Šteinmeiers atklāj Piedņestras konflikta noregulēšanas soļus • IR.lv

Šteinmeiers atklāj Piedņestras konflikta noregulēšanas soļus

22
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers (no kreisās) sasveicinās ar Moldovas ārlietu ministra vietnieku Lilianu Darī. Foto: EPA/LETA

Vācijas ārlietu ministrs ieteicis Piedņestrai Moldovā piešķirt īpašu statusu

Pašreizējais EDSO priekšsēdētājs Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers Piedņestras apgabala konfliktu Moldovā ieteicis noregulēt, piešķirot Piedņestrai īpašu statusu, turklāt saglabājot Moldovas teritoriālo vienotību un suverenitāti, vēsta aģentūra “Interfaks”.

Piedņestras konflikts ir jāatrisina, pirms tas no “iesaldēta” ir pārgājis “karstajā” stadijā, teica Šteinmeiers preses konferencē otrdien Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā. Tur viņš tikās ar Moldovas premjerministru Pāvelu Filipu, ziņo Dw.de.

Atgādinājis par šādu “iesaldētu” konfliktu riskiem ar piemēru no Kalnu Karabahas, Šteinmeiers aicināja abas Moldovas konflikta puses tuvināties, sperot “mazus soļus, nostiprinot uzticību, lai pārietu uz daudz sarežģītāku un kompleksu jautājumu risināšanu”.

Vācijas ministrs cita starpā arī ierosināja atzīt Piedņestrā izsniegtos izglītības diplomus un citus dokumentus, kā arī Piedņestras automašīnu reģistrācijas numurus, lai tās varētu izbraukt ārpus robežas.

Viņš arī atbalstīja transporta kustības atjaunošanu pār patlaban slēgtajiem Dņestras tiltiem, tāpat kā nepieciešamību atjaunot abu Dņestras krastu telefonsakarus un Moldovas skolu funkcionēšanu Piedņestras teritorijā.

“Mēs uz lietām skatāmies reāli. Piedņestras konfliktam ir vairāk nekā 20 gadu ilga vēsture, visā šajā laikā sakrājies milzums problēmu. Mēs saprotam, ka tās nevar atrisināt ne šodien, ne rīt. Taču jāsāk ir ar maziem uzdevumiem,” teica Šteinmeiers, piebilstot, lai nevienu neiemidzina tas, ka patlaban šajā reģionā valda salīdzinošs miers.

 

Komentāri (22)

moonlight 26.07.2016. 21.17

Es savukārt ieteiktu Šteinmeieram iebāzt sev divus stobrus mutē un izšķaidīt sūdus, kas skalojas viņa paurī. Lai atrisinātu krievu sarīkoto Transnistrijas konfliktu, nepieciešama tās totāla blokāde, kas kopš krievu iebrukuma Ukrainā ir pilnīgi reāla.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu