Lielbritānija pretosies dalībai Grieķijas glābšanā • IR.lv

Lielbritānija pretosies dalībai Grieķijas glābšanā

9
Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns. Foto: EPA/LETA

Britu nodokļu maksātāju naudas aizplūšanai uz kārtējo Grieķijas programmu neesot izredžu

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns paziņojis, ka centīsies bloķēt jebkādus Eiropas Savienības (ES) centienus izmantot britu naudu jaunajā Grieķijas glābšanas programmā, vēsta mediji.

Osbornam bijušas vairākas telefonsarunas ar kolēģiem pirms otrdienas tikšanās Briselē, kurās viņš izteicis Lielbritānijas negatīvo nostāju pret dalību Grieķijas finansiālās glābšanas programmā, ziņo “Financial Times” un citi mediji.

“Mūsu eirozonas kolēģi ir saņēmuši skaļu un skaidru ziņu, ka šajā lietā nav pieņemama atgriešanās pie Lielbritānijas atbalsta eirozonas glābšanai,” pavēstīja avots Lielbritānijas Finanšu ministrijā. “Idejai, ka britu nodokļu maksātāju nauda aizplūdīs uz kārtējo Grieķijas programmu, nav izredžu.”

Apvienotās Karalistes premjerministrs Deivids Kamerons jau 2010.gadā paziņoja par vienošanos, ka ārkārtas fonds, kurā piedalās visas 28 dalībvalstis un kas pazīstams kā Eiropas Finanšu stabilizācijas mehānisms (FMSM), vairs netiks izmantots eirozonas valstu glābšanai pēc tam, kad tas tika izmantots, lai palīdzētu Īrijai un Portugālei.

Tā vietā vienotās valūtas zonas 19 dalībvalstīm pašām jāuzņemas atbildība par palīdzības sniegšanu, izveidojot jaunu fondu, kas varētu tikt izmantots tādām krīzēm kā Grieķijas gadījumā.

Tomēr Lielbritānijas mediji pirmdien ziņoja, ka Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers aicinājis atjaunot EFSM fondu, lai izmantotu to kā papildu avotu īstermiņa aizdevumiem Grieķijai.

Kamerona pārstāvis uzsvēra, ka, pēc premjerministra domām, spēkā joprojām ir vienošanās, ka EFSM tam netiks izmantots.

“Visas ES līderi 2010.gadā vienojās, ka EFSM turpmāk netiks izmantots eirozonai, un tas paliek premjerministra uzskats,” sacīja Kamerona pārstāvis. “Mēs neesam nekādu priekšlikumu saņēmuši, un tas netiek izskatīts.”

 

Komentāri (9)

dzeris49 14.07.2015. 16.03

Grieķi kārtējo reizi uzmetīs eirobirokrātiju, kā jau vairākkārt uzmetuši, ne bez pašas eirobirokrātijas piekrišanas.

Slūžas būs vaļā, ja var nemaksāt parādus viena valsts, un tai vienalga dos desmitiem miljardu, iepriekš zinot, ka parādus tā neatdos, kāpēc gan visi tā nevar darīt, viosi tik vēlēs galējo kreisos populistus, tie šantažēs ES,un visiem atlaidīs parādus, un par visu maksās tie, kas strādā, tad kur ir atbildības moments ?

Tā nav Grieķijas glābšana, bet, nāves spriedums eirozonai un, varbūt, arī ES, socialisms tā sliktākajā izpausmē.

.

+7
-1
Atbildēt

1

    valdemir > dzeris49 14.07.2015. 20.35

    Tikai mieru, mēs tai skaitā neesam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 14.07.2015. 23.31

Daniel Kral ‏@DanielKral1 Jul 6

Avg old age pension, 2014 or latest, €:

Lithuania: 237

Latvia: 266

Estonia: 345

Slovakia: 391

Greece: 833

Greek default hard sell in East.

+4
0
Atbildēt

0

vvilums 14.07.2015. 15.34

Ir cerība,ka ES tomēr aizies pareizo ceļu, un komunisma rēga klīšanai eiropā reiz pienāks gals.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu