Skolēnu Dziesmu svētkos noģībušajiem veiks ārstu apskates • IR.lv

Skolēnu Dziesmu svētkos noģībušajiem veiks ārstu apskates

8
12.jūlijs. Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki un bērni, kuriem nepieciešama mediķu palīdzība, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." laikā Mežaparka Lielajā estrādē. Foto: Ieva Lūka, LETA

VISC: var izslēgt, ka noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma dalībnieku ģībšanas iemesls ir neapmierinoša ēdiena kvalitāte

Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieki, par kuriem ir informācija, ka viņiem svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā kļuvis slikti vai viņi noģībuši, saņēmuši aicinājumu veikt veselības pārbaudes vai nodot asins analīzes, otrdien raksta “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Kā pastāstījusi kāda no svētku dalībniecēm, viņa svētkos līdzdarbojusies kā atbalsta persona un noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā noģībusi. “Es saņēmu zvanu no Izglītības pārvaldes. Persona, kuras vārdu neatminos, iztaujāja mani par pašsajūtu un jautāja, vai es vēlētos iziet ārsta apskati, viņa iztaujāja mani arī par visiem simptomiem,” stāstījusi svētku dalībniece. Saruna beigusies ar to, ka persona solījusi zvanīt un informēt par turpmāko.

Atceroties tās dienas notikumus, sieviete apgalvojusi, ka neesot bijusi nogurusi, bijusi labi paēdusi, atpūtusies, jo pati nepiedalījās mēģinājumos, bet bija bērnu pavadītāja, taču viņai pēkšņi sākusi sāpēt galva un viņa saļimusi uz skatuves, ziņo LETA. Sievieti no skatuves noveduši apsargi un nesuši uz telti, taču visi mediķi bijuši aizņemti. Pamazām viņa atguvusi samaņu, guļot pie priedes, palīdzējuši tie paši apsargi. Liene neesot jutusi kājas, nevarējusi pakustināt, un ļoti sāpējusi galva. Mediķu palīdzību nemaz neesot sagaidījusi, jo atnākuši kolēģi kopā ar sievietes meitu, kura bija ļoti satraukusies, un visi aizgājuši uz autobusu. Jau pēc tam skolā, kurā dalībnieki bija apmetušies, sievietei vēlreiz kļuvis slikti, viņai palīdzējusi skolas medicīnas persona. No došanās uz slimnīcu sieviete atteikusies.

Sieviete novērojusi, ka bērniem, kuri atguvās pēc samaņas zaudēšanas, bija drebuļi, trīcēšana, ko nevarēja apturēt. Ja sievietei piedāvās veselības apskati, viņa noteikti to izmantošot.

Tikmēr kļuvis skaidrs, ka XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanu pabeigt divu nedēļu laikā nevarēs, darbs ieilgs.

Kā sarunā ar aģentūru LETA norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietas izpildītāja Evija Papule, nākamā komisijas sanāksme plānota tikai 3.augustā plkst.14. Tajā plānots skatīt Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kā arī svētku mākslinieciskās padomes ziņojumus par noritējušajiem svētkiem. Līdz ar to pagaidām vēl nevarot veikt nekādus būtiskus secinājumus.

Pēc pirmdien notikušās komisijas pirmās sēdes, kurā ar savu ziņojumu komisijas locekļus iepazīstināja Valsts izglītības satura centrs (VISC), iespējams izslēgt to, ka noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma dalībnieku ģībšanas iemesls ir neapmierinoša ēdiena kvalitāte, informēja Papule.

Viņa skaidroja, ka VISC izvirzījis versiju, ka bērni varētu būt ģībuši straujās gaisa temperatūras maiņas dēļ, kā arī izteikta varbūtība par estrādē radušos bezgaisa telpu. Tāpat pie vainas varētu būt dalībnieku emocionālā spriedze, minēja Papule.

Viņa teica, ka komisija pārrunāja iespēju pārskatīt svētku dalībnieku dienas režīmu, tādējādi samazinot iespējamo slodzi.

Ņemot vērā to, ka augustā gaidāms būvinspektoru atzinums par Mežaparka Lielās estrādes izturību, Papule norādīja, ka komisija mēģinās savā rīcībā iegūt šos atzinumus, jo patlaban komisijas rīcībā šādas informācijas neesot.

Ir.lv jau ziņoja, ka aizvadītajos XI skolēnu dziesmu un deju svētkos organizatori ignorējuši būvinženieru rekomendācijas par Mežaparka estrādes ietilpību, izvietojot tajā divreiz vairāk bērnu nekā to pieļāva eksperti. Pārblīvējuma dēļ netika nodrošinātas obligāti nepieciešamās evakuācijas ejas, tādējādi ārkārtas situācijā nebūtu bijusi iespējama bērnu droša glābšanās. 

Izstrādātais drošības atzinums, kā „Ir” atklāja „Rīgas meži” valdes loceklis Edgars Vaikulis, paredzēja, ka estrādes tribīnes var uzņemt 6000 cilvēku. Šo rekomendāciju organizatori pārkāpuši uz pusi. Dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva skaidro, ka „svētku rīkotājs jau vairākus svētkus pēc kārtas kā maksimālo dalībnieku skaitu tribīnēs izvieto 12 500 personu, ņemot vērā faktu, ka bērna vidējais svars ir gandrīz uz pusi mazāks nekā pieaugušā cilvēka”.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdevusi rīkojumu par komisijas izveidi XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai būs jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Komentāri (8)

traductrice 21.07.2015. 10.41

manuprāt, ir nepareizi meklēt vienu kopīgu iemeslu. Iemesli katram var būt atšķirīgi, tostarp, kāds ilgstoši badojies, lai gan kopumā “ēdiens nevar būt par iemeslu”, cits ilgstoši salis, vēl kāds pārmērīgi asi uztvēris notiekošo… Arī “bezgaisa telpa”, turklāt brīvā dabā, ir visai nepārliecinošs iemesls. Ja jau telpa ir “bez gaisa”, tad jau kristu visi – kurš tad ir spējīgs dzīvot be O2?

Meklēt korelāciju ar stāsta varones galvassāpēm, kas nu tik būs mīklas risinājuma atslēga, arī ir pārspīlējums, jo galvassāpes jau nu nav nekāds ārkārtējs simptoms un var rasties no 101 iemesla, kam nav nekāda sakara ar “masveidīgo ģībšanu”.

Visa šī jezga ir viens vienīgs pārspīlējums.

+4
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 21.07.2015. 10.30

Par lietu – liekas, ka nedaudz par vēlu, ja vien pie vainas nav kāda infekcija.

0
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 21.07.2015. 09.39

“bezgaisa telpu”

==

vakuumu?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu