Novosibirskieši mītiņā atbalsta "Tanheizera" iestudējumu un pieprasa kultūras ministra atkāpšanos • IR.lv

Novosibirskieši mītiņā atbalsta “Tanheizera” iestudējumu un pieprasa kultūras ministra atkāpšanos

33
Atlaistais Novosibirskas operas teātra direktors Boriss Mezdričs (no kreisās) atbild uz žurnālistu jautājumiem. Foto: ITAR-TASS/LETA

Mītiņotāji par kultūras ministru: Medinska pusē ir tumsonība, patvaļa un cenzūra

Tūkstošiem cilvēku svētdien bija pulcējušies mītiņā pie Novosibirskas Operas un baleta teātra, lai paustu atbalstu pretrunīgi vērtētajam Riharda Vāgnera operas “Tanheizers” iestudējumam un pieprasītu Krievijas kultūras ministra Vladimira Medinska atkāpšanos, vēsta “Gazeta.ru”, atsaucoties uz izdevumu “FlashSiberia”.

Protestētājus aizskāris nesenais ministra lēmums atlaist Novosibirskas Operas un baleta teātra direktoru Borisu Mezdriču. Kā norādījuši mītiņa rīkotāji, Novosibirska “ir viena no Krievijas kultūras un teātra galvaspilsētām”, ziņo LETA.

“No kultūras mēs saprotam vairāk nekā ministrs. Mezdriča pusē ir kultūra, konstitūcija un likums. Medinska pusē ir tumsonība, patvaļa un cenzūra,” viņi uzsvēruši.

Režisora Timofeja Kuļabina iestudējumā, kuram pārmesta kristiešu jūtu aizskaršana, operas darbība pārcelta uz mūsdienām un bruņinieks Tanheizers ir kinorežisors, kas uzņem erotisku filmu par Jēzu Kristu.

Uzrunāt akcijas dalībniekus un iestāties par radošo brīvību bija ieradies arī pazīstamais Krievijas reliģiskais un sabiedriskais darbinieks, protodiakons Andrejs Kurajevs, kas iepriekš aicinājis saprast, ka “jāprot atšķirt mākslas darba autora viedoklis no personāža viedokļa”, bet vienlaikus arī izteicies, ka teātra ļaudīm arī pašiem būtu vajadzējis izskaidrot savu ieceri sabiedrībai vai vismaz presei.

Mītiņā viņš aicinājis cilvēkus “neļaut sevi ieraut nedz “par”, nedz “pret” kontekstā, bet šai diskusijā atrast pamudinājumu pievērsties pirmavotiem un atcerēties, ka cilvēks ir būtne, kura skatiens vērsts mūžībā”.

Videoierakstos pie mītiņa dalībniekiem vērsušies arī režisori Andrejs Zvjagincevs un Kirils Serebreņikovs un žurnālists Sergejs Parhomenko.

Pret Kuļabinu un Mezdriču tika ierosinātas administratīvās lietas “par reliģisko simbolu zaimošanu”, bet tiesa tās izbeigusi, norādot, ka nesaskata likumpārkāpumu.

Pirms nedēļas kultūras ministrs atcēla Mezdriču no teātra direktora amata, bet jaunieceltais direktors Vladimirs Kehmans drīz pēc tam izņēma “Tanheizeru” no repertuāra.

Pēc dažādām aplēsēm, mītiņā piedalījušies 2000-5000 cilvēku.

 

Komentāri (33)

Jānis 06.04.2015. 13.31

Līdzīga situācija kā ar mūsu Raiņa sapņi.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu