Ilsteris sola padarīt produktīvāku prokuratūras darbu • IR.lv

Ilsteris sola padarīt produktīvāku prokuratūras darbu

32
Prokurors Jānis Ilsteris. Foto: Lita Krone, LETA

Nepieciešams izveidot iekšējās uzraudzības dienestu prokuratūrā

Ģenerālprokurora amata kandidāts, viens no tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas prokuroriem Jānis Ilsteris sola padarīt produktīvāku prokuratūras darbu, ziņo LETA.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” otrdien Ilsteris teica, ka pašlaik prokuratūrai uzticas mazāk par 50% iedzīvotāju, tādēļ jājautā, kas ar šo iestādi nav kārtībā.

Viņaprāt, strukturāli viss esot pareizi, bet jāuzlabo prokuratūras darba efektivitāte. Piemēram, jāuzlabo apmācību joma efektīvi izmantojot līgumu ar Latvijas Universitāti, kas ļauj piedalīties bezmaksas lekcijās.

Nepieciešams arī daudz efektīvāk izmantot likumos noteiktās prokuroru tiesības un pienākumus, piemēram, ja apsūdzētā advokāts neierodas uz tiesu, tiesas sēdi nevajadzētu bezgalīgi atlikt, bet gan iecelt valsts aizstāvi un procesu turpināt daudz ātrāk.

Viņaprāt, nepieciešams arī izveidot iekšējās uzraudzības dienestu prokuratūrā. Tam neesot nepieciešami papildus līdzekļi, jo prokuratūrā esot trīs četras darba vietas, kuras aizpildot, šādu dienestu varētu izveidot.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs trešdien varētu nosaukt viņa izraudzīto ģenerālprokurora kandidātu, kuru virzīs saskaņošanai Tieslietu padomē, atzina Bičkovičs.

AT priekšsēdētājs norādīja, ka pirms lēmuma pieņemšanas viņam paredzēts tikties ar abiem pieteiktajiem kandidātiem, lai vēlreiz pārliecinātos par konkrēto cilvēku vēlmi un gatavību startēt ģenerālprokurora amatā. Ilsteris atzina, ka šodien viņam paredzēta tikšanās ar Bičkoviču.

Tiesa, savā intervijā LTV Ilsteris vairākkārt uzsvēra, ka viņš netaisās neko mainīt prokuratūras darbā.

Jau ziņots, ka savu kandidatūru ģenerālprokurora amatam pieteica Ilsteris kā privātpersona, savukārt iepriekš Ģenerālprokurora padome nolēma izteikt ierosinājumu AT priekšsēdētājam kā ģenerālprokurora amata kandidātu virzīt pašreizējo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

Jau ziņots, ka AT priekšsēdētāja savu izraudzīto kandidatūru saskaņos ar Tieslietu padomi un tad virzīs iecelšanai Saeimā.

Likums paredz, ka ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi, amatā uz pieciem gadiem ieceļ Saeima. AT priekšsēdētājam savus ierosinājumus par ģenerālprokurora amata kandidātu var izteikt Ģenerālprokurora padome, AT plēnums, tiesnešu vai prokuroru profesionālās biedrības, kā arī fiziskā persona, piesakot savu kandidatūru.

 

Komentāri (32)

Optiskais Tēmeklis 14.04.2015. 10.00

Ilsteris vispirms grib atkratīties no Lemberga lietām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu