Noraut krānu • IR.lv

Noraut krānu

5
Aire Bar bārs Anglijas ziemeļu pilsētā Līdsā. Speciāli referendumam brūvēti atšķirīgi ali — Balso par palikšanu un Balso par izstāšanos —, lai izpatiktu abu pozīciju atbalstītājiem.

Britu kustība par izstāšanos no ES nemēdz būt viesmīlīga pret žurnālistiem, tāpēc Spiegel korespondents pievienojās tai inkognito, lai vairākas nedēļas vērotu procesus no iekšienes. Atklājās milzum daudz entuziasma un daži iemesli nopietnām bažām pirms 23. jūnija balsojuma

Eiroskeptiķa dzīve nav nemaz tik slikta. Esmu pats to izmēģinājis. Daudz laika var pavadīt svaigā gaisā, satikt daudzus jaunus draugus un cīņubiedrus, turklāt tā ir iespēja sacelties pret valdošo eliti. Daži mani jaunie draugiem izstāšanos no ES pat dēvē par brīvības cīņām. Es pats to uzskatu par Lielbritānijas lielāko propagandas karu pēdējās desmitgadēs.

Pirms referenduma ir radusies apbrīnojama kustība, kurā piedalās visdažādākie cilvēki – no labējiem līdz kreisajiem, no torijiem līdz leiboristiem un nebalsotājiem, no melnstrādniekiem līdz ieguldījumu fondu pārvaldniekiem. Izstāšanās atbalstītājus sauc par «breksiteriem», atvasinot no kustības saīsinājuma Brexit – vārdu Britain un exit salikteņa. Breksiteri dāļā lapiņas pilsētu centros, iesaistās publiskās diskusijās un raksta viedokļu slejas laikrakstos. Daži no viņiem jau gadiem ilgi cenšas izvilkt Lielbritāniju no ES, bet citi kustībai pievienojušies nesen. Lielākā daļa uzsver, ka viņi augstu vērtē Eiropas kontinentu, bet vienīgi kā brīvdienu galamērķi, un noteikti negrib tikt vadīti no turienes.

Brexit kustībā es iekļāvos kā vienkāršs aktīvists, lai gan Spiegel reportieri parasti nedrīkst darboties inkognito. Taču Brexit vadošie stratēģi neļauj žurnālistiem iegūt pilnīgu ieskatu savā darbībā. Turklāt cerēju, ka iekļūšana kustības iekšienē palīdzēs man beidzot saprast faktu, kas no ārpuses šķiet neizprotams: kāpēc valsts vēlas uzgriezt muguru Eiropai?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu