Latvijas CVK vadītājs Cimdars jūsminās par vēlēšanām autoritārajā Uzbekistānā (papild.) • IR.lv

Latvijas CVK vadītājs Cimdars jūsminās par vēlēšanām autoritārajā Uzbekistānā (papild.)

54
Latvijas CVK vadītājs Arnis Cimdars. Foto: Evija Trifanova, LETA

Uzbekistānas prezidenta vēlēšanās atkal uzvarējis Karimovs

Svētdien notikušajās Uzbekistānas prezidenta vēlēšanās piedalījies 91% vēlētāju, pavēstījusi Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Reti kurš šaubās, ka uzvaru kārtējo reizi būs guvis līdzšinējais valsts galva Islams Karimovs. Vienlaikus Latvijas CVK vadītājs Arnis Cimdars, kurš ieradies Uzbekistānā kā vēlēšanu novērotājs, medijos jau slavinoši izpaudies par vēlēšanu situāciju autoritārajā Uzbekistānā – tur redzētais viņu pārsteidzis “līdz sirds dziļumiem”.

Svētdien notikušajās Uzbekistānas prezidenta vēlēšanās ar 90,39% balsu uzvarējis līdzšinējais valsts galva Islams Karimovs, pirmdien paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Par Karimovu, kurš valsti vada jau 25 gadus, nobalsojuši 17,3 miljoni vēlētāju, liecina oficiālie rezultāti. Balsošanā tiesības piedalīties bija 20,79 miljoniem Uzbekistānas pilsoņu.

Ar Karimovu formāli konkurēja trīs pašreizējo varu atbalstošo partiju kandidāti, ziņo LETA/BBC.

76 gadus vecais politiķis Uzbekistānā valda jau 25 gadus un pagaidām negrasās izlaist varas grožus no savām rokām. Visas četras partijas, kas bija pārstāvētas valdībā, atbalstīja Karimovu. Viņa kandidatūru bija izvirzījusi Uzņēmēju un darījumu cilvēku kustība – Liberāli demokrātiskā partija.

Opozīcija Uzbekistānā tiek vajāta, daudzi aktīvisti atrodas aiz restēm vai arī ir pametuši valsti represiju dēļ. Neatkarīgajiem kandidātiem piedalīties vēlēšanās bija liegts. Iepriekš – 2007.gada vēlēšanās, ja var ticēt oficiālajiem datiem, par Karimovu nobalsoja 91% vēlētāju.

Vēlēšanu gaitai sekoja līdzi teju 80 000 vietējo un 300 ārvalstu novērotāju. Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram, kurš arī novēroja vēlēšanas Uzbekistānā, tur notiekošais liekas labi noorganizēts. Kā vēsta portāls „12news.uz”, Cimdars bijis pirmoreiz Uzbekistānā un „tur redzētais viņu pārsteidzis līdz sirds dziļumiem”. Cimdaru šajā totalitārajā valstī pārsteigušas skaistās pilsētas, kuru arhitektūra „organiski iekļauj sevī senvēsturi un mūsdienu urbānistiku”, pārsteigusi ar viesmīlību un atsaucīgiem cilvēkiem, brīnišķīgu kultūru un tradīcijām. Tas viss Cimdaram ilgi palikšot sirdī.

Par savu misiju kā vēlēšanu novērotājam Cimdars izteicies, ka viņš pētot Uzbekistānas likumdošanas bāzi, jo šīs valsts kolēģu darba pieredzē saskatījis „ne mazums interesanta un pētīšanas vērta”. „Manuprāt, valstī ir izstrādāta sava unikāla sistēma, kas turklāt atbilst visām visām starptautiskajām normām un standartiem,” teicis Cimdars.

Vispirms viņš to attiecinājis uz Uzbekistānas vēlēšanu kandidātu priekšvēlēšanu darbības finansējumu no valsts budžeta. Cimdars norāda, ka nepretendē uz eksperta atzinumu, bet uzskata, ka šāda prakse ir savā veidā unikāla. „Tā ir perespektīva ar savu ilglaicīgumu un caurskatāmību,” saka Latvijas CVK vadītājs.

Cimdars arī slavē medijiem Uzbekistānas vēlēšanu komisiju „sistēmisko darbu” vēlēšanu sagatavošanā.

Cimdaram patikusi arī „Uzbekistānas atvērtība pasaules sabiedrībai”, daudzu vēlēšanu novērotāju aicināšana uz vēlēšanām. „Ceru, ka viņi dos pienācīgu novērtējumu vēlēšanu sagatavošanai un norisei,” saka Cimdars.

Arī cits Uzbekistānas vēlēšanu novērotājs no Latvijas – partiju „Saskaņa” pārstāvošais Aleksandrs Sakovskis – nevar vien nopriecāties par demokrātiju Uzbekistānā: „Mēs redzam, ka patlaban, balstoties uz vispārējiem demokrātiskiem principiem, notiek aktīva gatavošanās prezidenta vēlēšanām. Kandidātus izvirzījušas četras politiskās partijas, aktīvi notiek priekšvēlēšanu kampaņa un aģitācija. Kandidātiem ir radīt vienlīdzīgi apstākļi un noteikumi masu medijos.”

Kā liecina Ir.lv rīcībā esošais EDSO novērotāju priekšziņojums par Uzbekistānas prezidenta vēlēšanām, Uzbekistānas prezidents tiek ievēlēts vispārējās vēlēšanās uz pieciem gadiem. Lai arī pašreizējā Konstitūcija nosaka, ka prezidentu var ievēlēt uz diviem amata termiņiem, Karimovs kandidē jau trešo reizi. Kā EDSO Uzbekistānas CVK skaidroja – tā kā prezidenta darbības termiņš esot izmainīts likmdošanā no iepriekšējiem septiņiem gadiem uz pieciem tagad, šīs vēlēšanas nevarot uzskatīt par trešo vēlēšanu tremiņu.

EDSO arī norāda, ka februārī un martā grupa Uzbekistānas pilsoņu apstrīdēja Uzbekistānas CVK lēmumu par Karimova reģistrāciju kā prezidenta amata kandidātu vēlēšanām. Līdz pat šai dienai, pēc EDSO ziņām, oficiālas atbildes no Uzbekistānas Konstitucionālās tiesas, prokuratūras un Senāta nav saņemtas.

EDSO arī norāda, ka ne viss valstī ir kārtībā ar mediju telpu – Uzbekistānas valsts televīzijas un radio uzņēmums dominē valstī ar saviem 25 radio un TV kanāliem. Vienlaikus valstī tiek bloķēta piekļuve ārzemju interneta ziņu portāliem. Lai arī valsts Konstitūcija paredz vārda brīvību, Krimināllikums paredz žurnālistu kriminālaatbildību par “apmelošanu” un cietumsodu līdz pat pieciem gadiem. Žurnālisti var tikt sodīti arī par to, ka viņi izplatot melīgas ziņas par vēlēšanu kandidātiem.

Starptautiskā sabiedrība ne reizi vien ir kritizējusi Karimova administrāciju par cilvētiesību pārkāpumiem un vārda brīvības ierobežošanu. Tā, piemēram, laikā no 2002. līdz 2004.gadam cilvēktiesību aizstāvji Uzbekistānā konstatēja varas oponentu nolaupīšanas, slepkavības, korupciju un vajāšanu reliģisku iemeslu dēļ. Uzbekistāna līdzās Baltkrievijai, Irānai, Ķīnai, Ziemeļkorejai, Sīrijai un Turkmenistānai regulāri iekļauta ANO ziņojumos kā valsts, kurā netiek ievērotas cilvēktiesības.

Komentāri (54)

lno 30.03.2015. 13.22

Cimdars noteikti jāsūta uz vēlēšanu novērsošanu Lugadonijā. No sirds žēļ, ka Cimdars nepiedalijās Krimas referenduma novērošanā:):):)

+12
-4
Atbildēt

0

gustaps 30.03.2015. 21.43

Europeiskās demokrātijas bruņeniekiem derētu iepazīties ar Krilova fabulu “Cūka zem ozola”. Cuka tur saka :”Sūds par ozolu, ka tik zīles”.

Rietumu vērtību faniem būtu dienu un nakti jālūdz Dievs par karimovu, nazarbajevu & Co veselību un saules mūžu. Šo neliešu valdījumā esošie džihādisti dzīvo cietumos. Īstas demokrātijas apstākļos šo valstu konstitūcija būtu šariāts.

Atceries brīvās pasaules gaviles par arābu pavasari.

Smieklīgi, ja nebūtu tik skumji.

+6
-1
Atbildēt

0

dzeris49 30.03.2015. 14.09

Vai nu Cimdars ir vienkāši idiots, vai nu dabūjisa labu porciju “uzbeku plovu”, viņa vērtējums, apmēram, ir tas pats, kā jūsmot par to, cik labi tika organizēti darbi Gulagā vai Maidanekā, cik racionāli tur izmantoja cilvēkus, un cik laimīgi bijuši ieslodzīties par tik izcilu darba organizāciju.

Vispār, reizēm, izskatās, atsevišķas Latvijas amatpersona, visādam gadijumam, gatavojas visādiem Latvijas nākotnes variantiem, ja kas, varēs pateikt – es taču to NATO un ASV sen lamāju, es taču vienmēr jūsmoju par Krievijas draugiem – Uzbekistāsnu, Baltrkrieviju, utt., utt.

+9
-4
Atbildēt

15

    aivarsk > dzeris49 30.03.2015. 15.49

    Džeri, Iespējams, balsošanu viņš novērtēja pareizi, bet, ne vēlēšanaas, vajag, tomŗ, zināt atšķirību.

    ___________________

    Nu izskaidro man savu versiju par atšķirību!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 30.03.2015. 14.13

    Tu nepieļauj iespēju, ka vēlēšanas vai “vēlēšanas” tehniski notika normāli (bija labi organizētas), bet Cimdaram nav nekādu iemeslu/iespēju kritizēt citas valsts daudzpartiju politisko sistēmu? Domā, ka cilvēki paši nenobalsoja par to islamu karimovu?

    Cimdars NAV LR ārlietu ministrs, kurš sabojā/uzlabo ar saviem tekstiem attiecības starp valstīm kurš arī APSVEICA/KS karimovu ar ievēlēšanu un izteiks cerības uz turpmāku sadarbību abu suverēno valstu starpā un organizēs kādu vēsturisku vizīti!?

    Pajoliņi, domājiet, ko kura amatpersona drīkst un nedrīkst teikt!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 31.03.2015. 01.24

    TanteSidra

    Arī pūti zanEs un dzēris fleitu, nepadomādāma, kas tikai nav pabijis to sabiedrības padibeņu mutēs?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 30.03.2015. 19.28

    paldies!

    par elbakjanu jau apnika, ceru, ka būs tiesa.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > dzeris49 31.03.2015. 12.42

    v_rostins,

    Lembergu draudējuši noslepkavot,

    Vai tas tā varētu būt? Vai Tev ir kādas ziņas?

    http://nra.lv/latvija/137583-lembergu-draudejusi-noslepkavot.htm?utm_source=tvnetlv&utm_medium=xml&utm_campaign=tvnetlv2012

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 30.03.2015. 20.28

    aivarsk – vai tad augstāk neizskaidroju?

    Vispārinot, vajadzētu, tomēr, prast atšķirt būtisko no nebūtiskā, formu no satura, utt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 30.03.2015. 16.18

    andrejs. Nu un tad? Šovinists obligāti nenozīmē slepkavu vai lielceļa laupītāju.

    Uz Tavu vēlēšanos: http://www.erich-hartmann.com/rossiya-obrechena-kitay-nachal-anneksiyu/?utm_content=buffer7d201&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer Kā Ķīna pievāc Sibīriju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 30.03.2015. 14.46

    aivarsk. Cimdars brauca novērot vēlēšanas, nevis dot vērtējumu Uzbekijas politiskajai sistēmai, par to arī jādod vērtējums, nevis jāgaida Rinkēviča norādījumi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 30.03.2015. 14.37

    ‘Džeri, redzi, pļutkina vēlēšanas bija sūdīgi organizētas, tur tika simtiem pārkāpumu konstatēti – populārākais – iemetieni, kad “pareizi” aizpildītus biļetenus iemeta urnās!

    Un nevajag iedomāties, ka tad, ja kritizē rinkeviču, tad uzreiz atbalsta cimdaru vai karimovu! :) Atradinies no birku karināšanas!

    Vēlreiz pateikšu – POLITISKU VĒRTĒJUMU DOD ĀM, nevis kaut kāds cimdars!

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > dzeris49 31.03.2015. 12.58

    tfu, neapskatījos, materiāls ar bārdu, 2006.gads:

    “Gaišā dienas laikā Rīgā netālu no Brīvības pieminekļa…”

    Nav noskaidrots kas to varēja darīt, – Ventbunkers, Kālija parks, Latvijas Naftas tranzīts, Stepanovs, Berķis, Skoks vai Ševcovs.

    No mūsējiem aizdomīgi vienīgi Zane un Dzeris. Man viņi uzkrita un Tev viņi dūrās acīs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 30.03.2015. 15.26

    Cimdars brauca novērtēt vēlēšanas vai balsošanu?

    Iespējams, balsošanu viņš novērtēja pareizi, bet, ne vēlēšanaas, vajag, tomŗ, zināt atšķirību.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 30.03.2015. 15.39

    lno, vai Tev ir zināms, ka varonīgais Elbakjans ir Ušaka partijas atbalstītājs? Tāpat kā tie puskriminālie spaisa būdiņu dauzītāji…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 30.03.2015. 15.26

    lno, es domāju, ka skaidri izteicos.

    Mani tikai neatstāj sajūta, ka cimdaru, lai kāds losis viņš arī nebūtu, cenšas padarīt par āzi! Jā, ir kaut kāda intervija (bez tiešās runas, bet atstāsta formā un austrumnieku stilā) uzrakstīta, kur šis pasaka dažas pieklājības frāzes.

    TAČU galvenais jautājums ir – kādas LV ir attiecības jāveido ar citām krievijas kaimiņvalstīm šajā politiskajā situācijā?

    Ne karimovs, ne baķka, ne nazarbajevs, ne citi austrumu baji nav mums ne Latvijas, ne ES līmenī jāatgrūž. Tieši pareizi būtu viņu “demokrātiskos” sasniegumus virzīt krievijas agresijas mazināšanai. Kad mājās ugunsgrēks, diskusijas par servīzes porcelāna kvalitāti nav īsti vietā! Ja krievija būtu uzbrukusi (kas nav izslēgts) kazahijai, vai uzbekijai, mēs taču neteiktu – viņiem drīkst, viņiem nebija īsta demokrātija…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > dzeris49 31.03.2015. 01.09

    Šķiet ka paredzamā nākotnē Uzbekija netaisās Latvijai uzbrukt. Arī pagātnē attiecības ir līdz šim bijušas labas. Viņi neko mums nav izēduši.

    Es domāju ka mums nevajadzētu tiem nest papildus demokrātiju. Cimdars šoreiz pareizi darīja ka uzvedās pie austrumniekiem pieklājīgi.

    Uz turieni vajadzēja braukt Bērziņam, būtu vēl labāks efekts bet to tagad burtiski izķer krievu televīzijas jo viņš stāsta ka lai arī Latvija ir NATO, latviešu vislielākais draugs arī pašlaik ir Krievija.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 30.03.2015. 14.17

    PSRS arī “vēlēšanas” tehniski bija labi organizētas, tikai, tās nebija nekādas vēlēšanas, bet, balsošana, starpību nemaz nejūti?

    Par tām arī, tātad, var jūsmot?

    Vienkāršiem vārdiem izskaidroju – vēlēšanas sevī ietver arī visu to, kas notiek pirms balsošanas, brīvu pieeju MM, iespēju kritizēt valdību, utt., utt., un balsošana ir tikai šī procesa noslēgums.

    Pēc tavas “loģikas”, arī Putina Krievijā ir vēlēšanas?

    Izskatās, vienīgais pajoliņš šeit esi tu patas, ja jau iesāki pieli4tot epitetus, mācīties, mācīties, un, vēlreioz mācīties, aivarsk, to lielais darbaļaužu vadonis Ļenins gan teica pareizi, tas attiecas tieši uz tevi!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu