Magoņa lietas kukulis - skaidrā naudā lielākais KNAB vēsturē • IR.lv

Magoņa lietas kukulis – skaidrā naudā lielākais KNAB vēsturē

11
Foto: Vladislavs Proškins, F64
Indra Sprance

Lieta ir sākumposmā; citas augstas amatpersonas neparādās

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā nedēļā apturētais kukulis, ko operatīvie darbinieki atrada aizdomās par kukuļņemšanu aizturētā Uģa Magoņa, ”Latvijas dzelzceļa” (LDz) ilggadējā vadītāja, automašīnā, skaidrā naudā, iespējams, ir lielākais, ko KNAB šādā veidā izdevies pieķert. Par to šodien vēsta žurnāls ”Ir” rakstā ”Magoņa tiesa”.

Kā liecina žurnāla Ir rīcībā esošā informācija, Magonis aizturēts Ainažu apkaimē automašīnā ”Audi A8”, ar kuru viņš un šoferis iebraukuši no Igaunijas Latvijā. Automašīnā atradusies arī nauda – gandrīz pusmiljons eiro, trūcis tikai pāris simtu. Banknotes piecsimt eiro un mazākos nominālos paciņās bija sakrautas vidēja izmēra papīra maisā, kas līdzinās tiem, ko bankas parasti izsniedz līdz ar suvenīriem, stāsta kāds par aizturēšanas apstākļiem informēts cilvēks, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu.

Žurnāla rīcībā esošā informācija neapstiprina medijos izskanējušo ziņu, ka Magonis būtu bēdzis ar ātrumu 200 kilometri stundā. Iespējams, LDz šefs mēģinājis naudas klātbūtni izskaidrot ar to, ka naudu ved, lai izpalīdzētu kādam citam, ne savām vajadzībām. Lieta ir izmeklēšanas sākumposmā, taču pašlaik neviena cita augsta līmeņa valsts amatpersona aizdomās par līdzdalību šajā lietā neparādās.

LDz šefs korupcijas apkarotāju uzmanības lokā bijis jau ilgāku laiku, bet kriminālprocess par kukuļņemšanu ierosināts aizdomās par koruptīviem darījumiem ”LDz ritošā sastāva servisa” darījumā ar dīzeļvagoniem. Kā liecina uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija, konkurss četru 2TE116 sērijas lietotu dīzeļlokomotīvju iegādei tika izsludināts šā gada februārī. Publiski nav pieejama informācija par tā rezultātiem, taču, iespējams, ”LDz ritošā sastāva serviss” nolēma pa daļām pirkt četrus lietotus dīzeļvagonus no ”Skinest” grupas uzņēmuma, kas pieder vienam no turīgākajiem Igaunijas iedzīvotājiem Oļegam Osinovskim.

Par pirmajiem diviem vagoniem LDz meitaskompānija igauņu uzņēmējam piekritusi maksāt vairāk nekā divus miljonus eiro par katru, darījuma nosacījumi: 30% naudas uzreiz tiek samaksāta, pārējā – gada laikā pēc piegādes. Tā kā trūkst plašākas informācijas par iepirkumu, ir grūti izvērtēt, vai iespējamais kukulis bijis kā atlīdzība par pārmaksātiem vagoniem, vai arī atlīdzība par plašāku LDz sadarbību ar ”Skinest”.

Šajā lietā cieši sadarbojušās Latvijas un Igaunijas tiesībsargājošās iestādes. Osinovskis igauņu žurnālistiem savu saistību ar kukuļošanas lietu noliedz. Osinovskis ir viens no turīgākajiem Igaunijas pilsoņiem. Dzimis Kazahstānā, izaudzis Sibīrijā, viņš ieradās Igaunijā 1988.gadā kopā ar sievu Irinu, kļuva par Igaunijas pilsoni 1995.gadā. Tagadējais ”Skinest Grupp” īpašnieks daudzus gadus strādājis ”Igaunijas dzelzceļā”, karjeru sākot Tapas pilsētas depo kā sagādnieks. ”Skinest” regulāri piedalās un uzvar dažādos LDz iepirkumos.

Komentāri (11)

Kamielis 13.08.2015. 09.20

Nu, nu… Gan jau izrādīsies, ka tā bija nauda traktoram.

+6
0
Atbildēt

0

traductrice 13.08.2015. 10.59

naudu ved, lai izpalīdzētu kādam citam, ne savām vajadzībām.

Atliek vien cerēt, ka tā tas arī patiesībā ir :) gaidīsim, kad “šis kāds cits” pieteiksies atgūt savu godīgi nopelnīto pusļimonu, jo nevar taču būt, ka magonis būtu gribējis izpalīdzēt negodīgamm cilvēkam :) Amerik, tu?

+2
0
Atbildēt

0

zanE. 13.08.2015. 17.09

…pag…ko tad īsti pirka?….vagonus vai lokomotīves?…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu