Domubiedru grupa mudina Latvijas iedzīvotājus nepieļaut cenzūru skolās • IR.lv

Domubiedru grupa mudina Latvijas iedzīvotājus nepieļaut cenzūru skolās

52
Attēls no petīcijas internetvietnes

Aicina iedzīvotājus parakstīt petīciju pret “tikumības” grozījumiem Izglītības likumā

Domubiedru grupa „Cenzūrai Nē!” aicina Latvijas iedzīvotājus parakstīt petīciju (ej.uz/necenzurai), lūdzot Saeimas deputātus nevirzīt tālākai izskatīšanai Jūlijas Stepaņenko (Saskaņa) priekšlikumus likumprojektam „Grozījumi Izglītības likumā”. Šo priekšlikumu pieņemšana veicinātu cenzūru Latvijas skolās, kā arī ierobežotu nevalstisko organizāciju (NVO) darbu.

Jau iepriekš plašsaziņas medijos tika publicēta informācija, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalstījusi opozīcijas deputātes Stepaņenko ideju Izglītības likumā iekļaut normu, kas paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību. 16.aprīlī Saeimā uz nedēļu tika pārcelts balsojums par šiem grozījumiem 2. lasījumā. Atkārtoti šo jautājumu deputāti plāno izskatīt 23.aprīļa sēdē.

„Cenzūrai Nē!” pārstāvji, kuru vidū ir Jana Simanovska no biedrības “Latvijas vecāku forums”, Iveta Ķelle no biedrības „Papardes zieds” un citi domubiedri, uzskata, ka ar šādu likumprojektu Latvijā tiek ieviestas nedemokrātiskas darba metodes, tāpēc aicina Latvijas iedzīvotājus pievienoties petīcijai, lūdzot Saeimas deputātus nevirzīt tālākai izskatīšanai Stepaņenko priekšlikumus.

„Ar šādiem likuma grozījumiem mēs demonstrējam, ka neuzticamies Latvijas mācību iestāžu vadītājiem un skolotājiem, kuri kā sava amata profesionāļi prot izvērtēt mācību materiālu saturu un pieņemt lēmumu par to izplatīšanu skolās. Mēs ļaujam Saeimai grozīt Izglītības likumu, pamatojot šo rīcību ar atsevišķu deputātu personiskajām iedomām un bailēm, nevis ar zinātniskiem pētījumiem, kuros tiktu pierādīta noteiktu mācību materiālu neatbilstība skolēnu psiholoģiskajai sagatavotībai. Mums nav pieņemami, ka Saeimas deputāti var pieņemt šos grozījumus, nediskutējot par šo jautājumu ne ar sabiedrību, ne skolotājiem, ne Valsts izglītības satura centru, turklāt pat neņemot vērā to, ka Izglītības un zinātnes ministrija šos grozījumus nav atbalstījusi un aicinājusi tos nevirzīt tālākai izskatīšanai. Šie grozījumi ir tiešā veidā vērsti pret seksuālo izglītību skolās un balstās neskaidrā un pretrunīgā izpratnē par tikumības jēdzienu. Nav arī saprotams, pēc kādiem kritērijiem turpmāk plāno realizēt mācību līdzekļu izvērtējumu atbilstoši tikumības standartiem, kas par to būs atbildīgs un kā tiks organizēts materiālu izvērtējums caur Valsts izglītības satura centra darbu,” savā uzsaukumā pauž domubiedru grupas „Cenzūrai Nē!” dalībnieki.

Jānis Jenzis komentārā pie petīcijas raksta, ka mediķu un profesionālu izglītības speciālistu viedokļa ignorēšana liecina par aprobežotu, kompleksu vadītu un tumsonīgu politiku. “Ceru, ka veselais saprāts uzvarēs. Draugi, lūdzu iedziļināties šajā jautājumā un neļaut šai tendencei, ka atsevišķi cilvēki iet pret zinātnes sasniegumiem, uzņemas cenzoru lomu, kļūt par normu mūsu sabiedrībā un pasliktināt nākamo paaudžu dzīves kvalitāti. Saeimas deputātu politiskās spēlītes uz savas tautas veselības un zināšanu rēķina nav pieļaujamas,” raksta Jenzis.

Domubiedru grupa uzsver, ka jau tagad saskaņā ar Izglītības likumu mācību iestādēs nedrīkst izmantot mācību līdzekļus un citus materiālus, kas ir pretrunā Satversmei, likumiem un citiem Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. Par to ir atbildīgs skolotājs, sagatavojot mācību materiālus skolēniem, kā arī katras izglītības iestādes vadītājs.

Stepaņenko populistiskajiem priekšlikumiem nav anotācijas, kas skaidrotu šo grozījumu būtību un mērķi, tāpēc par to nepieciešamību mediju telpā ir daudz spekulāciju un cilvēki tiek maldināti. Gan izglītības nozares profesionāļi, gan Izglītības un zinātnes ministrija nesaskata šo grozījumu pamatojumu un norāda, ka tos būtu grūti piemērot praksē, jo izpratne par mācību materiāliem, kas “var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību” patlaban ir subjektīva. Tas rada bažas par cenzūras izplatību, kas ierobežotu daiļliteratūras un citu mācību materiālu pieejamību skolās.

Domubiedru grupa uzskata, ka vienīgā iespēja patlaban ir atdot šos grozījumus atpakaļ Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, kur organizētu labai pārvaldībai atbilstošu grozījumu pārstrādi un apspriešanu ar nozares profesionāļiem, lai novērstu nepilnības Izglītības likumā.

Parakstīt petīciju var, sekojot šim īsceļam: ej.uz/necenzurai

 

Komentāri (52)

nomale 20.04.2015. 16.38

Kāda tur anotācija – nerakstīs tak, ka vienkārši vajadzīgs instruments politisko pretinieku vajāšanai.

Lielie tikumības atbalstītāji, lūdzu definējiet – kas ir tikumība? Islama valsts savas slepkavības pamato tikai ar cīņu par tikumību! Nu tad ko – cirtīsim opozīcijai galvas?

+13
-7
Atbildēt

21

    aivarsk > 20.04.2015. 17.14

    Atver vārdnīcu un apskaties, ja nezini latviešu valodas vārdu nozīmi!

    Kādi gan idioti dzīvo starp mums!!!

    http://www.letonika.lv/groups/default.aspx?r=1107&q=tikum%C4%ABba&id=2060776&g=1

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    andrejs > 20.04.2015. 17.38

    Nabaga nomale, nezin, kas ir tikumība.

    Jānis Iesalnieks (NA) pavisam nesen aizbāza mutes visādām viņķelēm, kuras iekš LTV izvērsa līdzīgu demagoģiju, un citēja ANO Bērnu tiesību rezolūciju, kur viens no galvenajiem pantiem nosaka, ka vecāku un sabiedrības PIENĀKUMS ir audzināt bērnus par tikumīgiem sabiedrības locekļiem.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    Normunds > 20.04.2015. 19.10

    Riebums un nelaba dūša pret sātana sektantiem.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 20.04

    Lai izvirtības vairotāji varētu netraucēti darīt savus melnos darbus skolās?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 19.35

    liberastiem zvērīgs naids pret tikumību.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 21.27

    Kas tev kaiš?Izlasi desmit baušļus,un varbūt tev būs aptuvens priekšstats,kas ir tikumība,kur tu ķēri kaut kādu naidu?!Ja tikumību nespēj atšķirt no naida,ar smadzenēm tiešām nav viss kārtībā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 20.31

    Normāla lietu kārtība – katra paaudze nākamajām nodod savu labāko pieredzi un māca izvairīties no savām kļūdām.Tātad skolās vajadzētu mācīt pašu labāko pieredzi, kuru sabiedrība spēj sakopot mācību vielā.Mācīt nezagt -naida kurināšana,nedarīt citiem to,ko pats negribētu piedzīvot -naida kurināšana,sākt nodarboties ar seksu pēc bioloģiskās un garīgas nobriešanas -naida kurināšana,neatņem dzīvību bez vajadzības – naida kurināšana…?To nosaukt par naida kurināšanu var tikai pilnīgi debīli cilvēki.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 20.04.2015. 22.24

    Ēriks – un tu, tātad, dzīvo pēc tiem 10 baušļiem, un esi dziļi reliģiozs cilvēks?

    Kaut, pastāv Vecā un Jaunā derība, kas ir cita citai pretrunā, un kuras var tulkot ļoti dažādi, pastāv arī dažādas citas reliģijas, un kāpēc taisni pēc tiem baušļiem ir jāvadās, nevis, piemēram, pēc Korāna vai Toras?

    Nešķiet, ka teikt ko tādu sekulārajā valstī ir nepareizi, vienīgais, pēc kā tādā valstī ir jāvadās, ir likumi, protams, reliģioziem cilvēkiem neviens neliedz vadīties kaut pēc vēdām, ja tikai tas neiet pret Latvijas likumiem?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 19.57

    Ēriks. A, neko nedarīsim! Liksim vārdu “tikumība” mierā, kamēr vēl tam ir kaut kāda vērtība. Likumā nevar ietvert vārdu, kuram ir 7 miljardi tulkojumu!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 18.19

    Nomale,ne mirkli nešaubos,ka tu zem tikumības spēj pabāzt ne tikai sautētus kāpostus.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 21.04.2015. 00.03

    dzeris49

    nomale – viņu uztverē “tikumība” ir mācītājs Šmits, Šlesers, Ļeģajevs

    ————-

    Šļesers un Bļaģjajevs ir no jūsējiem, kaku stumdītājiem, un Šmits, visticamākais, arī.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 21.04.2015. 12.05

    dzeri,cik var atkārtot,ka es neesmu reliģiozs cilvēks,bet baušļi ir visiem zināmu morāles normu sakopojums.Es dodu priekšroku Dainām,lai saprastu,ko mūsu tauta saprot ar tikumību,citi meklē vadlīnijas kristīgajā ticībā…lai vai kā,mums ir vajadzīgi zināmi spēles noteikumi,kurus ir pieņēmuši vairākums,lai veiksmīgi,bez konfliktiem sadzīvotu sabiedrībā.Ja nekādu morāles normu nav un katrs dara kā grib,tad viens apzog citus,otrs izvaro,trešais apmāna,ceturtais nemaksā nodokļus,piektais slepkavo,sestais citiem tirgo narkotikas,septītais pavirši uzbūvē veikalu,ka tas citiem uzkrīt uz galvas,astotais salej indi ezerā…kāpēc gan to nedarīt,ja nav visiem pieņemtu morāles normu,nav tikuma?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 21.04.2015. 13.29

    “Jānis Iesalnieks aizbāza muti”

    ——————————

    tieši tā arī bija. Kad Jānis nocitēja ANO konvenciju, kur skaidri un gaiši bija pateikts, ka bērni jāaudzina tikumīgi, tad runas par Puķinu un viņa sabiedroto Rinkeviču no viņķelu puses uzreiz aptrūkās. Viņķele pat lūdza Iesalniekam nepieminēt Rinkēviča izteikumus, jo viņš esot uzbudinājuma mirklī “pārsteidzies”.

    to dzeris. Ja netici, paskaties LTV arhīvā “Sastrēgumstunda” ierakstu, noteikti, ka tiešraidi neskatījies, jo pa Krievijas Tv bija labāki raidījumi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 20.04.2015. 19.51

    Man toties riebjas tādu zaķu un viņķeļu tikumības izpratne,ko nu darīsim?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > 20.04.2015. 21.57

    …Nomale…nē, tā nedari!…tā būtu aprobežoto uzvara…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 20.10

    Ēriks. …Lai izvirtības vairotāji varētu netraucēti darīt savus melnos darbus skolās?…

    ———————————-

    Nē, Ērik, lai naida vairotājus turētu pa gabalu no skolām!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 18.21

    NA un tās atbalstītāju izpratnē – tikumība=zvērīgs naids pret visu citādo!

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 20.52

    Diemžēl būs šī vietne jāpamet. Reāli izjūtu, kā smadzenes sāk atrofēties diskutējot ar tādiem “intelektuāļiem” kā Ēriks, andrejs un aivarsk.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 19.47

    Ērik, kas ir tikumība? Ja Latvijā ir 2 miljoni iedzīvotāju, tad tikumībai mūsu valstī būs precīzi 2 miljoni tulkojumu. Jā, pareizi, man RIEBJAS NA tikumības uztvere! Tāpat kā riebjas islāmistu, fašistu, jehovas liecinieku un citu derīgo idiotu tikumības uztveres!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > 20.04.2015. 17.57

    aivarsk. Nu un ko tu man te iedevi, gudrīti:) Zem letonikā minētās tikumības definīcijas var pabāzt jebko – pat sautētus kāpostus;)

    No kurienes jums NA faniem tāda pārliecība, ka tikumība tiks ieviesta pēc Iesalnieka-Parādnieka ģīmja un līdzības? Vai tad NA kaut ko no savas programmas līdz šim ir izdevies realizēt? Mūžīgie lūzeri (NA) Lembergam ar Putinu vajadzīgi tikai likuma izstumšanai, pēc tam NA varēs kā parasti stāvēt pie ratiem un noraudzīties uz tikumības ieviešanu hūtes gaumē!

    p.s. Jānis Iesalnieks aizbāza muti… Pats savām baikām, andrej, tici ar?:)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 20.04.2015. 19.44

    nomale – viņu uztverē “tikumība” ir mācītājs Šmits, Šlesers, Ļeģajevs, un Putins, taisni par tādu tikumības variantu viņi te cīnās.

    “Jānis Iesalnieks aizbāza muti” – klasiku lasīt vajag, tur teikts, ka viens idiots var aizbāzt muti simts gudrajiem, jo ar idiotu strīdēties nav iespējams.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

dzeris49 20.04.2015. 18.36

Viss tas iet kontekstā ar nacionālklaunu iesniegto likumprojektu par MM politisko un baznīcas kontroli, un ar visaptverošo Krievijas informatīvo karu.

Zināmiem spēkiem vajag, lai Latvijas cilvēki būtu neinformēti un pastulbi, tātad, vadāmi, un lai šeit izveidotos tikpat tumsonīgs nedemokrātisks režīms, kā Krievijā, ar visu cenzūru, un pārējiem Krievijas labumiem.

Kam to vajasg, skaidrs, NA, ZZS, un SC sponsoriem – Lembergam, MNA, un Kremlim, un dažādiem Lēģajeva un mācītāja Šmita tipa reliģioziem klauniem.

Protams, nacionālākstus, kārtējo reizi, izmanto, kā jau pagasta muļķīšus, un tas, acīmredzot, nemaz nav ne pārāk grūti, ne dārgi, jo viņu dzīves uztvere, mentalitāte, aprobežotības pakāpe, nebūt neatšķiras no SC, kremlinu, vai Ļēģajeva sektas vājprātīgo att. īpašībām, nav jau izslēgts, ka uz tiem ir arī zināma Kremļa ietekme, kā uz daudziem Eiropas pseidonacionalistiem.

+8
-4
Atbildēt

5

    Ēriks > dzeris49 20.04.2015. 19.48

    Jā,zināmiem spēkiem vajag, lai Latvijas cilvēki būtu neinformēti un pastulbi,lai viņiem varētu viegli iebarot homoseksuālisma propagandu un bez pretestības lēti pārdot bankas,bet pārāk ziņkārīgajiem atņemt pielaides noslēpumiem.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.04.2015. 22.28

    Vispār jau, jebkuras zināšanas cilvēkus padara gudrākus.

    Un jebkura nezināšana vai nevēlēšanās kaut ko zināt – primitīvākos, iespaidojamākos, agresīvākos ( cilvēki kompensē nezināšanu, kas izraisa dziļu iekšēju diskomfortu, bieži vien neapzinātu, ar agresiju), un tātad, vadāmākos, ja kāds novirza to agresiju “pareizajās” sliedēs.

    Tā ir aksioma.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    traks_sunsxxx > dzeris49 20.04.2015. 22.14

    ir kaadi pieraadiijumi, ka zinaashanas par homoseksualitaati padara cilveekus gudraakus un mazaak vadaamus? ja taa tad varbuut lai paceltu tautas intelektulao potencialu visiem vajadzeetu pameegginaat ko “citaadaaku”? :)

    kaads vispaar sakars liberaaljiem ar intelektu? stulbs vai gudrs var buut gan liberalis gan konservatiivi domajosh indiviids, kaadam vienkaarshi pseido-cilveektiesiibas liekas svariigas, kaadam nee, tumsonjas var buut abaas pusees. Un Dzeris ir lielisks piemeers libertumsonim, vispaar arpus savas shauraas ideologijas pat nemeegina paskatiities, aug taadaa kaaliberaalaa mucaa:)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 21.04.2015. 00.32

    dzeris49

    Vispār jau, jebkuras zināšanas cilvēkus padara gudrākus.

    ———–

    Ko tev tagad dod zināšanas, ka pretdabiski sakari apgrūtina fekāliju saturēšanu, ir par pamatu tavai STS buķetei un zarnu infekcijām? Normāli cilvēki to zin arī bez savu anāla plēšanas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    traks_sunsxxx > dzeris49 21.04.2015. 07.23

    jaa jaa dzeri, nafig beerniem kjiimija un fizika, maaciisim par daudzajiem dzimumiem :D

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 20.04.2015. 17.39

Pret VATŅIKU propagandu informatīvā kara apstākļos lieliski palīdz izglītība un informētība.

P.S. Austrumu frontes prakses apgūšanas vajadzībām lieliski var izvēlēties kādu no youtube klipiem ПРАВО ГОЛОСА. Pārstāvēti galvenie moskaļu propagandas virzieni. Algoritms vienkāršs – laiku pa laikam VATŅIKIEM izsviež arēnā kādu domu, kuru tie klaigādami saplosa un pārvērš sev vien saprotamā valodā. Sādas izpriecas noskatīšanās prasa stundu nervu…

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu