Kurš paauklēs bāreni? • IR.lv

Kurš paauklēs bāreni?

2
Foto — Caro/Scanpix
Ieva Alberte

Pagājušajā nedēļā Bērnu slimnīcā nonāca divi zīdaiņi no bērnunama. Atbildīgās personas pie viņiem nepalika. Tā tas ir jau gadiem, jo valstī nav atbalsta sistēmas šādiem gadījumiem 

Pagājušajā nedēļā starp lietotu drēbju sludinājumiem Facebook parādījās māmiņas Janas (vārds mainīts) ieraksts: «Help! Tā nu sanācis, ka esam ar dēliņu Bērnu slimnīcā, bet šoreiz stāsts nav par mums, bet gan vienu ļoti skaistu trīs mēnešus vecu puisīti, kurš guļ ar mums vienā palātā. Liktenis nav žēlojis, mamma no puisīša atteikusies, un viņš guļ pilnīgi viens bez mantiņām. Varbūt kādai mammītei, kas dzīvo netālu, ir kāds mīkstais grabulītis vai miega lupatiņa, ko uzdāvināt bērniņam?» Pāris minūšu laikā pieteicās mantu dāvinātāji. 

Mamma Jana centās Džastinu arī auklēt, jo viņš bija viens – bērnunama audzinātājas nepaliek slimnīcā, jo dodas atpakaļ uz dežūru darbā. Jana stāsta, ka slimnīcas personāls neesot bijis sajūsmā, ka viņa bērniņu ņem rokās un bužina, jo tad, kad svešās mammas vairs nebūšot blakus, neviens nevarēs veltīt tik daudz uzmanības. Kad nākamajā dienā Janu ar dēlu palaida mājās, viņa vietā ieveda mēnesi veco Alekseju. Arī no bērnunama. Arī bez atbildīgās personas, kas būtu zīdainim blakus. Ko darīt, lai šie bērni saņemtu gādīgu aprūpi slimošanas laikā?

Likums nepieprasa mīļumu

Bērnunamiem Latvijā nav iespēju nodrošināt aprūpi slimnīcā, jo speciāls personāls šādiem gadījumiem nav paredzēts. Valsts sociālās aprūpes centra Rīga filiāles Pļavnieki vadītāja Vēsma Priedīte, kuras atbildībā ir Džastins un Aleksejs, stāsta – normatīvie akti neparedz dežurantu nodrošināšanu klīnikā. «Darbinieki brīvprātīgi veic aprūpes pienākumus gadījumos, kad slimnīcas speciālisti uzskata, ka viņu klātbūtne ir vajadzīga,» skaidro Priedīte. Tad nodaļas virsmāsa zvana un aicina palīgos. Tāds zvans šoreiz nav saņemts. Vaicāta, vai pašiem nešķita, ka vismaz vienu darbinieku vajadzētu nosūtīt pie abiem Pļavnieku zīdaiņiem, vadītāja skaidro, ka pie Džastina (viņam bija paredzēta operācija) solījusies iet viņa mamma, taču tā arī neesot aizgājusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu