Bīstamas ilūzijas • IR.lv

Bīstamas ilūzijas

37
Krievijas prezidentu atbalstošā "antimaidana" demonstrācijas dalībnieki februāra beigās. Foto: EPA/LETA
Gunārs Nāgels

Krievijā valdība radījusi tādu situāciju, ka tautas lielākā daļa tic Putina uzburtajām ilūzijām

Grūti iedomāties, ka mūsu acumirkļa komunikācijas laikmetā vesela tauta var būt tik tālu piemānīta, ka tā neredz lietas, kurām bija jābūt skaidrākām par skaidru.

Krievijas prezidents ir radījis iluzorisku pasauli, kur „zaļie vīriņi” ir ierindas civilisti. Kur balsošanu rezultāti okupētās zemēs ir vienmēr tādi, kādiem tiem jābūt. Kur Ukrainas Donbasa reģiona iedzīvotāji mājas apstākļos ražo tankus un citu smago bruņutehniku, kas dīvainā kārtā izskatās tieši tāpat kā Krievijas armijas bruņojums; kur separātisti, vadot tankus ar uzrakstu „Uz Kijevu” tikai vēlas sev autonomiju.

Un tagad, kad tieši pie Kremļa ir noslepkavots viens no politiskās opozīcijas vadītājiem, tad tiks izmeklēti „visi varianti”, bet neviens no šiem „visiem variantiem” nav tāds, ka slepkavību būtu izpildījusi vai pavēlējusi kāda valsts iestāde.

Pat netiek pieļauts Kenterberijas arhibīskapa Tomasa Beketa variants, kad karalis Henrijs II esot nomurminājis: „Kurš mani atbrīvos no šī traucējošā priestera…”. Četri bruņinieki bija šo sapratuši kā pavēli nogalināt Beketu, ko tie arī izdarījuši. Karalis Henrijs II vēlāk izteicis nožēlu par notikušo.

Kārlis Markss bija rakstījis par ilūzijām reliģijas sakarā. Viņa slavenajam teicienam, ka reliģija ir opijs tautai („das Opium des Volkes”) seko paskaidrojums, ka prasība atmest ilūzijas par savu stāvokli ir prasība atmest stāvokli, kam nepieciešamas ilūzijas.

Kaut gan šis teksts bija domāts reliģiju sakarā, to var arī attiecināt uz stāvokli Krievijā. Valdība tur ir ieguvusi nenormāli lielu popularitāti un ir radījusi tādu stāvokli, ka ilūzijām tic lielākā tautas daļa. Šīs ilūzijas ir tik ērtas un aizraujošas, ka nelīdzēs nekādi faktu izklāstījumi, kur nu vēl kāda pretpropaganda. Jo ja nebūtu šīs ilūzijas, tad Krievijas tautai būtu jāskatās skarbai realitātei sejā – daudzsološo 1990.gadu sākuma lielās iespējas ir paspēlētas un valsts vadība ved valsti nabadzības, nebrīves un kara virzienā.

Šo ilūziju galvenā sastāvdaļa ir Krievija kā varena impērija. Ne kā spēcīga un bagāta valsts ar neatkarīgiem, draudzīgiem kaimiņiem, bet spēcīga un bagāta valsts ar tiesībām apdraudēt un pat iznīcināt kaimiņus. Ja šo pamatnostādni atmestu, tad arī ilūzijas vairs nebūtu tik aizraujošas un pati tauta ātrāk apjēgtos, kas īstenībā notiek tās valstī.

Mūsu uzdevums ir pārliecināt kaimiņvalsts tautu, ka impērijas un kolonizācijas laikmets ir beidzies. To varam spēt darīt, ja mums mutē ir gan mēle, gan zobi un ja mēs dziedam korī ar draugiem.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors

 

Komentāri (37)

Aldis-2 10.03.2015. 23.06

citāts: “Krievijas prezidents ir radījis ilūzorisku pasauli”

Viņš pats ir radies tajā ilūzoriskajā pasaulē, kas tur bija jau iepriekš.

Viņam nekas nebija jārada no jauna. Viņš īsteno to, ko no viņa gaida. Viņš vienkārši labi izprot to ilūzoro pasauli, lai varētu to vadīt.

Gunārs Nāgels ir izaudzis brīvajā pasaulē, tāpēc viņam ir “grūti iedomāties, ka .. vesela tauta var būt tik tālu piemānīta, ka tā neredz lietas, kuŗām bija jābūt skaidrākām par skaidru”.

Visu tā redz, visu tā saprot un visu atbalsta. Viss tas iederas viņu vērtību sistēmā. Viņi nav piemānīti, viņi gūst to, ko jau sen bija gaidījuši savā zemapziņā.

Putins var nošauties, bet tas nemainīs viņu ilūzoro pasauli, viņi meklēs jaunu putinu.

+6
-2
Atbildēt

3

    uldis-v > 13.03.2015. 12.31

    Gunāram Nāgelam kā okupācijas muzeja direktoram gan vajadzēja labāk zināt Krievijas vēsturi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    uldis-v > 13.03.2015. 12.19

    Aldis: Viņi nav piemānīti, viņi gūst to, ko jau sen bija gaidījuši savā zemapziņā.

    —————

    Gorbačovs viņus pamatīgi piekrāpa un viņi negribētu vairs savas valsts priekšgalā tādu,kas ir spējīgs sagraut viņu imperiju.Un tāpēc viņi centīsies visus bīstamos pretendentus uz Kremļa troni atšaut arī turpmāk.

    Putins nemaz nedomā nošauties,bet viņš to var izdarīt ja varā izkritīs no viņa rokām un impērija sāks grūt.Tad viņšnošausies tāpat kā to izdarija daži cariskie ģenerāļi-aiz mīlestības pret dzimteni.

    Vajag jau saprast ka Putins ir staļinists un viņa karjera veidojās Brežņeva laikā un krievu militāristi tad priecājās:”U Brežņeva vsjo po prežņemu.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 10.03.2015. 23.18

    Gunārs Nāgels ir izaudzis brīvajā pasaulē, tāpēc viņam ir “grūti iedomāties, ka .. vesela tauta var būt tik tālu piemānīta

    —————————

    viņi arī daudz ko citu nesaprot. Dažreiz brīnos un domāju – vai tas, ko viņi runā, ir patiesi (un nāk no sirds), vai arī tēloti (sekojot mainstream viedoklim).

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 10.03.2015. 11.18

“reliģija ir opijs tautai”

===

Šis jau drīzāk liekas Ļeņina variants. Marksa variants ir “tautas opijs” – nianse, kas nedaudz maina būtību, t.i., tauta lietā pati, nevis tai kāds iebaro.

==

Par “apmātību” – ļautiņi labrāt tic tam, kam vēlas ticēt (šeit droši vien murdziņi par “piecelšanos no ceļiem”), īpaši, ja tas neprasa nekādu piepūli.

+3
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 10.03.2015. 12.32

Strīpām uz auduma piemīt milzu spēks. Nu kremlini sapratuši, ka visstiprākās ir lielās strīpas uz liela auduma, tāpēc ar lentītēm vairs nekrāmējas. Rīgas švoņģeri arī gribētu uzvilkt jaunas pidžamas 16.martā, bet Taņuša visu kremlinu sūtījumu ierāvusi nāsīs, apgalvo ka nekādas naudas nav.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu