Matemātika ar citrona daivu • IR.lv

Matemātika ar citrona daivu

2
Ilzei Gaņinai mīļākais no matemātikas ir trigonometriskais riņķis, bet Kristapam Auzānam — Pitagora teorēma.
Anda Burve-Rozīte

Tuvojoties Eksakto zinātņu dienai, matemātikas skolotāji Ilze Gaņina no Skrīveriem un Kristaps Auzāns no Dobeles stāsta, kas jādara, lai skolēniem matemātika patiktu

Trīsdesmit pusaudži ieinteresēti seko līdzi, kas notiek. Pa skolas logu no trešā stāva veļas krāsaini baloni. Daži atsitas un sašķīst, citi līgani šūpojas. Skolēniem rokās ir blociņi un viedtālruņi, viņi fiksē balonu piezemēšanos. «Gribējām izmērīt vidējo krišanas laiku,» stāsta Iespējamās misijas matemātikas skolotājs Kristaps Auzāns no Dobeles Valsts ģimnāzijas. Brīvdienās viņš savā tvitera kontā ierakstīja: pirmdien metīsim daudz balonu! Yes! Bariņš tīņu, kas sociālajos tīklos seko skolotājam, priecīgi atsaucās. «Varbūt viņi pārāk skaļi uzvedās gaitenī – dabūja brāzienu no mācību daļas, un labi vien ir – jāmācās sevi kontrolēt, apzināties, kur atrodas,» jaunais skolotājs saka. «Tomēr ieviest atraktīvus elementus mācību procesā ir svarīgi, jo tad bērniem ir interesanti.» Šeit atkrīt jautājums par to, kā mūsdienās skolotājam klases priekšā konkurēt ar spēlītēm un īsziņu sarakstēm, kas bieži vien stundās pa kluso notiek. 

Kristaps nevar iedomāties, kā tas būtu – stundu pēc stundas septītajiem un astotajiem uzdot uzdevumu pēc uzdevuma, jo «programmā jāiet uz priekšu», vai monotoni no grāmatas pārstāstīt jauno mācību vielu. «Jūs taču arī negribētu, lai jums tā pasniedz zināšanas, vai ne?» 25 gadus vecais matemātikas skolotājs labi nostādītā balsī pavaicā. Kristaps skolā strādā otro gadu. Pēc ekonomikas studijām Ventspils Augstskolā un paralēli darbam pilsētas pašvaldībā viņš nolēma, ka mācīt bērniem matemātiku būtu lielisks izaicinājums. Pieteicās Iespējamajā misijā, pusgadu cītīgi apguva, ko nozīmē būt labam skolotājam, un 2013.gada 1.septembrī stāvēja savas audzināmās klases priekšā. «Bija liels uztraukums, bet arī prieks,» viņš atceras. «Mana audzināmā klase ir astotā. Viņi ir fantastiski! Nesen kopā skatījāmies filmu par NHL hokejistu Zemgu Girgensonu, analizējām, kā viņš iet uz mērķi, kā rodas panākumi,» jaunais skolotājs pastāsta.

Kvadrātfunkciju izspēlēt līdzībās ar tenisu? Šāgada Ekselences balvas (to pasniedz izcilākajiem eksakto priekšmetu skolotājiem) ieguvēja matemātikas skolotāja Ilze Gaņina no Andreja Upīša Skīveru vidusskolas priekā saberzēja plaukstas, kad kādu vakaru, gatavojoties nākamās dienas stundām, internetā atrada kolēģes jelgavnieces veidoto video. «Tas bērniem matemātiku sasaista ar dzīvi – parabola un tenisists, viņam ir svarīgi, kā bumbiņa lidos pa «kvadrātfunkcijas grafiku»,» skolotāja rāmā balsī stāsta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu