Jauns grandiozs plāns “mirstošas pilsētas” - Liepājas - atdzīvināšanai • IR.lv

Jauns grandiozs plāns “mirstošas pilsētas” – Liepājas – atdzīvināšanai

27
Liepājas akvaparka un kūrorta kompleksa projekts. Foto no portāla "liepajniekiem.lv"
Monta Glumane

Domē iesniegts projekts akvaparka, citu atpūtas un veselības uzlabošanas pakalpojumu kompleksa celtniecībai

Liepājas domes deputāti nule iepazinušies ar grandiozu projektu, kura īstenošanai noskatīta vieta netālu no jūras – Zvejnieku aleja, kur patlaban atrodas suņu pastaigu laukums. 

Pilsētas Attīstības komiteja pagājušajā nedēļā nolēma atbalstīt zemesgabalu iznomāt a/s “AmberStone Group” kūrorta kompleksa izveidei. Tajā ietilptu akvaparks, SPA, visas sezonas pludmale, veselības pakalpojumu bloks un viesnīca.

Šis projekts paredz nākamo desmit gadu laikā Liepājas pilsētas jūrmalu pārvērst par piedzīvojumu un atpūtas Meku, kas pievilinās gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus.

Liepājas domes Attīstības departamenta vadītājs Mārtiņš Ābols Ir.lv atzīst, ka pagaidām projekts vēl ir ļoti virtuāls, bet pilna projekta realizācija varētu izmaksāt aptuveni 25 – 30miljonu eiro. Komplekss varētu tikt celts vairākās kārtās.

“Mirstošai pilsētai ir nepieciešama jebkāda darbība,” – tā par ieceri izveidot kūrorta kompleksu Ir.lv saka Liepājas pilsētas galvenais arhitekts Indulis Kalns. Šo projektu Kalns vērtē piesardzīgi – 50:50, jo šis ir tikai idejas pieteikums, turklāt līdzīgi projekti jau ir redzēti pirms tam.

Jāatgādina, ka pirms gandrīz desmit gadiem liepājnieki tika iepazīstināti ar uzņēmēja Andra Griģa pārstāvētās firmas “Livland Resort” ideju Jūrmalas parka ziemeļu daļā būvēt modernu SPA un atpūtas kompleksu. Savukārt bijušajā sanatorijas ēkā kāda cita firma bija iecerējusi celt grandiozu SPA, viesnīcas un konferenču kompleksu, taču abi projekti tā arī nesasniedza finiša taisni.

Liepājas pilsētas domes deputāts Jānis Vilnītis atzīst, ka pēdējo divu gadu laikā šis ir otrs liels nekustamā īpašuma attīstības projekts Liepājā. Pirmais bija Rožu laukumā plānotais lielveikals “Rožu galerija”, kas jau no pirmā brīža deputātam šķitis nereāls un ekonomiski nepamatots. “Šis SPA projekts liekas jau daudz reālāks. Tikai ir viena ļoti svarīga nianse – tā kā projektu paredzēts īstenot trīs kārtās, nedrīkst ļaut sākt ar viesnīcas būvniecību, jo pie tā arī šis projekts var apstāties, un pilsēta neko nebūs ieguvusi. Pirmajā kārtā jāsāk ir ar ūdens atrakciju parku, kas būs magnēts Liepājas tūristiem, bet nākamajās kārtās var realizēt viesnīcu, SPA, ārējo atrakciju parku utt.,” skaidro Vilnītis.

Kā lielāko konkurentu šim projektam arhitekts Indulis Kalns min 50 miljonu vērtā akvaparka būvniecību Lietuvas pilsētā Palangā. Liepājas kūrorta komplekss varētu apkalpot ap 1200 apmeklētāju dienā. Šis apmeklētāju skaits, pēc Liepājas Olimpiskā centra mārketinga daļas vadītāja Mārtiņa Sīļa domām, ir reāli sasniedzams. Olimpiskā centra baseins un SPA dienā vidēji uzņem ap 800 apmeklētāju – puse no viņiem ir vietējie, puse – iebraucēji.

Taču Vilnītis norāda, ka tik lielu apmeklētāju skaitu var nodrošināt tikai vasarā, ziemā tas būs grūti. Šāda kompleksa izveide palielinātu arī konkurenci, bet, pēc deputāta domām, Liepājas Olimpiskā centra SPA kompleksam ir savs apmeklētāju loks – sportisti, kas relaksējas, sporta nometņu dalībnieki u.c.

Kūrorta kompleksa projekta izstrādātājs arhitekts Andris Kokins projektu pašreizējā stadijā sauc tikai par skici un norāda, ka nav tiesīgs neko vairāk komentēt. Izvēlētā kompleksa būvniecības vieta esot piemērota, jo blakus atrodas jūra. Zemesgabals neatrodas tālu no centra. 

Izvēlētajā vietā, veicot būvdarbus, tomēr neizdosies saglabāt visus kokus – tos nāksies nozāģēt. “Katrs koks jūrmalas teritorijā ir vērtība. Attīstot teritoriju un realizējot vērienīgus projektus, neizbēgama ir atsevišķu koku nociršana. Šeit svarīgākais ir, kādus kokus un cik daudz iestāda vietā,” skaidro deputāts Vilnītis.

Kamēr nav noslēgts nomas līgums, nekādu detalizētāku informāciju par projektu atteicās sniegt projekta virzītājs un a/s “Amberstone Group” valdes priekšsēdētājs Andris Grīnbergs. “Līdz ko būs līgums, esmu gatavs to darīt,” viņš teica. “Amberstone Group” ir “ABLV Bank” dibināts uzņēmums.

Nākamajā Liepājas domes sēdē 9.jūlijā pilsētas Nekustamā īpašuma pārvaldei uzdots sagatavot lēmuprojektu par zemesgabala Zvejnieku alejā 11a iznomāšanu. Tā kopējā platība – 43 933 kvadrātmetru.

 

Komentāri (27)

Neticis 09.06.2015. 21.37

Attīstot izklaides industriju ir jābūt ļoti lielam optimistam un jācer, ka būs klienti kas vēlēsies un varēs atļauties izklaidēties tieši Liepājā.

Spānija ar to aizgāja auzās. Vai Liepājnieki izrādīsies gudrāki/veiksmīgāki?

+1
0
Atbildēt

0

Raicha 09.06.2015. 23.27

Jā, jā Seski par prezidentu! Nu ja nevar par prezidentu, tad vismaz par premjeru!!!

Kaut kā tie mega-projekti atgādina vienu bēdīgi slavenu kaimiņzemi, kur viss ir “mega”, t.sk. izgāšanās.

0
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 09.06.2015. 21.57

kamer šito projektu realizees , Liepaaju buus pametuši peedeejie darbaspeejiigie , jo te dariit nav ko .

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu