4 pērles • IR.lv

4 pērles

4
Šarlote Remplinga kinofilmā 45 gadi — tas ir viens no iespaidīgākajiem aktiersniegumiem viņas karjerā.
Kristīne Simsone

Ko vērts noskatīties kinofestivālā Baltijas pērle?

Festivāls Baltijas pērle ir neatsverama Rīgas «kinorudens» daļa un izrāda filmas, kas dižojas ar lielāko Eiropas kinofestivālu godalgām un dāsnu starptautisko mediju uzmanību. Iesaku veltīt laiku šiem četriem kinodarbiem.

Taksometrs (Taxi). Režisors Džafars Panahi

Šogad godalgota ar Berlīnes kinofestivāla augstāko apbalvojumu Zelta lāci, irāņu režisora Džafara Panahi filma ir vērtīgākais darbs arī Baltijas pērles programmā. Irānas varas iestādes režīmam «nepaklausīgajam» režisoram 2010.gadā piesprieda absurdu aizliegumu 20 gadus veidot filmas, izbraukt no valsts un sniegt intervijas starptautiskajiem medijiem. Panahi filmu veidošanas aizliegumu pārkāpj jau trešo reizi un kaujinieciski taisa kino noslēgtos apstākļos un ar minimāliem līdzekļiem – šoreiz sēžoties pie taksometra stūres. 

Režisors, filmā izliekoties par taksistu un ar drošības apsvērumu dēļ anonīmu aktieru (pasažieru) «cirkulāciju» taksometra slēgtajā vidē portretē Teherānas iedzīvotājus, represīva režīma rūpīgi uzmanīto ikdienu un pilsētas savādo noskaņu. Mašīnā iekāpušie un it kā slepeni nofilmētie ļaudis filmu iedzīvina dažādos veidos – dažbrīd ar komisku dzirksteli, citkārt ar spēcīgiem apgalvojumiem, kas skumji konstatē varas dzelzs tvērienu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu