Par netiklām darbībām ar piecgadīgu meiteni piespriež piespiedu darbu (papild.) • IR.lv

Par netiklām darbībām ar piecgadīgu meiteni piespriež piespiedu darbu (papild.)

46
Tiesas zāle. Foto: Ieva Čīka, LETA

Sašutušie liepājnieki gatavojas šonedēļ piketēt pie Liepājas tiesas pret šo spriedumu

Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu, vēsta laikraksts “Kurzemes Vārds”.

Tiesa spriedumu apsūdzētajiem vīriešiem nolasījusi pirmdien, atzīstot abus par vainīgiem netiklu darbību izdarīšanā ar mazgadīgo pret viņas gribu, ziņo LETA.

Sašutušie iedzīvotāji gatavojas piketēt pie Liepājas tiesas šo sodu Liepājas pedofiliem, portālam “Delfi” sacīja Liepājas domes pārstāve Dace Ķēde. Pikets plānots 17.jūlijā.

Savukārt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas pretrunīgi vērtētā sprieduma likumību un izvērtēt valsts apsūdzības uzturētāja – Liepājas prokuratūras prokurores rīcību, aģentūrai BNS pavēstīja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Netiklās darbības ar mazgadīgo nav bijušas tādas, lai apsūdzētajiem piemērotu cietumsodu, un apsūdzības uzturētāju piemērotais sods apmierina, aģentūrai LETA teica Liepājas prokuratūras prokurore Ligita Arāja, kas šajā lietā uzturēja apsūdzību.

Liepājas tiesas tiesneša palīdze Velga Lūka informēja, ka šī krimināllieta tika skatīta slēgtā tiesas sēdē, pilnais spriedums būs pieejams 20.jūlijā. Spriedumu varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas.

Prokurore teica, ka viņai nepieciešams iepazīties ar pilno spriedumu, bet pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas apsūdzība pagaidām nesaskata pamatu spriedumu pārsūdzēt, jo apsūdzībā prasītais sods bijis pat nedaudz vieglāks.

Prokurore sašutumu vai neizpratni sabiedrībā par tiesas spriedumu skaidroja ar to, ka cilvēki izdarot secinājumus, nezinādami lietas apstākļus. Viņa atgādināja, ka jebkuram noziegumam ir dažādas smaguma pakāpes, un šāds noziegums nav bijis tāda smaguma, turklāt apsūdzētajiem apsūdzībā un spriedumā paredzēts tāds sods, kādu par viņu izdarīto nosaka likums.

“Tiešām ir gadījumi, kad man pašai gribētos teikt, ka noziedznieki pelnījuši, lai viņus “dzīvus zemē ieraktu”, bet šo vīriešu nodarītais nav tādā pakāpē, un sabiedrības attieksmi vērtēju kā neadekvātu apstākļu nezināšanas dēļ,” komentēja prokurore.

Viņa uzsvēra, ka vīrieši sodīti pēc tāda Kriminālllikuma 162.panta traktējuma, kāds tas bijis spēkā līdz 2014.gada 15.maija grozījumiem, un šādā redakcijā šis pants starp soda mēriem paredzēja arī piespiedu darbu.

Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgstošā laika periodā – no 2009.gada līdz 2014.gada 27.februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt 48 gadus vecais Jevgēņijs bija tuvs viņas radinieks, vēsta laikraksts.

Izmantojot savu autoritāti, vīrietis dažādos neķītros veidos apmierinājis savu dzimumtieksmi, nosakot – ja meitenīte piekritīs neķītrajām rīcībām, viņa drīkstēs skatīties multiplikācijas filmas. Vīrietis meitenītes priekšā atkailinājis savu dzimumlocekli, licis viņai to aizskart un veicis vēl veselu virkni netiklu darbību vairāku gadu garumā.

Ar līdzīgām darbībām nodarbojies arī šī vīrieša 22 gadus vecais dēls. Viņš mazo meitenīti izmantojis laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam. Izmantojot cietušās bezpalīdzību, viņš veicis ar to dažādas seksuālas darbības, tādējādi apmierinot savu dzimumtieksmi. Varmāka neņēmis vērā ne meitenītes pretošanos, ne raudāšanu, bet savu darbību laikā ar roku aizspiedis viņai muti un piedraudējis par notikušo nevienam nestāstīt.

Lai gan sākotnēji abi apsūdzētie savu vainu noliedza, tiesas sēdē abi pret sevi izvirzīto apsūdzību atzina, un līdz ar to lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes, raksta “Kurzemes Vārds”. Jevgēņijs un Oļegs abi esot liepājnieki, kas iepriekš nav krimināli sodīti un no policijas raksturoti samērā pozitīvi.

Tiesa tēvu sodījusi ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet dēlu – ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi – 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

(papildināta ar prokurores teikto)

Komentāri (46)

dzeris49 14.07.2015. 15.26

Humāna gan tā Latvijas tiesa, vishumānākā tiesa pasaulē!

Nu bet, ja “labs raksturojums”, utt., tad jau, saprotams, vēl tikai trūka “PSKP biedrs”, ( vai “komjaunietis un “aktīvists”).

Ja kāds to pašu darītu ar tiesneša bērnu, pilnībā laupot viņam normālu nākotni, jo tas neapšaubāmi atstās psihiskās izmaiņas šim bērnam visā mūža ilgumā, viņš arī uzskatītu, ka tas ir adekvāts sods?

Muļķuzemes tiesu sistēma tiešām ir kaut kas unikāls, mums jāmaksā sava “cena” nevis par noziegumu, bet, sava cena ( bez pēdiņām) ir katram tiesas spriedumam.

“Tikumības sargi” no NA ( kuri atbild par tiesu sistēmu), un jūsu partneri no SC, kā jūs uz to skatāties, viss ir normāli?

+11
-4
Atbildēt

4

    kimsk > dzeris49 14.07.2015. 15.54

    Jā, dzeri, kad rakstīju savu komentāru, Tavējais vēl nebija redzams. Nekas, dubults neplīst:)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 14.07.2015. 15.50

    Zemāk jau uzrakstīju, ko domāju par Rasnaču.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 14.07.2015. 18.19

    Vispār jau nu nebūtu par ļaunu uzzināt, teiksim, Rasnača kunga viedokli par šādu “spriedumu”

    ——————-

    vai politiķi drīkst iejaukties Tiesas lietās? It sevišķi Tieslietu ministrs? Ja viņš iejauktos, tas būtu vistiešākais spiediens uz tiesu un apsūdzētajam dota lieliska iespēja vērsties ECT tiesā ar prasību pret valsti.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    kimsk > dzeris49 14.07.2015. 15.48

    Vispār jau nu nebūtu par ļaunu uzzināt, teiksim, Rasnača kunga viedokli par šādu “spriedumu”, ko var nosaukt par ņirgāšanos par bērna tiesībām. Laikam šim nabaga bērnam nav neviena kaut cik izglītota tuvinieka, kurš spētu pārsūdzēt spriedumu un panākt abu neliešu iesēdināšanu kroņa maizē, vēlams kopējā kamerā ar kādiem 20 ieslodzītajiem, nodrošinot, lai visi uzzinātu, par ko šie notiesāti.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

krixerslv 14.07.2015. 15.40

Būtu jāvērš lielāka uzmanība uz šādiem tiesas spriedumiem. Ko domā tiesnesis? Negribētu nonākt tiesas zālē ar šo tiesnesi!

Tā bērnam ir trauma uz visu mūžu un pedofīliem jāatmaksā smieklīga sūmma??!?

+7
-1
Atbildēt

2

    krixerslv > krixerslv 14.07.2015. 20.11

    Šodien lasot par šo tēmu citos avotos, minēts, ka prokurators nemaz neesot prasījis TIK bargu sodu.

    Nekorekti kādu gānīt kamēr nezinam iekšējos procesu kas tur notiek.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > krixerslv 14.07.2015. 15.45

    Vēl jau var gadīties arī ka viens no savādajiem “dīliem” – pierādījumu nekādu, bet puses tiesāšanās moku izbeigšanai sarunā “kompromisu”… (poličiem labi – vairāk atklātu lietu, tiesnešiem – nav ar konkrēto lietu jāņemas, notiesātajiem, pat ja nav vainīgi, ir miers – tiesas procesi u. citas dzīvi čakarējošas lietas pa lielam beigušās)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kimsk 14.07.2015. 15.33

Par šādām izdarībām AK abi nešķīsteņi būtu iesēdināti uz 10 gadiem, ASV droši vien vēl vairāk. Interesanti, kas īsti tik sekmīgi lobē Latvijas pedofilus? Un kas notiks ar nelaimīgo bērnu?

+7
-2
Atbildēt

2

    aivarsk > kimsk 15.07.2015. 00.50

    Mīļie draugi! Daudzi te aizstāv homoseksuālistus, bet pedofīli arī uzskata, ka ir vienkārši “citādāk seksuāli orientēti” un tiem nepieciešamas visas tās pašas tiesības, kas homoseksuāļiem! Dabā taču arī ir novērojams pedofīlisms, vai ne Džeri, normas variants, kā tu saki!

    Ko tad tiesai darīt? Būt tumsonīgai vai progresīvai?

    http://nra.lv/pasaule/144322-pedofili-velas-tadas-pasas-tiesibas-ka-geji.htm

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > kimsk 14.07.2015. 15.39

    Pasākums tiešām savāds – kompensācijās graši, 1,5 mēnešu piespiedu darbs. “Pozitīvs policijas raksturojums” izklausās smieklīgi.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu