Pavasara mājas • IR.lv

Pavasara mājas

6
Pavasars valdes priekšsēdētājs Inguss Pavasars.

90.gadu vidū Raunā un tās apkārtnē bija septiņas zāģētavas. Katrā no tām strādāja desmitiem cilvēku. Tagad ar kokapstrādi tur nodarbojas vairs tikai viens uzņēmums Pavasars, kas ražo logus un koka paneļu ēkas

Sazāģēt un salīmēt koku prot visi, bet jābūt grandioziem apjomiem vai augstai pievienotajai vērtībai, lai ar to pelnītu, saka uzņēmuma Pavasars valdes priekšsēdētājs Inguss Pavasars, kurš 2006.gadā šo biznesu pārņēma no sava tēva Ilgoņa Pavasara. Uzņēmumam tas bija smags laiks, jo, mēģinot paplašināt ražošanu un apgūt jaunus produktus, nācās ņemt kredītu, bet sākās krīze – noiets strauji kritās, un arī jaunos izstrādājumus nevienam vairs īsti nevajadzēja. Pavasara ražotnei draudēja tāds pats liktenis kā daudzām Latvijas mazajām zāģētavām – bankrots. No vairāk nekā simt darbiniekiem, kas tur strādāja 90.gadu beigās, krīzes laikā bija palikuši astoņi. Tomēr, pateicoties Ingusa uzņēmībai un ambīcijām, kuras, kā pats saka, mantojis no tēva, Pavasars neizputēja.

«Pašlaik mūsu galvenais produkts ir koka paneļu jeb moduļu mājas, kā arī pasīvie koka un koka-alumīnija logi, kas izstrādāti pēc vācu tehnoloģijas un nodrošina ārkārtīgi augstu siltumizolāciju,» stāsta Inguss, kurš uzskata, ka viņi ražo vienus no siltākajiem logiem Latvijā.

Savukārt pirmās mājas paneļus pirms četriem gadiem puiši esot taisījuši tukšā angārā uz grīdas. Pašlaik ražošanā vienlaikus atrodas septiņas mājas, un ar tik arhaiskām metodēm jau sen te neviens nestrādā. Ir iegādātas visas darbam nepieciešamās iekārtas un apgūtas jaunākās tehnoloģijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu