Moskovisī: Grieķijas pārrunās panākts nopietns progress, taču vēl jāstrādā • IR.lv

Moskovisī: Grieķijas pārrunās panākts nopietns progress, taču vēl jāstrādā

27
Kāds vīrs Atēnās domīgi veras uz preču cenām. Foto: AFP/LETA

Joprojām ir bažas, ka Grieķijai nepieciešamo līdzekļu parāda atmaksai nav un valsts piedzīvos maksātnespēju

Pārrunās par Grieķijas parādsaistību krīzi panākts nopietns progress, taču daudz vēl nepieciešams sasniegt, otrdien norādīja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī. Joprojām nepieciešams strādāt, pēc Berlīnē notikušajām ārkārtas pārrunām pavēstīja Moskovisī, raksta LETA/AFP.

“Šīs pārrunas sākušas nest augļus. Ir panākts stabils pamats progresam, taču mēs vēl neesam galā, un nepieciešami pūliņi abās pusēs, lai mēs tur nonāktu,” sacīja komisārs. Viņš uzsver, ka “dedzīgi vēlas, lai Grieķija paliktu eirozonā, taču laiks ir nepielūdzams.”

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāji pirmdien negaidīti pievienojušies pārrunām par Grieķijas glābšanas programmu, Atēnām cenšoties panākt vienošanos ar valsts kreditoriem par tik ļoti nepieciešamās finanšu palīdzības iegūšanu.

Analītiķi skaidro, ka SVF izpilddirektores Kristīnes Lagardas un ECB prezidenta Mario Dragi klātbūtne norāda uz augstajām likmēm, ņemot vērā to, ka Grieķijai piektdien jāveic kārtējais parādsaistību maksājums SVF. Pastāv bažas, ka Grieķijai nepieciešamo līdzekļu nav un valsts piedzīvos maksātnespēju, izraisot ķēdes reakciju, kas varētu novest pie valsts izstāšanās no eirozonas.

Kā ziņo Dw.de, pirmdien vakarā triju stundu ilgā sarunā Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Fransuā Olands un Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers vienojušies “ar lielu intensitāti” turpināt meklēt Grieķijas krīzes atrisinājumus. Šajā tikšanās piedalījās arī SVF un ECB galvas.

Saskaņā ar informāciju, kas ir vācu laikraksta “Die Welt” rīcībā, starptautiskie kreditori ir gatavi Grieķijai izstrādāt pēdējos kompromisa priekšlikumus.

Jau vairākus mēnešus Grieķija ar kreditoriem risina sarunas par finanšu palīdzību apmaiņā pret nepieciešamajām politiskajām un ekonomiskajām reformām valstī. 5.jūnijā beidzas kārtējais termiņš Grieķijas parāda 300 miljonu eiro apmērā atmaksai SVF.

Kopā Grieķijai jūnijā četros maksājumos SVF ir jāatmaksā 1,6 miljardi eiro. Starptautiskās finanšu palīdzības programma Grieķijai beidzas šāgada jūnija beigās.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu