Uzbrukums mediju neatkarībai! • IR.lv

Uzbrukums mediju neatkarībai!

79
Foto: Nora Krevneva, F64
Ainārs Dimants

Saeimas deputātu ierosinājums atlaist NEPLP bez redzama iemesla patiesībā ir mērķēts Latvijas sabiedriskajiem medijiem

Dažu Saeimas deputātu ideja atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus mums nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien esam saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu Latvijas Televīzijas (LTV) sižetu vai Latvijas Radio (LR) raidījumu. Šādas piezīmes parasti esam „laiduši pāri galvai”, jo mediju redakcionālā neatkarība allaž bijusi viena no NEPLP prioritātēm. Iespējams, tieši tas deputātu acīs ir sobojājis mūsu reputāciju tiktāl, ka bez redzama iemesla ir jārosina NEPLP atlaišana.

Mūsuprāt, politiķu rīcības patiesie un galvenie iemesli ir trīs:

Pirmkārt, NEPLP kategoriskā nostāja sabiedrisko mediju – LTV un LR – redakcionālās neatkarības jautājumos. Zīmīgi, ka neapmierinātība ar NEPLP darbu sāka gruzdēt un pieauga līdz ar LTV un LR redakciju nostiprināšanos.

Otrkārt, NEPLP nostāja pret nodokļu maksātāju līdzekļu pārdali par labu komercmedijiem uz sabiedrisko mediju rēķina. Par to neslēpti savu sašutumu ir pauduši un pauž komercmediju lobiji un pēdējo nedēļu „skandāls” ap LR5 – Pieci.lv raidījumu sakņojas tieši šeit.

Treškārt, NEPLP ir jau gadiem ilgi cīnījusies par NEPLP kā mediju tirgus uzrauga funkciju nodalīšanu no tām funkcijām, kas NEPLP uzticētas kā LTV un LR kapitāla daļu turētājam. Politiķiem šī problēma ir sen zināma, NEPLP ir piedāvājusi tai risinājumus, taču rīcība nav sekojusi. Un tā ir tieši Saeimas atbildība, ka šī situācija tā arī nav radusi risinājumu. Izskatās pat, ka politiķiem izdevīgāks NEPLP modelis ir tieši tāds, kurā ir iebūvēts interešu konflikts.

Publiski izskanējušie „argumenti” par NEPLP nelietderīgiem tēriņiem, piesaucot Valsts kontroles atzinumu, ir nepierādīti, absurdi un nepatiesi, jo VK ziņojumā minētie apstākļi skar LTV un LR kā uzņēmumu budžetus, nevis NEPLP kā patstāvīgas iestādes, kura pēdējo gadu laikā savu budžetu ir konsekventi mazinājusi, ieskaitot atteikšanos no iestādes automašīnas, tādējādi ievērojami samazinot transporta izdevumus. Neviens transporta izdevumu cents vai santīms nav tērēts privātiem mērķiem.

Arī viena LR5 – Pieci.lv raidījuma piesaukšana (NEPLP juristi šo raidījumu vērtē un gatavo attiecīgu ziņojumu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā paredzētajā kārtībā, un deputātiem tas ir zināms), protams, ir tikai skanīgs iegansts, ne vairāk.

NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju un it īpaši sabiedrisko mediju sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus. Redzam, ka neviens no tiem nav iestājies.

Taču ne jau padome ir galvenais politiķu mērķis. Nākamie „rindā” būs LTV un LR kā neatkarīgi sabiedriskie mediji, ja vien, protams, neradīsies tādi apstākļi, kas LTV un LR vadību deputātu acīs padarīs par „godavīriem”. Ceram, tas nenotiks! Politiskais uzbrukums NEPLP patiesībā ir mērķēts Latvijas sabiedriskajiem medijiem, jo runa patiesībā ir par LTV un LR naudu, redakcionālo neatkarību un tātad neatkarīgu žurnālistiku. Esam pārliecināti, ka par to sardzē stāvēs arī Eiropas Raidorganizāciju apvienība EBU un kopumā Latvijas partneri Eiropas Savienībā un NATO.

Ainārs Dimants,

Dainis Mjartāns,

Ivars Zviedris,

Aija Dulevska

 

Komentāri (79)

jupis 18.06.2015. 17.11

Kaimiņš, kurš laikam uzsāka šo jandāliņu ar vēršanos pret LR5, kļuvis par tādu bīstamu klaunu – kā Žirinovskis Krievijā, tikai dumjāks.

+16
0
Atbildēt

2

    Skumjais Bruņinieks > jupis 18.06.2015. 18.11

    Uz jumpi

    Kaimiņš, teicu jau agrāk, Lemberga sistēmai var būt noderīgs kukainis. Taisa lielu troksni, piedalās šova elementos, imitē cīņu par godīgumu un atklātību, bet skādi nekādu Sistēmai nedara.

    Tieši otrādi, ar Kaimiņa rokām, lai novērstu no sevis aizdomas, Lembergs var bīdīt sev un sistēmai vajadzīgas lietas.

    Brīvajā laikā Kaimiņam dota pilnīga vaļa, viņš var kļūt par Lemberga galma priviliģētu klaunu.

    Tā jau daudziem Kaimiņš iet pie sirds, jo attaisno uz viņu liktās cerības – Kaimiņš ākstās, seko, lai sienās plaisas neveidojās, lai atejās būtu kārtība un tautas kalpi pēc sevis ūdeni nolaistu.

    Kaimiņš neliek vilties sevī.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > jupis 18.06.2015. 17.20

    Kaimiņš ir parodija uz parodiju ( parodija uz Žirinovski).

    Un mūsu Saeima pārvēršas par parodiju uz Krievijas Domi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

generalno4 18.06.2015. 15.19

Atkal piesauc vārda brīvību vietā un nevietā..

Redzot kā tas pats LTV pārņem pietiek.com metodes un cik daudz tur ir melu un manipulācijas, nemaz nerunājot par PBK un pārējiem, galīgi neceļās roka aizstāvēt Dimantu ar visu NEPL. Šobrīd ir īpaši svarīgi pienācīgi konktrolēt medijus, jo kremļa aģenti spraucās pa visām malām. It īpaši svarīgi tas ir tāpēc, ka stiprākā vara Latvijā ir 4.vara un tas ir ļoti bīstami, ja pareizi noskaņojot sabiedrību var panākt par apvērsumu valsti un šķiet tas vairs nav tālu. Daži LTV žurnālisti izturās ar tādu naudu pret savu valsti un tās varu, ka rodas aizdomās vai kāds nav piestrādājis pie vieņu smadzenēm. Starpcitu vai atceraties no kurienes nāk Belte un un kam sieva ir Elksne? Zinu, ka Belte ļoti labi māk neuzkrītoši iestāstīt lietas un viņš noteikti nav noskaņots pozitīvu pret Latviju, zinu no pieredzes. Tāpēc ticu, ka LTV žurnālisti, kuri šobrīd ar putām uz lūpām aizstāv NEPL sapratīs, ka viņus izmanto par derīgajiem idiotiem. Nav jau runa par vārda brīvības ierobežosānu, bet uzraudzību, lai medijos (arī sabiedriskjā) nebūtu tik daudz melu un manipulācijas…

+10
-2
Atbildēt

4

    dzeris49 > generalno4 18.06.2015. 15.42

    Un kāpēc tikai par Elksni, pārējo žurnālistu ciltskokus, radus, sakarus, utt., izpētījis neesi, kāpēc tik švaki?

    Varbūt, tur ir arī daudzi citi, kuri neatbilst profesijai pēc rases, tautības, nacionalitātes, sievu vai vīru tautības, utt?

    Kas attiecas par “derīgiem idiotiem” – kā pats domā, kurš ir “derīgais idiots”, tas, kurš atbalsta preses brīvību, lai var pie varas esošos politiķus kontrolēt, vai tas, kuri mūsu stipri korumpētie un blēdīgie politiķi izmanto savā labā, kūdot pret tiem, kas neļauj tiem MM kontrolēt?

    Kurš ir “derīgais idiots” – tas, kurš uzskata, ka, ja MM kontrolēs politiķi, melu un manipulāciju ( protams, izdevīgu politiķiem) būs mazāak, vai tie, kas domā, ka to būs vairāk?

    Kurš ir derīgais idots – kas uzskata, ka sabiedrībai jākontrolē politiķi, vai tas, kas uzskata, ka politiķiem jākontrolē sabiedrība caur kabatas MM?

    Kurš ir derīgs idiots – tas, kas saprot, ka ne jau NEPLP var izlemt par Krievijas kanālu atslēgšanu, vai tas, kurš tic, ka, tikko kā atlaidīs šo NEPLP, uzreiz atslēgs visus Krievijas kanālus un ierobežos visu Krievijas propagasndu?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > generalno4 18.06.2015. 16.57

    generalno4,labi,lieliski skaidrojumi…vēl tik būtu jāpaskaidro,kāpēc Zaķis drīkst iet uz drošības iestādēm ar personīgo advokātu,bet citi nedrīkst.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > generalno4 18.06.2015. 17.05

    generalno4

    Katru svētdienu De fakto apgalvo, ka Latvijā zogot un tavu nelietību, visvairāk tieši ZRP(v) sponsori un draugi.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    generalno4 > generalno4 18.06.2015. 16.14

    Derīgais idiots ir tas, kurš nesaprot, ka viņu izmanto. Iegalvo,ka valsts ir izgāzusies, ka visi pie varas ir zagļi, pēc kā viņš labprāt uztver visu negatīvo un tālāk jau kā savu viedokli to tiražē tālāk, jo īpaši bīstami tas ir žurnālistiem, jo viņiem liela vara. Piemēram, Margeviča, kurai kolorādo kurmji no DP piespēlē selektīvu puspatiesu info, zinot, ka viņas paranoiskais prāts, kurš ir noskaņot pret visu varas eliti, pats izdomās “pareizās” saiknes un taps atbilstošs raksts.

    Daudz problēmu rodas no vispārināšnas, piemēram, visi ir zagļi, jo tad cilvēks vairs netic nevienam un viņš katru nākamo informāciju skatīsies no šīs jaunās negatīvās puses, lai arī patiesībā, tur nebūs shēma. Ja ir kādas konkrētas aizdomas par zagšanu vai shēmošanu ir jāvēršas attiecīgajās iestādēs, bet ja rādās, ka arī tās ir shēmā vai pilnīgi visi ir shēmā un zog, tad gan ir jāiet jau pie psiholga, jo var gadīties, ka ir diagnoze: paranoja.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

lno 18.06.2015. 10.22

Jānis Rožkalns ‏@Janis_Rozkalns 37m37 minutes ago

@sandraveinberga @ibrante-“Saskaņai ir taisnība! Tā nav prokremliska! Prokremliska partija ir vienotība! Saskaņa ir īsta kremļa partija!”

+12
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu