Berlīnes Filharmonijas orķestri vadīs diriģents Kirils Petrenko • IR.lv

Berlīnes Filharmonijas orķestri vadīs diriģents Kirils Petrenko

37
Kirils Petrenko. Foto: EPA/LETA

Slavenā orķestra mūziķi beidzot vienojušies par savu jauno diriģentu

Par jauno Berlīnes Filharmonijas orķestra diriģentu un māksliniecisko vadītāju izraudzīts pašreizējais Bavārijas Valsts operas muzikālais vadītājs, no bijušās postpadomju telpas nākušais krievu diriģents Kirils Petrenko (43), vēsta BBC.

Petrenko stāsies Saimona Retla vietā, kad Berlīnes Filharmonijas orķestra vadību viņš pametīs 2018.gadā.

Orķestra mūziķi jauno vadītāju izraudzījās svētdien notikušajā sapulcē ar balsošanu. Kā zināms, šogad maijā orķestra mūziķiem 11 stundu ilgās debatēs neizdevās vienoties par vienu no četriem pasaulē pazīstamajiem diriģentiem, kuru vidū bija arī latvieša Andra Nelsona kandidatūra.

Petrenko dzimis 1972.gadā Omskā Krievijas mūziķu ģimenē. 1990.gadā viņa ģimene emigrēja uz Austriju. Petrenko kā operas diriģents debitēja 1995.gadā Austrijas pilsētiņā Forarlbergā.

Par Berlīnes mūziķu balsojuma rezultātu Petrenko saka: „Nevaru izteikt vārdos, ko jūtu – no eiforijas un milzīga prieka līdz pat neticībai un bailēm. Es saprotu, ka tā ir milzīga atbildība, no manis daudz gaida. Es izdarīšu visu, ko spēšu, lai kļūtu par diriģentu šim brīnišķīgajam orķestrim.”

Pašreizējais diriģents Saimons Retls teica, ka viņš jau sen ciena Petrenko un ir ļoti apmierināts, ka viņš kļūs par Retla pēcteci.

Kā zināms, pirms diviem gadiem Retls paziņoja, ka 2018.gadā atstās Berlīnes Filharmonijas orķestra vadību, kad būs beidzies kontrakts. Pēc tam viņš sāks darbu Londonas simfoniskajā orķestrī kā šā orķestra muzikālais vadītājs.

Berlīnes Filharmonijas orķestris dibināts 1882.gadā. Pēdējo 60 gadu laikā to vadījuši tikai trīs diriģenti – Herberts fon Karajans (1954 – 1989), Klaudio Abado (1989 – 2002) un Saimons Retls (2002 – 2018).

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu