Izstāžu zālē "Arsenāls" atklās ukraiņu mākslinieku fotoizstādi "Eiromaidans" • IR.lv

Izstāžu zālē “Arsenāls” atklās ukraiņu mākslinieku fotoizstādi “Eiromaidans”

26
Foto no izstādes "Eiromaidans"

Fotogrāfi Krasnoščokovs un Ļebedinskis Kijevas Neatkarības laukumā dokumentēja protestus

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā 7.maijā plkst.18 tiks atklāta ukraiņu mākslinieku Vladislava Krasnoščoka un Sergija Ļebedinska fotoizstāde “Eiromaidans”, raksta aģentūra LETA. 

Eiromaidans ir apzīmējums pret Ukrainas valdību vērstajai protesta kustībai, kas sākās 2013.gada 21.oktobrī. 2014.gada 19.janvārī notikušie mierīgie protesti Kijevā, Neatkarības laukumā, draudēja pāraugt pilsoņu karā. Granātu eksplozijas, Molotova kokteiļi, “Berkut” vienību uzbrukumi aktīvistiem, aizturēto aktīvistu spīdzināšana – tas viss bija aizgājis pārāk tālu. Šajā brīdī Krasnoščoks izlēma, ka nevar palikt vienaldzīgs un neiesaistīties Eiromaidana notikumos. Projekta darbi tapuši, māksliniekiem Krasnoščokam un Ļebedinskim pavadot vairākas dienas Neatkarības laukumā un dokumentējot protestus Kijevā. 

Fotogrāfu mērķis nebija tikai fiksēt vēsturiskos notikumus, bet arī paust dziļi personisku nostāju un būt daļai no protestētāju komūnas, kas rezultātā izvērtās saturiski un tehnoloģiski unikālā izstādē un grāmatā “Eiromaidans”. 

2010.gadā Krasnoščoks, Ļebedinskis un Vadims Trikozs nodibināja “Šilo grupu”, kas ir mākslinieku apvienība Harkovā, Ukrainā. Apvienības tehnoloģiski īpatnējās un saturiski kritiskās, ironiskās pieejas labi sasaucas ar grupas nosaukumu, kas latviskojot skanētu kā “Īlena grupa”. Autoru fotogrāfijās mākslinieciskā valodā tiek risināti sociālas dabas jautājumi, atvēlot lielu lomu Ukrainas padomju laika pagātnei, kas ir atstājusi neizdzēšamas pēdas ukraiņu dzīves stilā un kultūrā kopumā. “Šilo grupas” biedri ir tiešie mantinieki savdabīgajai Harkovas fotogrāfijas skolai, kuras viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Boriss Mihailovs. 

Patlaban mākslinieku darbi ir iemantojuši starptautisku atpazīstamību nozīmīgākajos fotomākslas festivālos un tirgos, piemēram, Hjūstonas “Fotofest 2012”, “Paris Photo 2014” un “Noorderlicht 2014”. Fotogrāmata “Eiromaidans” ir publicēta izdevniecībā “Riot Books” 2014.gadā un atzīta par vienu no labākajām gada fotogrāmatām prestižajos “Paris Photo-Aperture” un Kaseles fotogrāmatu festivāla konkursos. 

Krasnoščoka un Ļebedinska fotoizstāde “Eiromaidans” LNMM izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā būs skatāma no 8.maija līdz 14.jūnijam. Izstāde ir viens no “Rīgas fotomēneša” 2015.gada programmas pasākumiem. 

8.maijā, plkst.18 “Nordic Club House” Rīgā, Kalēju ielā 3, notiks mākslinieku publiskā lekcija, kurā autori iepazīstinās ar saviem darbiem un atbildēs uz interesentu jautājumiem.

Vairāk informācijas “Rīgas fotomēneša” mājas lapā

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu