"Solar Impulse 2" lidojumu apkārt pasaulei pabeidz Abū Dabī • IR.lv

“Solar Impulse 2” lidojumu apkārt pasaulei pabeidz Abū Dabī

20
Šveices piloti Bērtrāns Pikārs (no labās) un Andrē Boršbergs pēc nolaišanās Abū Dabī lidostā. Foto: Reuters/LETA

Pēdējais ceļa posms no Ēģiptes galvaspilsētas Kairas tai ilga vairāk nekā 48 stundas

Ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna “Solar Impulse 2” otrdien nolaidās Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) galvaspilsētā Abū Dabī, pabeidzot lidojumu apkārt pasaulei, vēsta LETA/AFP.

Lidmašīna nolaidās pulksten 4.05 (3.05 pēc Latvijas laika) pēc vairāk nekā 48 stundu ilga pārlidojuma no Ēģiptes galvaspilsētas Kairas, kas bija pēdējais ceļa posms tās lidojumā apkārt pasaulei.

“Solar Impulse 2” sāka lidojumu apkārt pasaulei pērnā gada 9.martā, izlidojot no Abū Dabī. Lidojumu veica šveicieši Bērtrāns Pikārs un Andrē Boršbergs, kuri pamīšus pilotēja lidaparātu, un lidojuma mērķis ir pievērst uzmanību zaļās enerģijas izmantošanas iespējām.

Vispirms viņu ceļš veda pāri Indijai, Mjanmai un Ķīnai uz Japānu, bet no turienes – uz ASV piederošajām Havaju salām Klusajā okeānā, kur “Solar Impulse 2” nolaidās jau pagājušā gada jūlijā, taču šajā posmā lidaparāta saules bateriju sistēma stipri cieta no pārkaršanas un ceļojums varēja atsākties tikai šogad. Lidaparāts sasniedza Ņujorku, bet pēc tam devās uz Spāniju un Ēģipti.

“Solar Impulse 2” spārnu plētums ir praktiski identisks ar “Boeing 747”. Lidmašīna ir aprīkota ar 17 000 saules bateriju. Nakts stundās lidaparātam enerģiju nodrošināja litija jona uzlādes elementi.

42 000 kilometru garajā lidojumā tika šķērsoti četri kontinenti, divi okeāni un trīs jūras.

Pēdējā ceļa posmā no Kairas uz Abū Dabī, kas bija 2763 kilometrus garš, lidmašīnu pilotēja Pikārs. Tā šķērsoja Sarkano jūru un Saūda Arābijas tuksnesi un lidoja virs Persijas līča.

 

Komentāri (20)

moonlight 26.07.2016. 12.20

Nebūs pasažieru vai kravas lidmašīnu, kuras darbinās tikai saules enerģija, bet to korpusi gan tiks noklāti ar saules baterijām. Dirižabļi, kuri izmantos tikai saules enerģija, gan ir pavisam reāli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu