Izlīgums – anglikāņu draudze iekļauta Baznīcu nakts programmā • IR.lv

Izlīgums – anglikāņu draudze iekļauta Baznīcu nakts programmā

31
Skats uz ūdenstorņiem un Svētā Franciska Romas Katoļu baznīcu no Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas. Foto: Edijs Pālens, LETA
Monta Glumane

Vienošanās panākta pēc katoļu baznīcas arhibīskapa Stankēviča sarunas ar anglikāņu draudzes kapelāni

Pēc nedēļām ilgām diskusijām Baznīcu nakts oficiālajā programmā 5.jūnijā ir iekļauta arī Rīgas Sv.Pestītāja anglikāņu draudze, kura sākotnēji no pasākuma organizatoriem saņēma atteikumu līdzdalībai.

„Mēs piedalīsimies oficiālajā programmā un arī mūsu baznīca būs atvērta visiem interesentiem. Paldies Dievam, viss ir atrisinājies un esam ar iznākumu apmierināti,” Ir.lv teic Rīgas Sv.Pestītāja anglikāņu draudzes kapelāne Jāna Jēruma-Grīnberga.

Viņa pastāstīja, ka tikšanās laikā ar Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču nonākuši pie slēdziena, ka “atšķirības starp mūsu konfesijām pastāv, bet ne tādā izpratnē, kā arhibīskaps bija to sapratis”. Jēruma-Grīnberga uzsver pozitīvo “lietu visā šajā strīdīgajā notikumā – beidzot ir pavērušās durvis gan pie luterāņiem, gan katoļiem un ir sākta kaut kāda diskusija”.

Par to, ka anglikāņu baznīca nav iekļauta Baznīcu nakts pasākumu programmā, pirmais Ir.lv trauksmi aprīlī cēla LELBĀL mācītājs un Austrumeiropas politikas pētnieks Rinalds Gulbis savā rakstā Ir.lv “Nakts pār baznīcu”. Viņš rakstīja, ka anglikāņu draudze saņēmusi atteikumu: “Trīs lielāko tradicionālo konfesiju – luterāņu, katoļu un pareizticīgo – vadītāji vienojās, ka vēlas, lai Baznīcu nakts ir tradicionālo kristīgo konfesiju rīkots pasākums, un citas draudzes tajā nepiedalās.” Gulbis norāda, cik absurdi un nepieņemami ir kaut ko dēvēt par tradicionālu vai netradicionālu, jo jau sākotnēji šā pasākuma mērķis ir ekumeniska pieredze, nevis dalīšana pareizajos un nepareizajos.

Baznīcu nakts fonda projekta vadītājs Jurģis Klotiņš Ir.lv apliecināja, ka galvenais lēmējs par atteikumu anglikāņu draudzei bijusi šī organizācija, tomēr iesaistījušies arī katoļu un luterāņu baznīcu arhibīskapi.

Arhibīskaps Stankevičs uz Ir.lv jautājumiem par iemesliem, kāpēc anglikāņu draudze sākotnēji tika izslēgta no līdzdalības Baznīcu naktī, atbildēja, ka šogad šā pasākuma organizatoru komanda lūdza tradicionālo konfesiju vadītāju viedokli par anglikāņu draudzes dalību. “Ņemot vērā to, ka anglikāņu kopienas vadība līdz šim ir atbalstījusi praida pasākumus, kā arī dalību Sun Mjun Mūna „dievgaldā”, Mūnu nostādot vienā līmenī ar Jēzu, tradicionālo konfesiju vadītājiem bija iebildumi pret anglikāņu draudzes dalību pasākumā, kas arī tika izteikti vēstulē biedrībai „Baznīcu Nakts”,” norāda Stankevičs.

Viņš arī norāda, ka 14.maijā pēc nodibinājuma „Baznīcu Nakts fonds” ierosinājuma notikusi tikšanās ar Jērumu-Grīnbergu, kad noskaidrojies, ka “anglikāņu baznīcas Latvijā jaunā vadītāja nav pat lietas kursā par atsevišķu tās locekļu dalību Mūna „dievgaldā””. Stankēvičs pēc tikšanās ar Jērumu-Grīnbergu palicis apmierināts, jo viņa apliecinājusi, ka draudze stingri ievēro anglikāņu baznīcas nostādnes par “aizliegumu baznīcā svētīt homoseksuālas savienības, un 2015.gada praida laikā nedos savas telpas praida dalībniekiem, ne arī kādā citā veidā atbalstīs šo pasākumu”.

Tādējādi katoļu baznīcas arhibīskapam sarunas gaitā kļuvis skaidrs, ka anglikāņu draudzes Latvijā “pašreizējās pozīcijas ir tuvākas kristīgo baznīcu pozīcijām, nekā tas tika uzskatīts pirms tam”. Stankevičs arī izteica cerību, ka līdzīga tikšanās anglikāņu draudzes vadītājai būs ar citu konfesiju vadītājiem.

Baznīcu nakts sabiedrisko attiecību pārstāve Inese Knipše Ir.lv informēja, ka organizatori ir ieinteresēti, lai visas baznīcas tiktu iekļautas pasākuma programmā, un neizslēdz iespēju, ka turpmāk varētu piedalīties arī  citas mazāk zināmas draudzes, par kurām sabiedrībā nav tik pozitīvs viedoklis.

„Mūsu kompetencē nav konfesiju savstarpējo attiecību risināšana, bet gan pasākums, kura laikā baznīcas un tajās notiekošās kultūras aktivitātes pieejamas plašai sabiedrībai. Lai dažādās Latvijā pastāvošās konfesijas varētu piedalīties vienotā pasākumā, tām tomēr jāspēj citai citu pieņemt – un mēs savā ziņā redzam, ka šis process pozitīvi attīstās,” skaidro organizatori.

Organizatori cer, ka nākamgad diskusijas par Anglikāņu baznīcas līdzdalību vairs nebūs un starpkonfesiju dialogs turpināsies.

“Kristiešu vienotība ir svarīga, taču tā nevar īstenoties uz patiesības rēķina. Tāpēc neatņemama ekumenisma sastāvdaļa ir dialogs, kurā viens otru iepazīstam. Tikšanās ar anglikāņu mācītāju Jānu Jērumu-Grīnbergu to vēlreiz apliecināja,” norāda katoļu baznīcas arhibīskaps Stankevičs.

5.jūnija vakarā no pulksten 18 jau otro gadu pēc kārtas norisināsies Baznīcu nakts. Šajā pasākumā piedalīsies 145 baznīcas no visiem Latvijas novadiem, tai skaitā 40 Rīgā.

Baznīcu nakts programma veidota kā iespēja iepazīt kristīgo konfesiju – luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku – baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Baznīcās visā Latvijā notiks koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā, ekskursijas draudzes gidu vadībā ar iespēju uzkāpt baznīcas torņos un apskatīt citas ikdienā nepieejamas vietas. Notiks nakts lūgšanas un svecīšu dievkalpojumi.

Pasākuma kultūras programmu bagātinās Latvijā iemīļoti mākslinieki un mūziķi – solisti, kori, ansambļi, vokālās grupas un ērģelnieki.

Pirmā “Baznīcu nakts” Latvijā tika organizēta pērn 6.jūnijā, tajā piedalījās 43 Rīgas dievnami. Pasākumu apmeklēja aptuveni 20 000 cilvēku.

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms desmit gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumenisks notikums. 

Plašāka pasākumu programma, kā arī interaktīvā karte apskatāma mājaslapā www.baznicunakts.lv.

 

Komentāri (31)

Absints 28.05.2015. 12.31

Lai arī kādu šovu baznīca rīkotu, nu neiemānīs mani baznīcā

+1
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 28.05.2015. 13.13

bazniicaas ir veerts ieiet , sakraalaa maksla ir interesanta, Lutera draudžu dievnamos taa gan pabaala , toties ar zeltu neskopojas preizticiigie

+1
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 28.05.2015. 15.00

Stankeviča nostāja izrādās ir tāda pati kā Vanagam (ja šiem bišķi citas dogmas – nelaidīsim). Nožēlojami un stulbi, un tad vēl atkal mūžīgais Mūns. Kretīnu bars.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu