Raidījums: Ģenerālprokuratūra vērtēs 13 maksātnespējas administratorus • IR.lv

Raidījums: Ģenerālprokuratūra vērtēs 13 maksātnespējas administratorus

21
Foto: Inga Nestere, F64

Viņi varētu būt pārkāpuši likumu

Ģenerālprokuratūra vērtēs 13 maksātnespējas administratorus, kuri varētu būt pārkāpuši likumu, turklāt aizdomas krīt arī uz tiem, kuri Administratoru asociācijā rūpējušies par ētikas jautājumiem, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Ģenerālprokuratūra pārbaudīs iespējamos pārkāpumus maksātnespējas administratoru darbā pēc tam, kad Valsts kontrole veica auditu maksātnespējas sistēmā. Uzņēmumos bankrots bieži tiekot ierosināts mākslīgi un maksātnespējas procesu nereti vada viena administratoru grupējuma locekļi, lai panāktu procesā sev izdevīgu iznākumu. Ar iepriekš sarunātu administratoru vieglāk norakstāmi parādi valstij, bankai vai uzņēmumiem, kas nav shēmā. Apšaubāmās darbības bijušas iespējamas daudzu gadu garumā, jo valsts uzraudzība ir vāja, vēsta LETA.

Raidījums vēsta par gadījumu, kad 2009.gada nogalē uz Madonas rajona tiesas tiesneses Guntas Rezgoriņas galda nonācis pieteikums par uzņēmuma “CCM Madona” maksātnespēju. Tiesnese pamanīja virkni dīvainību – dienu pirms vēršanās tiesā bija nomainīta kompānijas juridiskā adrese, dokumenti bija iesniegti nepilnīgi, bet uzņēmuma vienīgais valdes loceklis Edgars Karelis pēc nodarbošanās ir administrators.

Tiesnese neierosināja uzņēmuma maksātnespēju, secinot, ka tā radīta mākslīgi. Firmai no jauna mainīja juridisko adresi, arī nosaukumu un SIA “Conatus Capital Management” maksātnespēju lūdza ierosināt jau citai – Liepājas tiesai. Tur Karelis guva lielāku atsaucību. Tiesnese Maija Jansone nepievērsa uzmanību, ka persona, kas sūdzas par neatgūto parādu, un persona, kura aizdevusi paša vadītajai kompānijai vairāk nekā pusmiljonu latu, ir viena un tā pati – Edgars Karelis. Kompānijai sāka bankrota procedūru un par administratori iecēla Ilzi Bagatsku.

Gan Bagatska, gan Karelis praktizē vienā adresē Rīgā, Antonijas ielā 5. Kā atzīmē raidījums, savs zināms administrators ļauj pilnībā kontrolēt bankrota procedūru, manipulēt ar kompānijas mantu, norakstīt parādus valstij un neatdod naudu nevēlamiem aizdevējiem. Savs kreditora pārstāvis ir izdevīgs arī administratoram, jo viņš lemj par viņa atlīdzību.

Gan Karelis, gan Bagatska līdz šā gada sākumam darbojās Administratoru asociācijas ētikas komisijā. Bagatska arī šogad pārvēlēta par šīs komisijas priekšsēdētāja vietnieci. Šaubu ēna par administratoru neitrālu un objektīvu rīcību krīt ne tikai pār ētikas komisijas bijušiem un esošiem locekļiem.

Raidījums vēsta, ka neoficiāli zināms, ka vismaz četros administratora Andra Bērziņa vadītos ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesos kā kreditors uzradies viņam kādreiz piederējušais SIA “Advice Bureau” ar kopējo prasījuma summu 3,5 miljoni eiro. Ir pamatotas šaubas par firmas spēju aizdot tik lielu naudu, un drīzāk liek domāt, ka tas izmantots kā fiktīvais kreditors, jo uzņēmuma bilance nepārsniedz 90 000 eiro. Taču ar fiktīvo kreditoru palīdzību var panākt pārsvaru plāna saskaņošanai, kas dod tālāku rīcības brīvību ar parādnieka vēl atlikušo mantu.

No Bērziņa 15 administrētajiem ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesiem 13 pasludināti Siguldas tiesā. Vairākumā deviņos gadījumos mainīta uzņēmuma juridiskā adrese, lai lieta nonāktu tieši Siguldas tiesā. Andris Bērziņš ir viens no 13 maksātnespējas administratoriem, kura darbību pēc valsts kontroles lūguma patlaban pārbauda ģenerālprokuratūra.

 

Komentāri (21)

Aigars Brauns 23.03.2015. 03.28

Kaimiņzemes apmaksātais ekscietumnieks deģenerālis rostiņš atkal raujas melnu muti, lai pierādītu, ka NA ir aprobežotu idiotu bars, un miesta muļķītis andrejs, aiz laimes čurādams, uzskatāmi demonstrē šīs tēzes pareizību.

+7
-4
Atbildēt

2

    klans > Aigars Brauns 23.03.2015. 08.07

    Vienīgais ,ko var pārmest ROST, ir, ka viņš pareizus faktus nosauc sulīgos un vispārsaprotamos vārdos.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Aigars Brauns 23.03.2015. 09.43

    …klans raksta: – “[…] faktus nosauc sulīgos un vispārsaprotamos vārdos.”

    ———————————–

    …beidzot ieviesi skaidrību, kam domāti tie sulīgie un vispārsaprotamie vārdi – nacionālpatriotu un īstlatviešu auditorijai…lai nenomaldās no pareizā kursa, pieturās pie latviskās dzīvesziņas un pareizas latviešu valodas lietošanas….nu-ū, ja Jums tāds karognesējs – Jūs esat neuzvarami!…cīņai sveiks!…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

dzeris49 22.03.2015. 19.50

Tad ta brīnums, pat ģenerālprokuratūra pamodusies.

Pastulbais blēdis Rasnačs un, pie reizes, NA virzītais TM, vairs neturpina “domāt”, ka viss tur ir kārtība, izņemot “atsevišķus trūkumus”, un viss tas ir nelabvēļu uzbrauciens NA sponsoriem, ar nolūku diskreditēt vienīgos “patriotiskos” spēkus, intersanti, tas MNA interēsu lobētājs NA Lūsis, pret kuru ierosināta krimināllieta, vēl arvien, ir NA ģenerālsekretārs, vai vietnieks?

Un par “godavīru” Lūša, Sprūda, un pārējo “godavīru” apmelošanu ar Ir vairs neviens netiesāsies?

+6
-4
Atbildēt

7

    klans > dzeris49 23.03.2015. 08.04

    Nu, džerīt, tavs pēdējais arguments par nopirkšanas summām un atbildību pret valsti pārliecinās pēdējos tavus oponentus.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 23.03.2015. 09.57

    …andreju klanam…hmmm…diez, kā tas nākas, ka tieši visi šmaukļi, shēmotāji un visādi citādi sasmērējušies MNA dižgari – sponsorē tieši NA un pat ilgus gadus uzraudzīja Tieslietu ministriju…

    …tikai tāpēc, ka viena partija apkalpo sasmērējušos MNA, nevar nosodīt visus, kas strādā un godprātīgi veic savus pienākumus…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 22.03.2015. 22.26

    Reiz, atbildot kādam manam tekstam, ka MNA čļeni ļoti labprāt sponsorē Vienotību, tu teici, ka tas taču neesot nekas slikts. Pēc vēlēšanām bija publicēti V sponsoru sarakstiņš. Tur čumēja un mudžēja no MNA keksu uzvārdiem. Vai jau aizmirsi? :)

    To, ka viens Saeimā iedabūts V deputāts partijai izmaksāja 3 reizes vairāk nekā NA, arī laikam esi piemirsis… Vienotība atkal un atkal pierāda, ka naudai ir spēks un vēlēšanās tiek izcīnīta stabila otrā vieta.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 22.03.2015. 22.30

    intersanti, tas MNA interēsu lobētājs

    —————————

    interesanti, ka viņš jau sen nestrādā MNA. Varbūt tomēr kādam citam jāuzņemas pilna atbildība par visu slikto un labo, kas tur notiek?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    klans > dzeris49 22.03.2015. 23.16

    Džeri, pamēģini iedarbināt smadzeņu paliekas un atcerēties ( ja to nevar, apskatīties internetā ), ka , atbilstoši oficiālai informācijai, MNA ir galvenokārt Vienotības ,nevis NA sponsori.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.03.2015. 23.55

    Jebkurā gadījumā, par situāciju atbildīgs tas, kas atbild par tieslietām, un, gadiem ilgi, liek šķēršļus, lai situācij mainītos, ko tur sponsorē vai nesponsorē, tas nav pats galvenais.

    Vai, varbūt, V pārpirkusi Rasnaču un Bērziņu, un “iefiltrējusi” NA to blēdi Lūsi, vai, tomēr, to izdarījusi Lūša un to, ko viņš pārstāv, nauda?

    Nelaime tā, ka NA katrs var nopirkt par sīknaudu, atšķirībā no V.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 22.03.2015. 20.53

    VK atmodināja:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 22.03.2015. 20.43

Ģeneraalprokurors ir lembes ieliktenis , taatad rezultaats zinaams .

+3
-6
Atbildēt

2

    andrejs > 22.03.2015. 22.28

    Kāpēc tu netici mūsu “orgāniem”? KNAB atzinumam, ka Dombrovskis ir tīrs kā avota ūdens, tu taču tici?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 22.03.2015. 22.51

    andrejs

    Ebenemezers pārliecināts, ka savādāk Savickis to nemaz nesēdināsu savā ložā starp draugiem.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu