Ir milzu teātris šī pasaule • IR.lv

Ir milzu teātris šī pasaule

2

Ievas Melgalves jaunais romāns – postmoderna distopija

Fantastikas žanra grāmatas latviešu literatūrā joprojām ir retums, par spīti tam, ka pasaulē tas ir populārs un sevi pierādījis. Vēl retāk pie mums ir sastopami fantastikas romāni, kas varētu lepoties ar patiesu ideju dziļumu un daudzslāņainību. Tāpēc Ievas Melgalves jaunākais darbs Mēness teātris ir gandrīz vai unikāls notikums, kam vērts pievērst uzmanību.

Melgalves spēcīgākā puse neapšaubāmi ir jaunu pasauļu veidošana, kas arī Mēness teātrī izpaužas spilgti. Romānā rakstniece ir «uzbūvējusi» no ārpasaules atrautu un noslēgtu teātri, kurā dzīve ir pakārtota tikai un vienīgi seriāliem – interesantam izrādes veidam, kurā uz neskaitāmām teātra skatuvēm aktieri apvieno teātra mākslu ar televīzijai pierasto seriālu formātu. Ārpus seriāla aktieri, kas teātrī ne tikai spēlē, bet arī dzīvo, ir pelēkas, tukšas būtnes. Viņi piepildījumu sasniedz tikai uz skatuves, izspēlējot scenāristu sagatavotās lomas – tikai tur aktierim ir vārds un kāds vērā ņemams liktenis, tikai uz skatuves ir pieļaujama saskarsme ar citiem, tur notiek īstā dzīve. Nevienam lāga nav skaidrs, kādam tad ir jābūt labam aktierim. Bet visi cenšas par tādiem kļūt, jo scenāristu saniknošana var beigties, piemēram, ar nonākšanu mediķu seriālā, kur kādu dzīvībai svarīgu orgānu operēs aktieris ar tādām zināšanām par medicīnu, kas nesniedzas tālāk par prasmi izrunāt vārdu «neiroķirurgs». Teātrī eksistē arī ļaunāki atriebības paņēmieni – aktieris var nonākt bezvārda statistu masā vai – visļaunākajā gadījumā – viņu aiznes mīms. Mīmi šajā teātrī ir roboti, kas uztur kārtību un kaut ko zina par pasaules vēsturi. Viens no viņiem ir interesantākais grāmatas varonis – kļūmes rezultātā viņš sāk sevi apzināties, apšaubīt priekšnieku lēmumus un apdomāt labā un ļaunā konceptus. Bez viņa romānā darbojas pieci aktieri – Malda, Pīters, Maikls, Lapsa un Gurds. Katrs ar savām metodēm mēģina atrast vietu teātra dzīvē, iegūt labākās lomas vai atrast personīgo laimi.

Noslēgtā pasaule autorei ļauj perfekti pētīt cilvēka dabu un lēmumu pieņemšanas mehānismus, romānā tiek apcerēta sabiedrības ietekme uz indivīdu, mākslas un skatītāja attiecības. Faktiski Mēness teātri varētu dēvēt par greizo spoguli, kurā Ieva Melgalve ar sev raksturīgo ironiju un provokatīvo stilu sabiedrībai rāda pašu īpatnības un trūkumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu