļojot konkurenci, Rīgas pašvaldība mazina interesi par investīcijām pilsētā • IR.lv

Ābrama: Kropļojot konkurenci, Rīgas pašvaldība mazina interesi par investīcijām pilsētā

22
KP vadītāja Skaidrīte Ābrama. Foto: Zane Bitere, LETA

KP soda trīs uzņēmumus par sarunātiem ūdenssaimniecības infrastruktūras iepirkumiem Talsos un Kuldīgā

Rīgā ienāk maz investīciju un tas ir saistīts ar pašvaldības rīcību ar dažādiem regulējumiem, deformējot konkurenci, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka Rīgas pašvaldība bieži vien ar dažādiem saistošajiem noteikumiem un rīcību deformē un kropļo konkurenci pilsētā. “Lielākās galvassāpes mums sagādā Rīgas pašvaldības darbības, kuras nereti ir absurdas,” teic Ābrama.

Kā piemērus Ābrama minēja pašvaldības normatīvos aktus par taksometru iebraukšanu Vecrīgā, reklāmas izvietošana pieturvietās, kā arī par kuģu piestātnēm Daugavā, piebilstot, ka dažāda nesaprotama, konkurenci mazinoša rīcība ir arī citās jomās.

“Mēs vēl brīnāmies, kāpēc Rīgas pašvaldībā ienāk tik maz investīciju,” sacīja Ābrama, secinot, ka neviens nebūšot ieinteresēts investēt Rīgā, ja pašvaldībā būs šāda situācija un tiks atbalstīti “savējie”. Turklāt tas kropļo tirgu un konkurenci.

Ābrama raidījumā arī teica, ka Konkurences padome (KP) ir piemērojusi aptuveni 160 000 eiro sodu trīs uzņēmumiem par sarunātiem piedāvājumiem ūdenssaimniecības infrastruktūras iepirkumos Talsos un Kuldīgā, ziņo LETA.

KP sodījusi uzņēmumus “San B”, “Talsu spriegums” un “CO sistēmas”. Padome konstatējusi, ka šie uzņēmumi sarunājuši dalību piecos iepirkumos 4 miljonu eiro kopvērtībā. Uzņēmumi apmainījušies ar tāmēm, kuras iesniegt konkursos, vienojušies tās palielināt, piemēram, par 10% vai 20 000 eiro, faktiski vienojoties, kurš uzvarēs kurā konkursā. KP nodarījumi atklājusi pati, veicot aizdomīgu iepirkumu skrīningu, nevis pēc ziņojuma KP.

Uzņēmēji savu vainu atzinuši un piedāvājuši slēgt vienošanos, tāpēc sods esot salīdzinoši zemāks nekā citkārt.

Uzņēmumu aizliegtās vienošanās ir biežākais KP atklātais pārkāpums. Ābrama teica, ka KP tik bieži Latvijā konstatējot aizliegtas vienošanās, ka bieži nevar vairs pateikt, kāda būtu reālā tirgus diktētā iepirkuma cena.

 

Komentāri (22)

lno 27.07.2016. 11.26

Rita Našeniece: Rīga bez naida un korupcijas http://www.la.lv/riga-bez-naida-un-korupcijas/

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu