Vieta, kur nevar noslēpties no īstenības • IR.lv

Vieta, kur nevar noslēpties no īstenības

4
Gundega Repše.
Gunita Nagle

Turpmākajos žurnāla numuros šovasar atkal stāstīsim par pilsētniekiem, kas iekopuši lauku mājas. Ko rīdzinieki tur meklē un atrod? Rakstniece Gundega Repše uz savām lauku mājām Meņģeļi brauc kā uz vietu, kur augstākajā vērtē ir plika patiesība un godīgums

Kā jūrmalā var vērot sauli iekrītam jūrā, tā Zaļenieku pagasta Meņģeļos, ērti iekārtojoties plastmasas krēslos, var ilgi skatīties, kā oranži sārtā, liesmojošā bumba pazūd aiz Tērvetes sila, iekrāsojot to ekspresionistu mīlētās košās krāsās. Tā ir rakstnieces Gundegas Repšes ikvakara izklaide, saglabājusies vēl kopš laikiem, kad mamma piebungāja pie loga rūts: «Gundega, saulriets!» Meņģeļu mājas ir ieviesušas daudzus rituālus Gundegas un viņas vīra Alvila dzīvē. Tieši tā – mājas ir tās, kas nosaka dzīvi Meņģeļos. 

Par tām Gundega stāsta kā par dzīvu radību, gluži tāpat kā par veco lāga labradoru Pedro un cēlas pašapziņas pilno kaķi Kilimandžaro. Pēc garās ziemas, ilgas vientulības nomākta, māja parasti ir apvainojusies, un ir vajadzīgs laiks, lai viņa atvilgtu no vēsā dzestruma. Tad tai kārojas ļaužu – tā kļūst saviesīga, tāpat kā Gundegai patīk uzņemt ciemiņus. Un tikai tad, kad ir piedzīvojuši viesu atnesto murdoņu, Meņģeļi nomierinās un dod Gundegai nedaudz miera. 

Gundegai no Zemgales māla ķieģeļiem celtā ēka pieder jau ceturtdaļgadsimtu. Iespējams, ilgāk nekā tās cēlājam, labsirdīgam lauksaimniekam, ko Zaļeniekos sauca par veco Meņģeli un kuram māju atsavināja padomju laikos.  Laukstrādnieki, kas skaisto namu mazas muižas lielumā bija pārvērtuši «komunaļņikā», irstot padomju sistēmai, Meņģeļus pameta bez žēlastības. Māja stāvēja tukša, līdz 80.gadu beigās to atrada Gundegas draugi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu